search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 04:11
MENU CLOSE

KKE: Μάχη ψήφο – ψήφο για να κρατήσει τους 26 βουλευτές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2285
08-06-2023
09.06.2023 06:00
koytsoympas-new (2)

Ψήφο την ψήφο συνεχίζει να δίνει την εκλογική μάχη το ΚΚΕ καθώς η ενισχυμένη αναλογική ανεβάζει τον εκλογικό πήχη: για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική δύναμη των 26 βουλευτών που πέτυχε στις 21 Μαΐου με την απλή αναλογική, ο Περισσός χρειάζεται μια μεγαλύτερη εκλογική επίδοση σε απόλυτο αριθμό ψήφων.

«Κάθε ψήφος μετράει» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του προς το «Βήμα της Κυριακής», εξηγώντας ότι κάθε ψήφος προστίθεται στο πανελλαδικό ποσοστό, επομένως το κόμμα θα δώσει τη μάχη παντού, ακόμη και στις μονοεδρικές περιφέρειες.

Το ΚΚΕ επιχειρεί σε αυτή τη φάση να περιχαρακώσει τα κέρδη της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης και να πείσει ακόμη περισσότερους από το ευρύτερο αριστερό ακροατήριο να το ψηφίσουν, με βασικό επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας δεν πρόκειται να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι θα ασκήσουν «συστημική αντιπολίτευση».

«Καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη όσο υπάρχει ισχυρό λαϊκό κίνημα με δυνατό ΚΚΕ»

Επιχειρεί δε, να ακυρώσει το πιεστικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί της ανάγκης αποτροπής της παντοδυναμίας Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στην προαναφερθείσα συνέντευξη, απευθυνόμενος προς «όσους υγιώς ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας “παντοδύναμης” κυβέρνησης της Ν.Δ.», είπε πως η απάντηση είναι «ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι “παντοδύναμη”, όσο υπάρχει δυνατό λαϊκό κίνημα και εγγύηση για αυτό είναι ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ».

Την ίδια ώρα καλεί «να μην σκορπίσουν οι ψήφοι σε άλλα, μικρότερα “κόμματα μιας χρήσης”, όπως αυτά που τώρα έμειναν εκτός Βουλής (Πλεύση, Νίκη, ΜέΡΑ25 κ.λπ.)», καθώς πρόκειται για «κόμματα που επιστρατεύονται για να αξιοποιηθούν σε διάφορα παιχνίδια στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος και στη συνέχεια, με την ίδια ευκολία που εμφανίστηκαν, με την ίδια αποσύρονται».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων για τους φόρους, το ΚΚΕ παρεμβαίνει με το επιχείρημα πως ανεξαρτήτως της κοστολόγησής τους ή όχι, τα προγράμματα των Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκά και πως «για να καταργηθούν οι άδικοι φόροι, πρέπει κάποιος να χάσει, πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν 300% αυξημένα κέρδη» και στην προηγούμενη κρίση και τώρα, σε εποχή ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας (Γιάννης Γκιόκας στο Mega).

Την ίδια ώρα και μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη και τα όσα είπε για το ταμείο ανάκαμψης δικαιωμένοι νιώθουν στον Περισσό για την επιλογή να χαρακτηρίσουν εξ αρχής το ταμείο «υπερμνημόνιο». Σχολιάζοντας τη συνέντευξη το γραφείο Τύπου υπογράμμισε πως ήταν «μια ομολογία για το τι περιμένει τον ελληνικό λαό στις 26 Ιούνη»: πρώτα και κύρια, τον περιμένουν «τα ανελαστικά προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης με την παραδοχή ότι αποτελεί μνημόνιο, τα κονδύλια του οποίου προορίζονται για μεγάλες επιχειρήσεις κι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις», αλλά και «τα ματωμένα πλεονάσματα και οι όροι του προγράμματος σταθερότητας».

Δέσμευση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, στην τρέχουσα προεκλογική καμπάνια ο Περισσός εντάσσει και το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων προβάλλοντας τη δέσμευση ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε δήλωσή του στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Παράρτημα Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ για την επέτειο των 81 χρόνων από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα ενάντια στους ναζί κατακτητές στην Καλύβα του Στεφανή, στην περιοχή της Σπερχειάδας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει, αλλά θα μπει περισσότερο μπροστά από εδώ και πέρα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, των αποζημιώσεων, τόσο για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο όσο και για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η πατρίδα μας, οι υποδομές της, τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αλλά και τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο η μείωση των έμμεσων φόρων

Στα… χαρακώματα για τους έμμεσους φόρους

Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την πορεία της οικονομίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06