search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 04:55
MENU CLOSE

Το τετράπτυχο της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2285
08/06/2023
09.06.2023 06:00
ALEXIS-TSIPRAS-NEW

Η ανανέωση με νέα πρόσωπα, η επιστροφή στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» με απεύθυνση σε παραδοσιακά ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία σημείωσε μεγάλη υποχώρηση στη Δυτική Αθήνα και στη Β’ Πειραιά, και το πρέσινγκ στα μικρά κόμματα είναι τα βασικά στοιχεία της νέας επικοινωνιακής και εκλογικής στρατηγικής που ξεδιπλώνει η Κουμουνδούρου στο πλαίσιο της ανασύνταξης μετά το σοκ της 21ης Μαΐου και ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

Επιπρόσθετα σε αυτά επιστρατεύεται το πρόγραμμα, το οποίο επιχειρείται να αναδειχθεί πιο αποτελεσματικά, αφού επί της ουσίας στις βασικές του παραμέτρους δεν αλλάζει. Και γιατί δεν υπήρχε ο χρόνος για κάποιες προσθήκες, επανεξέταση τυχόν αδυναμιών κ.λπ. αλλά και γιατί κατά βάση το στηρίζει. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα λέγονται και από την Κουμουνδούρου, θα προβληθεί αυτή τη φορά μέσα από μια διαφορετική στρατηγική, δηλαδή με τη λογική των θεματικών παρουσιάσεων, που ξεκίνησαν από χθες (αν και την ώρα που ξεκινούσε η εκδήλωση στη Ρεματιά το φύλλο του «Π» είχε κλείσει) με την εκδήλωση στο Χαλάνδρι, όπου η ομιλία Τσίπρα πλαισιώθηκε από τις εξειδικεύσεις των Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Χαρίτση.

Αυτή τη φορά, πρόθεση είναι το πρόγραμμα να αναδειχθεί με πιο θετικό και οραματικό τρόπο και με ορίζοντα το τέλος της επόμενης τετραετίας, το 2027, εξ ου και ο νέος τίτλος «Ελλάδα 2027: Δίκαιη κοινωνία και Ευημερία για όλους».

Από την ατζέντα και τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα έχουν αφαιρεθεί ουσιαστικά στοιχεία της προηγούμενης προεκλογικής φάσης, όπως για παράδειγμα οι υποκλοπές, αν και το καταγγελτικό στοιχείο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζει να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό. Οι καταγγελτικοί τόνοι επικεντρώνονται πλέον στα ζητήματα της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, όπου άλλωστε έχει μετακινηθεί ως επί το πλείστον κεντρικά η προεκλογική αντιπαράθεση. Ανεβαίνουν δε και τα θέματα της Δημόσιας Υγείας, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η δυσάρεστη και στενάχωρη επικαιρότητα μετά τα περιστατικά θανάτων (της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη χθες, της 63χρονης στην Κω προχθές) που ανέδειξαν την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας – για συντρίμμια του ΕΣΥ έκανε λόγο χθες η Πόπη Τσαπανίδου – όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τα πρόσωπα

Τα πρόσωπα που συγκροτούν την Εκλογική Επιτροπή βγαίνουν πιο μπροστά και μετά την πρεμιέρα εμφανίσεων για τον Διονύση Τεμπονέρα την περασμένη εβδομάδα, ακολούθησε η νεαρή Διάνα Βουτυράκου (υποψήφια στη Δυτική Αττική), τοποθετούμενη για τα ζητήματα των πανελλαδικών, ενώ προχθές είδαμε σε «ειδική αποστολή» τον Βαγγέλη Αποστολάκη, την καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού (η οποία τελικώς ήρθε πρώτη στο ψηφοδέλτιο του Βόρειου Τομέα Αθήνας) και τον απόδημο επιχειρηματία στον τομέα της Ναυτιλίας Στέφανο Κασσελάκη (ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Οι τρεις τους έπειτα από εντολή του Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκαν την Κω την Τρίτη, αμέσως μετά την είδηση του θανάτου της 63χρονης γυναίκας, προκειμένου να κάνουν επιτόπιο έλεγχο για την κατάσταση του δημόσιου Συστήματος Υγείας στο νησί, μια κατά τα άλλα τουριστική περιοχή πρώτης γραμμής.

Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή της επικοινωνίας παραμένουν προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη νέα γενιά πολιτικών στελεχών, όπως οι Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ζαχαριάδης, Σβίγκου, Βασιλειάδης κ.ά., πρόσωπα όπως η Όλγα Γεροβασίλη αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μετέχει πιο ενεργά σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Μάλιστα, μήνυμα ενότητας εκπέμπεται όχι μόνο με την αξιοποίηση Τσακαλώτου, επικεφαλής των 53 και μέλους της ευρύτερης εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» ή «μειοψηφίας» (Ομπρέλα), αλλά και με την υποψηφιότητα Τσίπρα στο Ρέθυμνο σε μια προσπάθεια στήριξης της εκλογής του Ανδρέα Ξανθού (από την ίδια εσωκομματική τάση), καθώς και με την προσθήκη του τελευταίου, όπως και του Πάνου Σκουρλέτη, στο διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο (από την περασμένη Παρασκευή).

Το «σοκ» των αριστερών ψηφοφόρων

Σε ό,τι αφορά την εκλογική στρατηγική, στην οποία ρόλο έχει αναλάβει ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Νίκος Μαραντζίδης, υπάρχει μια επιστροφή στα βασικά ακροατήρια του κόμματος, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα και τον κόσμο της εργασίας, που σηματοδοτήθηκε έντονα με την πρεμιέρα των ομιλιών Τσίπρα από τη Νίκαια και την επίσκεψη σε Κερατσίνι και Αιγάλεω. Σε αυτές τις περιοχές ο ΣΥΡΙΖΑ «λεηλατήθηκε» εκλογικά από τη Ν.Δ. κυρίως, αλλά και από το ΚΚΕ, το οποίο ήρθε άλλωστε τρίτη δύναμη στην Αττική και θα επιχειρήσει να… επαναπατρίσει ψηφοφόρους. Κυρίως φαίνεται να επικεντρώνει στους αριστερούς ψηφοφόρους. Άλλωστε η απεύθυνση προς τους δεξιούς έχει υποχωρήσει.

Το αποδεικνύει επιπλέον η στρατηγική της «χαμένης ψήφου», μέσω της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ στα «μικρά προοδευτικά κόμματα», όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, αλλά και στο ΜέΡΑ25, αν οι ψηφοφόροι του θεωρήσουν ότι είναι μεγάλο το διακύβευμα και το κόμμα αυτό είναι δύσκολο να ξαναμπεί έτσι κι αλλιώς στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες μέρες έχει εντείνει τη ρητορική ότι τα κόμματα αυτά υπηρετούν μικροκομματικές στοχεύσεις και δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις και το μεγάλο διακύβευμα, που είναι ταυτόχρονα ευθύνη της Αριστεράς, δηλαδή την αποτροπή της παντοδυναμίας Μητσοτάκη. Έτσι, λέει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, συμβάλλουν στον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, όπως ακριβώς επιθυμούν Ν.Δ. και Μητσοτάκης.

Η Κουμουνδούρου ουσιαστικά ποντάρει στα αντανακλαστικά των αριστερών ψηφοφόρων, εκτιμώντας ότι τελούν υπό την επήρεια του σοκ του εκλογικού αποτελέσματος και συναισθάνονται την ευθύνη να μην είναι ανεξέλεγκτος ο Μητσοτάκης τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο η μείωση των έμμεσων φόρων

Στα… χαρακώματα για τους έμμεσους φόρους

Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την πορεία της οικονομίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06