search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:44
MENU CLOSE

Γιάννης Μαρκόπουλος: Το ύστατο χαίρε στον μεγάλο συνθέτη – Ποιοι πήγαν για το τελευταίο «αντίο» (Photos)

15.06.2023 16:57
kideia-new

Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του Γιάννη Μαρκόπουλου, στην Μητρόπολη Αθηνών προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αθηνών Ιερώνυμου.

Με συγκίνηση και σεβασμό στον άνθρωπο και την υψηλή συμβολή του στον παγκόσμιο μουσικό πολιτισμό, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε από το μεσημέρι τον μεγάλο συνθέτη στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης όπου εκτέθηκε η σορός για λαϊκό προσκύνημα.

Την ώρα της μεταφοράς της σορού του Γιάννη Μαρκόπουλου από το παρεκκλήσι προς τη Μητρόπολη, για να ξεκινήσει η κηδεία του στις 17:00, ο κόσμος που βρισκόταν εκεί τίμησε τον μεγάλο συνθέτη με το χειροκρότημά του και κάποιοι φώναξαν «αθάνατος».

Τον Γιάννη Μαρκόπουλο αποχαιρέτησαν οι πρόεδροι της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΛΑΝ Νίκος Ανδρουλάκης, ο καθηγητής Ιωάννης Παπαδάκης, φίλος του εκλιπόντος, οι δήμαρχοι Ηρακλείου Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός και Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης και ο καθηγητής της ιστορίας της αρχιτεκτονικής, επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Μανόλης Κορρές, μιλώντας για το δύσκολο επίτευγμά του να συνδέσει την τοπική παράδοση με τις δυτικοευρωπαϊκές τάσεις.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και η Αλέκα Παπαρήγα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Έλενα Ακρίτα, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Θέμης Ανδρεάδης, o Μάριος Φραγκούλης, ο Βασίλης Λέκκας, η Ζυράννα Ζατέλη και πολλοί άλλοι από τον καλλιτεχνικό κόσμο

Λίγα λόγια για την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη είπε ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, τραγουδιστής, ο οποίος είχε συνεργαστεί πολλές φορές με τον Γιάννη Μαρκόπουλο: «Με τον Γιάννη έχω συνεργαστεί πάνω από 40 χρόνια. Συμμετέχω σε 25-30 δίσκους του. Σαν αδερφό μου τον έβλεπα κι εκείνος το ίδιο νομίζω ότι με έβλεπε. Είμαι συντετριμμένος γιατί ίσως είμαι ο μοναδικός συνεργάτης του που έχω τραγουδήσει μόνο Μαρκόπουλο. Σε όλο το διάβα της ζωής μου μόνο Μαρκόπουλο έχω πει».

Τον Γιάννη Μαρκόπουλο, έναν «αληθινό πολίτη του κόσμου που αποτέλεσε μέρος της ιστορίας μας για πολλά χρόνια» αποχαιρέτησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στον επικήδειο που εκφώνησε στη Μητρόπολη Αθηνών όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία του σπουδαίου συνθέτη.  
 
Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων επικαλέστηκε δύο χαρακτηριστικές για εκείνον στιγμές από την πορεία του Γιάννη Μαρκόπουλου: την αντιδικτατορική συναυλία της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών στο Σπόρτινγκ το 1972 με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, καθώς και το γεγονός ότι στα νεανικά του ακούσματα, εκτός από τη σύγχρονη μουσική, υπήρχε πάντα στο πατρικό του σπίτι και η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, «μουσική που ενσωματώνει τις αξίες του χθες με εκείνες του σήμερα, διαμορφώνοντας μια συνέχεια πολιτισμού». 

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, το έργο του κρητικού συνθέτη «σημάδεψε τη Μεταπολίτευση με τις φωνές του Ξυλούρη και άλλων σπουδαίων ερμηνευτών, έδωσε πνοή στους στίχους μεγάλων ποιητών μετουσιώνοντας τις αγωνίες και τις ελπίδες του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον. Το έργο του πλούτισε την Ελλάδα κι έχουμε χρέος να μεταφέρουμε την κληρονομιά του στις νεότερες γενιές» ανέφερε στον αποχαιρετισμό του ο Ν. Ανδρουλάκης. 

Τον Γιάννη Μαρκόπουλο αποχαιρέτησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός – ο εκλιπών είχε άλλωστε ανακηρυχτεί σε επίτιμος δημότης Ηρακλείου και του είχε απονεμηθεί το Κλειδί της πόλης, ενώ επίσης επικήδειο εκφώνησε για τον συντοπίτη του συνθέτη, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης. 

Ο Μανόλης Κορρές μίλησε με συγκίνηση για το «πρωτοποριακό, συνεκτικό καλλιτεχνικό έργο του συνθέτη, που ενώνει την ελληνική παράδοση με την ποίηση, τον τοπικό πολιτισμό ως δύναμη ζωής δοκιμασμένης από παλιά και τη στάση του καλλιτέχνη που στάθηκε επάξια στις υψηλότατες απαιτήσεις των περιστάσεων». 

Το φέρετρο βγήκε από την Μητρόπολη σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και το κρατούσαν οι Κουρήτες ντυμένοι με τοπική φορεσιά.

Η πομπή με τη σορό του Γιάννη Μαρκόπουλου κατευθύνθηκε στο νεκροταφείο Παπάγου για την ταφή.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα του Σαββάτου σε ηλικία 82 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Αλεξάνδρα στις 5 Μαΐου, ενώ διασωληνώθηκε στην εντατική μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν κατά τη θεραπεία του.

Εκφράζοντας την τελευταία του επιθυμία, η οικογένειά του έκανε, μάλιστα την παρακάτω ανακοίνωση, γνωστοποιώντας ότι αντί στεφάνων, θα ήθελαν να στηριχθούν κάποιοι οργανισμοί.

Η ανακοίνωση της οικογένειάς του

Αγαπητοί καλημέρα σας, Από την οικογένεια του Γιάννη Μαρκόπουλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Θέρμη παράκληση, αντί στεφάνων, στη μνήμη του Γιάννη Μαρκόπουλου, να στηριχθούν:

Οι “Μικροί Μουσικοί” του Ωδείου Αθηνών Δικαιούχος: Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος ‘Ωδείον Αθηνών–1871 ΕUROBANK – IBAN: GR4102601780000890201012375

Η Ελληνική Ερευνητική Ομάδα Ουρογεννητικού Καρκίνου Δικαιούχος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (ΕΕΟΟΓΕΚ) Alpha Βank – IBAN: GR4701401150115002002026203
Τα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Δικαιούχος: ΕΛΕΠΑΠ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – IBAN: GR6401720630005063021944939

Το έργο του

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο το οποίο έχει συνδεθεί με τον κινηματογράφο. Μελοποίησε ποίηση, έγραψε μουσική κλασική και μουσική για μπαλέτο, ενώ συμμετείχε στον αγώνα κατά της δικτατορίας. Τέλος, έχει υπογράψει μερικά από τα σημαντικότερα άλμπουμ της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Γεννημένος το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του, ενώ στο ωδείο της πόλης πήρε τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και το βιολί.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Άνδρας απειλεί να ανατινάξει το σπίτι του – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Ναυάγιο στην Πύλο: «Όταν ένα σκάφος είναι ακυβέρνητο, βρίσκεται σε κίνδυνο – Το Λιμενικό έπρεπε να επέμβει»

Καιρός: Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:42