search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:59
MENU CLOSE

Τσίπρας στο Κontra: «Θα είμαι μάχιμος την επόμενη μέρα – Η προοδευτική Παράταξη θα κυβερνήσει τη χώρα σύντομα»

22.06.2023 00:26
TSIPRAS

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο «Kontra Channel και την Αναστασία Γιάμαλη, με έμφαση σε θέματα της επικαιρότητας, το ζήτημα της Θράκης, το μεταναστευτικό και τον φράχτη και την «κρυφή ατζέντα» της Νέας Δημοκρατίας.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως ένα από τα μηνύματα της κάλπης ήταν πως το κόμμα χρειάζεται αλλαγές, κυρίως στο πώς επικοινωνεί με τους πολίτες, ενώ τόνισε πως θα παραμείνει την επόμενη μέρα «μάχιμος» ώστε η προοδευτική παράταξη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει τη χώρα σύντομα.

Όσον αφορά τις πρόσφατε δηλώσεις Σκυλακάκη ότι δεν είναι όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες στο Μεσοπρόθεσμο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αν έλεγε ψέματα το εν λόγω στέλεχος θα τον είχαν αποπέμψει, όπως έκαναν μέχρι τώρα με άλλους τρεις υποψηφίους. Μίλησε για «απατηλές υποσχέσεις Μητσοτάκη» στο βαθμό που οι εξαγγελίες δεν είναι κοστολογημένες και κατατεθειμένες στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, επομένως, εκτίμησε δε θα υλοποιηθούν.

Επανέλαβε ότι σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή, απαξιωμένη και με γραφικά πρόσωπα. Επιτέθηκε στην «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως ήταν ένα κόμμα που «προωθήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μαξίμου» με στόχο να κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρέπεμψε δε σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «παρατυπίες» και ανέφεραν πως στις πρώτες εκλογές, η Πλεύση Ελευθερίας δεν πληρούσε τα κριτήρια καθώς δεν είχε υποψηφίους από την κατηγορία των αποδήμων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Άφησε να εννοηθεί ότι κανονικά θα είχε κοπεί η κάθοδος της στις εκλογές, καθώς θα χτυπούσε «κόκκινο» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία τα κόμματα ήταν υποχρεωμένα να υποβάλλουν τα ψηφοδέλτιά τους, κάτι που εν προκειμένω δεν συνέβη και για το οποίο απέδωσε ευθύνες στην Singular.

Αναφορικά με το ζήτημα του μεταναστευτικού είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση για τον φράχτη αλλά δεν λύνει το πρόβλημα και πως πρέπει να δημιουργηθούν νόμιμες και ασφαλείς οδοί μετανάστευσης καθώς και να υπάρξουν μετεγκαταστάσεις στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως επί ΣΥΡΙΖΑ.

Για το πρόγραμμα της ΝΔ: «Ακοστολόγητο με απατηλές υποσχέσεις»

Πιο αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ υπογράμμισε ότι: «Δεν συμπεριλαμβάνεται σχεδόν καμία από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Άρα, λέει πράγματα που δεν θα κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σκοπό να κάνει. Και κάποια από αυτά φανέρωσε ο κ. Πνευματικός με όλα όσα είπε για το σχέδιο για την Υγεία. Ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, συρρίκνωση δαπανών και ακόμα και διαλογή ασθενών, διότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις ακριβές θεραπείες».

Για να συμπληρώσει: «Αλλά αυτό το πρόγραμμα το οποίο έχει καταθέσει -μια σειρά από δεσμεύσεις και υποσχέσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τα σχολεία μας, υποσχέσεις που έχουν αύξηση δημόσιων δαπανών, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθοί στο δημόσιο τομέα-, είναι έξω στον αέρα ακοστολόγητοι και προφανώς δεν θα υλοποιηθούν».

«Αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσει, εάν εκλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο, να δικαιολογήσει αυτή την απάτη που διεξαγάγει τούτες τις ώρες στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, διότι δεν τελειώνει ο χρόνος της ζωής μας στις 25 του Ιούνη. Θα υπάρξει και η επόμενη μέρα. Και θα είναι πολύ δύσκολη εάν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, διότι θα βρεθεί μπροστά με τις απατηλές του υποσχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Για το ΕΣΥ: Επιλογή η διάλυση για να δοθεί στην ιδιωτική Υγεία

Σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ είπε ότι «Βρισκόμαστε σε μια πραγματικότητα πλήρους διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι σε κατάρρευση» για να προσθέσει ότι (…) «αυτή η εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξέρετε, δεν είναι από λάθος. Είναι από επιλογή».

Όπως συνέχισε ο ίδιος: «Εμείς προσελάβαμε με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας 300 μόνιμους διασώστες στο ΕΚΑΒ και φέραμε 143 νέα ασθενοφόρα. Και αυτοί, τέσσερα χρόνια τώρα, δεν κάνανε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη και είχαμε 560 αποχωρήσεις στο ΕΚΑΒ διασωστών. Γι’ αυτό δεν έχουμε ασθενοφόρα σήμερα. Επί μνημονίων και επί των ημερών μας κυκλοφορούσαν 84 ασθενοφόρα με πλήρες πλήρωμα στην Αττική και σήμερα κυκλοφορούν 52. Αυτή είναι η εικόνα. Δεν είχανε τη δημοσιονομική δυνατότητα να κάνουν 600 προσλήψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ; Προφανώς και την είχανε. Επιλέξανε να κάνουν προσλήψεις αστυνομικών στα πανεπιστήμια. Προσέλαβαν 1.000 και δεν είχανε τι να τους κάνουν».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «το δίλημμα της κάλπης σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με το ΕΣΥ». Όπως είπε ο ίδιος: «Αν θα έχουμε ένα ΕΣΥ αξιόπιστο, προσβάσιμο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ανεξάρτητα από την οικονομική τους ικανότητα ή θα έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδιωτικοποιημένο, διαλυμένο, σμπαραλιασμένο, για να δοθεί χώρος και περιθώριο στην ιδιωτική Υγεία. Αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ».

«Αν έλεγε ψέματα ο Σκυλακάκης θα τον είχαν αποπέμψει»

«Έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα. Απολύτως κοστολογημένο. Κοστίζει λιγότερο από 5,5 δισ. το πρώτο έτος» είπε ενώ στη συνέχεια έκανε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την κοστολόγηση των προγραμμάτων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Αν έλεγε ψέματα ο Σκυλακάκης θα τον είχαν αποπέμψει».

«Αποδεικνύεται τώρα ότι δεν έχουν δώσει τίποτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν έχουν καταθέσει τίποτα στο Μεσοπρόθεσμο. Κανένα μέτρο. Και βγαίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και λέει τα έχουμε κοστολογημένα, κατατεθειμένα όλα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ο κ. Σκυλακάκης λέει, όχι, τίποτα δεν καταθέσαμε. Ένας από τους δύο λέει ψέματα. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα. Αν δεν έλεγε ψέματα και έλεγε ο κ. Σκυλακάκης, θα τον είχε ήδη αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια όπως έχει ήδη αποπέμψει τρεις» είπε.

Ροδόπη: «Ο Μητσοτάκης πήγε να στήσει μια άθλια παγίδευση»


Αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στη Ροδόπη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να του στήσει παγίδα. «Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να στήσει με έναν ερασιτεχνικό τρόπο μια άθλια παγίδευση. Και δείχνει την ανευθυνότητά του στη διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Διότι έχουν περάσει πάρα πολλές κυβερνήσεις στη χώρα από το ’74 και μετά και καμία δεν έπαιξε τόσο χυδαία με ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα όπως αυτό της Θράκης. Ο προηγούμενος που ζήτησε δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές, από τους τέσσερις που εκλέγονται στη Θράκη, ήταν ο Κασιδιάρης και ο Μιχαλολιάκος» είπε χαρακτηριστικά.

Για να συμπληρώσει: «Αυτή τη στιγμή ήδη στην Άγκυρα τρίβει τα χέρια του κάποιος με αυτή την εξέλιξη. Διότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη μουσουλμανική μειονότητα με όρους εκφοβισμού, με όρους εκβιασμού, με όρους πίεσης, διότι αυτό θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα».

«Ο Μητσοτάκης θέλει να είναι ένας ανεξέλεγκτος ηγεμόνας»

«Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια Δημοκρατία τύπου Ουγγαρίας, τύπου Όρμπαν. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι δεν θέλει απλά να κερδίσει τις εκλογές, θέλει να φτιάξει το δικό του καθεστώς. Δεν θέλει να είναι απλά πρωθυπουργός, θέλει να είναι ένας ανεξέλεγκτος ηγεμόνας» δήλωσε χαρακτηριστικά για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο για την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη μουσουλμανική μειονότητα είπε:

«Βγήκε απέναντι σε φτωχούς ανθρώπους να τους φοβίσει και να τους τρομοκρατήσει ότι εάν δεν ψηφίσουν τη ΝΔ, θα περάσουν δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αλλά το έκανε μπροστά στις κάμερες, διότι ήθελε αυτό το μήνυμα να πάει σε κάθε πολίτη, να πάει σε κάθε οικογένεια. Κάθε κοινωνική ομάδα. Ξεχάστε τη μουσουλμανική μειονότητα. Κάθε κοινωνική ομάδα που θα αντισταθεί την επόμενη μέρα, θα αισθάνεται ότι θα περάσει δύσκολα από αυτό το καθεστώς. Αύριο θα είναι οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, οι ταξιτζήδες που θα έρθει η Uber να τους πάρει τη δουλειά, αύριο θα είναι οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν δικαιώματα. Αυτό είναι το μήνυμα».

«Δεν έχουμε αντίρρηση για τον φράχτη αλλά δε λύνει το πρόβλημα – Νόμιμες οδοί και επανεγκαταστάσεις»

Σχετικά με τον φράκτη στον Έβρο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο φράχτης αυτός καθαυτός. «Και επί των ημερών μας υπήρχε». Όπως τόνισε ο ίδιος: «Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να το μετατρέψει ο κ. Μητσοτάκης σε εθνικό σύμβολο Και το πρόβλημα είναι ότι θέλει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι το σύνθετο μεταναστευτικό, προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με φράχτες. Πρακτικά, το ζήτημα του φράχτη μπορεί επιχειρησιακά να σε βοηθήσει σε κάποια σημεία και γι’ αυτό κι εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να υλοποιηθεί, αλλά το μεγάλο ζήτημα, επαναλαμβάνω, είναι αν θα υπάρχουν νόμιμες οδοί μετανάστευσης και δυνατότητας οι πρόσφυγες να μπορούν να ζητούν άσυλο. Όχι μόνο ασφαλή περάσματα, δυνατότητα μετεγκαταστάσεων και επανεγκαταστάσεων, αυτό που κάναμε εμείς».

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια: «Το κρίσιμο είναι να συμφωνήσουμε όλοι στην ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και μια νέα Συνθήκη ευρωπαϊκή για τη μετανάστευση και για το άσυλο, που θα κάνει δυο πράγματα:

Πρώτον, δεν θα επιρρίπτει όλη την ευθύνη, όλο το βάρος, στις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά θα τη μοιράζει μεταξύ όλων των χωρών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη. Και δεύτερον, θα προβλέπει μόνιμες και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τσίπρας για Πλεύση Ελευθερίας: Προωθήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μαξίμου

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι η Πλεύση Ελευθερίας προωθήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μαξίμου ενώ τόνισε ότι όπως ενημερώθηκε είχε πολλές παρατυπίες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ρίχντας ευθύνες και στην Singular.

«Καλούμε όλους τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί με το αν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πάει από το 7% στο 8%, ή με το αν κάποια κόμματα τα οποία δημιουργήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου, πάνε από το 2,5% στο 3% και κάτι προωθήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου. Υπήρξαν άλλα κόμματα τα οποία ήταν στη Βουλή, και δεν είχαν τη μιντιακή στήριξη που είχε αυτό το κόμμα».

«Διάβασα μια σειρά από δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η Πλεύση Ελευθερίας, είχε σοβαρότατες παρατυπίες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όλα τα κόμματα ήταν και είναι υποχρεωμένα να έχουν τρεις ομογενείς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλιώς είναι άκυρα, και δεν είχε στην προηγούμενη εκλογική περίοδο, έβαλε τώρα» είπε.

Για να συπληρώσει: «Και περισσότερο είναι ζήτημα εμπλοκής και της Singular. Διότι όλοι δίνουν, όλα τα κόμματα δίνουν με τρόπο ηλεκτρονικό σε μια πλατφόρμα, και όταν δεν έχεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υποψηφίους από τους καταλόγους του εξωτερικού, της ομογένειας, χτυπάει «κόκκινο». Και δεν σε αφήνουν να το καταθέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, για έναν περίεργο λόγο, δεν χτύπησε «κόκκινο».

Σχέδιο του Μητσοτάκη μια απαξιωμένη Βουλή με 7 ή 8 κόμματα

Όσον αφορά το αν ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία να έχουμε επτά ή και παραπάνω κόμματα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Λένε κάποιοι ότι τον Μητσοτάκη δεν τον ευνοεί αν μπουν μικρά κόμματα κτλ. Ανοησίες. Ο Μητσοτάκης θέλει μια Βουλή απαξιωμένη. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν είναι να έχουμε επτακομματική και οκτακομματική, αν γίνεται. Για να μην έχει νόημα η Βουλή. Για να έχουμε γραφικά πρόσωπα μέσα στη Βουλή. Να μην ασχολείται λοιπόν ο κόσμος με την αντιπολίτευση που γίνεται μέσα στη Βουλή»

Για την επόμενη μέρα: «Παρών» και μάχιμος για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει μάχιμος για να μπορέσει να ξαναγίνει κυβέρνηση. «Ήταν μήνυμα της κάλπης αυτό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε και πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές που έχουν να κάνουν όχι τόσο, κατά την άποψή μου, στο ποιες είναι οι θέσεις του και το τι λέει, αλλά στο πώς το επικοινωνεί με τους πολίτες. Θέλει κατά τη γνώμη μου να προχωρήσουμε μπροστά, με ενότητα αλλά και με ένα σχέδιο σημαντικών αλλαγών, που θα διαμορφώσει μια νέου τύπου επικοινωνία με τον πολίτη». είπε.

Όπως θέλησε να υπογραμμίσει ο ίδιος:

«Θα είμαι την επόμενη μέρα μάχιμος για να δημιουργήσω μέσα από τη συμβολή μου τις προϋποθέσεις σύντομα η προοδευτική Παράταξη του τόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είναι και θα παραμείνει ο κορμός της. Διότι είναι το μόνο κόμμα εξουσίας στον προοδευτικό χώρο.
Θα είμαστε εδώ, ώστε σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να γίνει κυβέρνηση του τόπου. Γιατί απέναντι στη Δεξιά, πάντοτε πρέπει να υπάρχει ένα αντίπαλο δέος, που να δίνει μια άλλη προοπτική για τον τόπο. Και η προοδευτική Παράταξη θα κυβερνήσει τη χώρα σύντομα.

Θα συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια. Δεν με αφορά προσωπικά αυτό, είναι ένας στόχος που τον έχουμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον έχουμε και όλοι οι σοβαροί προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες που δεν τους ενδιαφέρει κάτι προσωπικά, τους ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας.
Θα πάμε μαζί μέχρι την κάλπη να δώσουμε τη μάχη και θα είμαστε μαζί και την επόμενη των εκλογών, στις μάχες που έρχονται» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης από Θησείο: «Με την ψήφο σας βάλτε τέλος στις λουδοβίκειες συμπεριφορές»

Κουτσούμπας από Σύνταγμα για ΝΔ: «Ήρθαν και άλλοι καβάλα στο άλογο, αλλά απότομα ξεπέζεψαν»

Τσίπρας: Να ζητήσει συγγνώμη για την εξαπάτηση ο Μητσοτάκης – Ομολόγησαν ότι όσα υπόσχονται είναι αέρας κοπανιστός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:55