search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 14:08
MENU CLOSE

Τσίπρας: Το φλερτ με την ιδέα της εξόδου και το «παρών» που έγινε αντίο

29.06.2023 21:07
TSIPRAS-ZAPPEIO-1-NEW

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σόκαρε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιπλέον αιφνιδίασε όλο τον πολιτικό σύστημα και τους παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Φαίνεται όμως ότι η απόφασή του αν και αποκρυσταλλώθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες που απομονώθηκε στο σπίτι του, δεν ήταν υπόθεση λίγων εικοσιτετραώρων, αλλά ουσιαστικά ελήφθη το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου. Και τη γνώριζαν μόνο οι πολύ κοντινοί του άνθρωποι.

Το βράδυ της 25ης Ιουνίου, με τη δήλωσή του για την διάθεσή του στην κρίση των μελών, ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε στον εαυτό του χρόνο να ξαναζυγίσει την απόφαση που είχε αρχίσει να δομείται μέσα του, μέχρι να γίνει οριστική και να σφραγιστεί.

Η αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου (Μάρα Ζαχαρέα, 30.5.2023) ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί, και ακόμη πως αυτή η σκέψη δεν ήταν φευγαλέα, αλλά τον βασάνισε τις επόμενες μέρες αποδεικνύεται πως ήταν πέρα για πέρα ειλικρινής. Αποδεικνύεται πάνω απ’ όλα πως εκείνη η «σκέψη» ήταν καταλυτική.

Ουσιαστικά είχε «προϊδεάσει» την κοινή γνώμη, αν και συνειδητά μπέρδεψε με πλήθος άλλες δηλώσεις του, (όπως ότι θα είναι «παρών», ότι δεν λιποτακτεί και ότι «από Δευτέρα μαζί» θα δώσουμε τις μάχες της επόμενης μέρας), προκειμένου να υπηρετήσει τις ανάγκες της νέας εκλογικής μάχης, όπως σημείωνε το «Π» λίγες μέρες πριν τις 25 Ιουνίου.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, είχε αποκαλύψει ένα φλερτ με την ιδέα της εξόδου, πριν ακόμη και από την ήττα της 21ης Μαΐου, σε συνεντεύξεις του κατά την προεκλογική περίοδο όπου ακόμη όλοι ήταν ανυποψίαστοι για το αποτέλεσμα που θα καταγραφόταν στην κάλπη.

Ειδικότερα, ο τέως πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει να εννοηθεί πως έχει σκεφτεί την αποχώρησή του αλλά, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, την τοποθετούσε στο απώτερο μέλλον.

Στο ερώτημα πώς βλέπει τον εαυτό του σε 5 χρόνια που του είχε απευθύνει στην εκπομπή της η Δανάη Μπάρκα (9.5.2023), είχε σημειώσει πως «θα είναι μια μεγάλη πρόκληση να αποδείξω ότι μπορείς να ασχολείσαι με την πολιτική, ακόμη και αν δεν είσαι σε αξιώματα». Κάτι που επανέλαβε μερικές μέρες αργότερα στη συνέντευξη στους «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη (15.5.2023).

Εκεί είπε επιπλέον πως δεν σκοπεύει «να συνταξιοδοτηθεί πάνω στο αξίωμα», αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα: «Δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική, είμαι όμως 49». Είχε σημειώσει επίσης πως «τυχαία μπαίνει κανείς στην πολιτική και παίρνει αξιώματα, τυχαία βγαίνει κιόλας, δηλαδή η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ποια θα είναι η πορεία όλων μας, αλλά νομίζω ότι όταν υπηρετείς κάποιες ανάγκες κοινωνικές, έχεις λόγο να παραμείνεις. Όταν δεν υπηρετείς καμία κοινωνική ανάγκη τότε δεν έχεις κανέναν λόγο να παραμείνεις και σε αποβάλλει η ίδια η ζωή».

Από τα παραπάνω φαίνεται πως μετά από 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ με σημαντικούς σταθμούς είχε αρχίσει να σκέφτεται και το ενδεχόμενο της εξόδου. Πιθανόν ήρθε τελικώς αντιμέτωπος με το δίλημμα «μένω ή φεύγω» πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι ανέμενε και αναγκάστηκε να πάρει σκληρές αποφάσεις προκειμένου να διαφυλάξει τον εαυτό του, την πορεία του και το πολιτικό του κεφάλαιο και από την άλλη να αφήσει καθαρό το τοπίο στη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ να χαράξει την επόμενη μέρα. 

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Πιο καινοτόμες πολιτικές για τους διακινητές ζήτησε ο Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

Την Έδρα Επικρατείας των Σπαρτιατών διεκδικεί η Πλεύση Ελευθερίας

Δραγασάκης για Τσίπρα: Στάθηκε όρθιος απέναντι στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 14:07