search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:44
MENU CLOSE

Χατζηδάκης: «Αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως για κάθε δημόσιο υπάλληλο»

08.07.2023 21:46
XATZIDAKIS

Το σύνολο της οικονομικής πολιτικής θα υπηρετεί τον στόχο της ανάπτυξης, υπογράμμισε νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Ολομέλεια.

«Έχοντας ανεβάσει την Ελλάδα αρκετά σκαλιά ψηλότερα, χρέος μας συνολικά είναι να αδράξουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο, ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Θα τιμήσουμε την εντολή των ελλήνων πολιτών. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την πατρίδα μας», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός υποστήριξε πως «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, τα ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τα ρεκόρ στις εξαγωγές, η μείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες, οι 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας δεν έτυχαν. Πέτυχαν. Ήταν αποτέλεσμα της σοβαρής και συστηματικής δουλειάς μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην πέσει στον πειρασμό του λαϊκισμού και να μην προσπαθήσει να ανακαλύψει την πυρίτιδα, αλλά να εφαρμόσει πολιτικές που πέτυχαν αλλού».

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη – Δουλειές – Εισόδημα» σημειώνοντας ότι «η βασική μας στόχευση θα είναι ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες και στήριξη των ευάλωτων. Η στήριξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί. Η πρόκληση είναι η Ελλάδα να γίνει ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστική, ολοένα και περισσότερο εξαγωγική».

Στην ομιλία του δεσμεύτηκε για αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και για αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027. Παράλληλα Χαρακτήρισε μείζον το θέμα να συνεχιστούν οι ενισχύσεις και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ακόμη ότι «θα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, να στηρίζουμε έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα και να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά».

Στο νομοσχέδιο που θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος Ιουλίου, ανέφερε ότι «ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται θα είναι 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο. Με αυτό το πλαίσιο, κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%. Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο, θα είναι οι χαμηλόμισθοι, όσοι έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης».

Για τη μάχη του πληθωρισμού, ο υπουργός είπε πως θα συνεχίσει η στήριξη με τo market pass, σημειώνοντας πως ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού μειώνεται – στο 1,8% για τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- με την Ελλάδα να βρίσκεται 4η από το τέλος στην ΕΕ στον πληθωρισμό, ενώ και στον πληθωρισμό τροφίμων που είναι υψηλότερος η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τόνισε ότι «θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα τόσο στο επίπεδο των ελέγχων της αισχροκέρδειας όσο και στο επίπεδο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Τα δυο αυτά εργαλεία είναι από τα βασικότερα που διαθέτει κάθε οργανωμένη Πολιτεία».

Για τη δημοσιονομική σταθερότητα, ο υπουργός είπε πως μια «ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη». Ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει πολιτικός ‘Αι Βασίλης. Θα δίνουμε αυτά που έχουμε. Όχι αυτά που δεν έχουμε. Όπως κάνουν όλες οι προηγμένες χώρες διεθνώς».

Τέλος, έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής λέγοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη θεωρία, πράξη. Αξιοποιώντας πρωτίστως τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις, χωρίς να μπορούν να εγερθούν αμφιβολίες για την ορθότητα των παρεμβάσεων».

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης σε Στίγκα: Περάσαμε από τον Κασιδιάρη στον Χάμπερμας έτσι γρήγορα;

Βουλή: Ψήφος εμπιστοσύνης με ονομαστική ψηφοφορία

Φάμελλος: Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κοινωνία και τη Δημοκρατία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:44