search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:20
MENU CLOSE

Κάντο όπως ο ΓΑΠ και ο Ερντογάν το 2010: Tι είναι τα κοινά υπουργικά συμβούλια Ελλάδας – Τουρκίας! (photos)

13.07.2023 10:03
papandreou_erdogan

Με αφορμή την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και την απόφασή τους για συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας το ερχόμενο φθινόπωρο, το topontiki.gr κάνει μια… βουτιά στην πρόσφατη ιστορία και θυμίζει μια άλλη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών.

Ήταν Μάιος του 2010, λίγες ημέρες πριν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώσει την είσοδο της Ελλάδας στην περιπέτεια των μνημονίων, που υποδεχόταν στην Ελλάδα τον τότε ομόλογό του της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνοδευόμενος από δεκαμελή αντιπροσωπεία του Υπουργικού του Συμβουλίου και 300 Τούρκους επιχειρηματίες πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, για υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο χωρών να βελτιώσουν εν τοις πράγμασι τις σχέσεις τους.

Τον Ερντογάν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελλάδας Θ. Πάγκαλος και στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια τον Πρόεδρο της Βουλής. Κατά την παραμονή του συνομολογήθηκαν 21 συμφωνίες-μνημόνια συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορα θέματα. Επίσης πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνεδρίαση του «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας».

Άλλες εποχές θα πει κανείς και άλλες συνθήκες, αλλά και άλλοι άνθρωποι. Ειδικά ο Ερντογάν τότε εμφανιζόταν ως ένας μεταρρυθμιστής πολιτικός ο οποίος προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει την Τουρκιά, να σπάσει τον πολύχρονο κύκλο διαφθοράς και διαπλοκής στη χώρα, να ανατάξει την οικονομία της και να βρει ένα modus viventi με τους Κούρδους, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, ο υπουργός Επικρατείας του Ερντογάν, Εγκεμέν Μπαγίς, είχε διερωτηθεί: «Γιατί να μην κάνουμε αυτό που έκανε ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος;».

Οι 21 συμφωνίες που είχαν υπογραφεί περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, πρωτόκολλο περί τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, συμφωνίες για συνεργασία σε τομείς όπως οι επενδύσεις, το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η μετανάστευση, η καταπολέμηση της εγκληματικότητα, κ.λπ. Κάποια από αυτές εφαρμόστηκαν, κάποιες άλλες έμειναν στα χαρτιά, και κάποιες «ζωντανεύουν» κατά καιρούς, όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι η επίσκεψη εκείνη είχε χαιρετιστεί ως μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Και, φυσικά, έδωσε την ευκαιρία στους Παπανδρέου και Ερντογάν για πολλές φωτογραφίες με χαμόγελα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε 3 ερωτήματα για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ανδρουλάκης για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων

Ερντογάν για τα F-16: Δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε – Θέλουμε φίλους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:17