search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:05
MENU CLOSE

ΣΕΤΕ: Επανακάμπτει στα προ πανδημίας επίπεδα ο Τουρισμός – Στόχος οι 40 εκατ. επισκέπτες έως το 2030

13.07.2023 10:51
tourismos_new

Νέο έτος αναφοράς μεγεθών για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι το 2023 καθώς όπως δείχνουν όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα ξεπεράσει σε αφίξεις και έσοδα το 2019.

Αυτό σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, θέτοντας ταυτόχρονα τους πέντε στρατηγικούς πυλώνες στους οποίους αναμένεται να βασιστεί η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου που είναι  οι επενδύσεις, οι υποδομές, η διαχείριση των προορισμών, η αγορά εργασίας και η βιωσιμότητα. «Οι προκλήσεις για τις επενδύσεις είναι μεγάλες, καθώς ο ανταγωνισμός έχει ανακάμψει πλήρως, άρα θα πρέπει να διαμορφωθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Επενδύσεις υλοποιούνται αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί μια ευημερία για τα επόμενη έτη, ούτε ότι τα νερά είναι ήρεμα», ανέφερε ο κ. Θάνος.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο χωροταξικό και τον ΦΠΑ, ο οποίος θα πρέπει να είναι ενιαίος στο 11% σε τουρισμό και μεταφορές, στα επίπεδα δηλαδή χωρών της Ευρώπης που είναι ευθέως ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα.

Επίσης μίλησε για τη σημασία αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο αναπτυξιακό νόμο, από τις επιχειρήσεις του Τουρισμού.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του κλάδου μέσα στο 2023, οι αεροπορικές αφίξεις 5μήνου αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με το 2019 αγγίζοντας δηλαδή τα επίπεδα του 2022, όπως και η προσφορά αεροπορικών θέσεων (αύξηση 5,6%).

Εκεί που υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια υστέρηση είναι στις οδικές αφίξεις οι οποίες όμως σταδιακά δείχνουν να ανακάμπτουν, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένοι προορισμοί που δεν έχουν πάει και τόσο καλά, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή φέτος ταξιδεύει ο μέσος τουρίστας και όχι ο εύπορος όπως συνέβαινε κατά το διάστημα της πανδημίας.

Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ οι αφίξεις φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 31 εκατομμύρια και τα 18,2 δισ. ευρώ έσοδα του 2019.

Με βάση το στρατηγικό σχέδιο του ΣΕΤΕ ο ελληνικός τουρισμός μέχρι το 2030 θα πρέπει να «αγγίξει» τα 40 εκατομμύρια αφίξεις και τις 50 εκατομμύρια επισκέψεις σε περιοχές όλης της χώρας.

Ένα από τα βασικά αιτήματα του συνδέσμου είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση του, το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε ότι αφορά το καθεστώς λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας. «Η οικονομία του διαμοιρασμού είναι πραγματικότητα και μέρος του οικοσυστήματος. Πάγια θέση του ΣΕΤΕ είναι να ρυθμιστεί, για αυτό το λόγο έχουμε καταθέσει προτάσεις. Από τις πρώτες επαφές που είχαμε με τη νέα κυβέρνηση συμπεράναμε ότι υπάρχει πρόθεση και αναγκαιότητα να ρυθμιστεί το ζήτημα», είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ  Γιάννης Παράσχης.

Επίσης τόνισε ότι στη συνάντηση με τη νέα υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τέθηκαν επί τάπητος και εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στις υποδομές, τις αερομεταφορές και την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας. «Έχουμε επιμέρους προτάσεις για κάποια από αυτά τα ζητήματα, για κάποια άλλα περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης», ήταν η απάντηση του νέου προέδρου του Συνδέσμου αναφορικά με τα αιτήματα προς τη νέα υπουργό.

Διαβάστε επίσης:

DS Smith Hellas: Προχωρά σε νέες επενδύσεις 34 εκατ. ευρώ

Mytilineos: Επιτυχής η επανέκδοση του retail ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

Κωτσόβολος: Αύξηση τζίρου και καταστημάτων το 2022/3 – Πώς προχωρά η διαδικασία πώλησης της αλυσίδας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50