search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:02
MENU CLOSE

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ο όμιλος ONEX εγκαινιάζει μία από τις πιο σύγχρονες δεξαμενές στη χώρα

18.07.2023 09:58
nafpigeia_eleufsinas_new

Μετά τις πυρετώδεις εργασίες της ανακατασκευής και αναβάθμισης της Δεξαμενής Νο2 «Στρατής Γ. Ανδρέαδης», μιας επένδυσης εκατομμυρίων ευρώ υπό τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Πάνο Ξενοκώστα, ο όμιλος «ONEX Shipyards & Technologies» ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Δεξαμενής στις 19 Ιουλίου.

Με το όνομα της δεξαμενής, ο όμιλος τιμά τη μνήμη του ιδρυτή των ναυπηγείων και αποδίδει φόρο τιμής στις προσωπικότητες που διαφύλαξαν και ανέδειξαν τη λαμπρή ναυτικής και ναυπηγικής παράδοσης σαν χώρα.

Η χρηματοδότηση από το Αμερικανικό Κογκρέσο

Νωρίτερα φέτος, η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα -U.S. International Development Finance Corporation (DFC)– προχώρησε στη χρηματοδότηση, μέσω δανεισμού, 125 εκατ. δολαρίων προς την ONEX Shipyards, για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατόπιν εγκρίσεως από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, το ποσό ήταν αυξημένο κατά πολύ από τα 102 εκατ. δολάρια που αρχικά είχε προβλεφθεί, ενώ το ΔΣ της DFC είχε ήδη από τα μέσα Μαΐου ολοκληρώσει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες για την έγκριση της χρηματοδότησης. Στόχος ήταν η αποκατάσταση και η αναβάθμιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αυξάνοντας την ικανότητα εξυπηρέτησης του ναυπηγείου σε έως και 200 πλοία ετησίως.

Παράλληλα, ο όμιλος του Πάνου Ξενοκώστα είχε ήδη εκκινήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ναυπηγείου Ελευσίνας. Τα τελευταία αποτελούν μία κρίσιμη υποδομή, ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την παγκόσμια ναυτιλία, ενώ προβλέπεται να ενισχύσει έως και 1% το παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση, εντός των επόμενων πέντε ετών.

Επιπλέον, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και στις «πράσινες» ναυπηγικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας τη μετάβαση της βιομηχανίας και στην επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι Δεξαμενές Νο1 και Νο2

Στις 28 Μαρτίου 2023 ανακοινώθηκε από τον όμιλο ΟΝΕΧ η πλήρης ανέλκυση της Δεξαμενής Νο 1 των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ προχώρησε αμέσως στην ανακατασκευή και αναβάθμιση της Δεξαμενής Νο 2 κατηγορίας panamax, η οποία είχε χαρακτηριστεί scrap και ήταν έτοιμη να βυθιστεί.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του ο όμιλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η εκατομμυρίων ευρώ επένδυση του ομίλου υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Πάνο Ξενοκώστα για την επιτυχή ολοκλήρωση του άθλου των εργασιών για τη δεξαμενή, αποτελεί κίνηση ματ για την στρατηγική αναβάθμιση των κατασκευαστικών δυνατοτήτων του ναυπηγείου, καθώς πρόκειται για τη πιο σύγχρονη δεξαμενή στην Ελλάδα, με σύστημα έξυπνης διαχείρισης. Επιπλέον έγινε ηλεκτρονικοποίηση όλης της δεξαμενής με σύγχρονα συστήματα, επιτρέπει την επιτέλεση όλου του φάσματος των εργασιών συντήρησης του υφάλου των πλοίου, καθώς και των συστημάτων πρόωσης και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να συντελούνται μια σειρά και από άλλες εργασίες επισκευής και συντήρησης που αφορούν το πλοίο ενώ μπορεί να φιλοξενήσει πλοία μεγέθους panamax».

Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι η δεξαμενή έχει ήδη υποδεχτεί το πρώτο πλοίο για εργασίες συντήρησης και πρόκειται για το 31ο πλοίο που υποδέχονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά την επαναλειτουργία τους.

Από την Ελευσίνα στη Σύρο

Σε ανάλογες κινήσεις, στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει ο όμιλος ONEX και στη δεξαμενή Panamax στο Νεώριο Σύρου, αλλά και στο σύνολο των εγκαταστάσεων του Νεωρίου εντός των επόμενων 12 μηνών και ερχόμενων ετών.

Με την ολοκλήρωση των εκσυγχρονιστικών έργων, σύμφωνα με τον ίδιο τον όμιλο, τα δυο ναυπηγεία θα λειτουργούν ως μια από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης:

Μέρισμα 0,20 ευρώ μοιράζει η Κρι Κρι – Δεν επηρεάζει τη διανομή η μειωμένη κερδοφορία της εταιρίας

Αττική Οδός: Έξι προσφορές για τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Alpha Αστικά Ακίνητα: Στροφή στις υπηρεσίες real estate – Πάνω από 2 εκατ. οι ετήσιες αμοιβές από το Skyline

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:57