search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:33
MENU CLOSE

Εγκεφαλικό: Ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο – Τι πρέπει να προσέξετε

21.07.2023 09:50
paralia-nero-new

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η αφυδάτωση και η θερμοπληξία.

Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού για μερικούς ανθρώπους.

Ο δρ. Robert Brown, νευρολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίσει συμπτώματα εγκεφαλικού στη ζέστη, καλέστε το 166, καθώς το εγκεφαλικό είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Επηρεάζει ο καιρός τον κίνδυνο να πάθετε εγκεφαλικό;

“Υπάρχει κάποια επίδραση του καιρού και της θερμοκρασίας στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλές φορές οφείλεται στις ακραίες θερμοκρασίες: πολύ, πολύ ζέστη ή πολύ, πολύ κρύο”, λέει ο δρ. Brown.

Ή και πολύ, πολύ… υγρασία. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να έχει να κάνει με τον αντίκτυπο που έχουν στο σώμα η υπερβολική ζέστη, η υγρασία και το κρύο:

«Αυτοί είναι παράγοντες που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση και ορισμένοι σχετίζονται με ορισμένες καρδιακές παθήσεις».

Το εγκεφαλικό είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές σας για ανάκαμψη:

“Υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που είναι διαθέσιμες τη στιγμή των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το εγκεφαλικό. Αυτές αφορούν την αντιμετώπιση του θρόμβου που προκαλεί το πρόβλημα, δηλαδή φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να διαλύσουν τον θρόμβο που βρίσκεται σε μια αρτηρία και εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο”.

Υπάρχουν επίσης θεραπείες που μερικές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση αφαίρεση της απόφραξης στην αρτηρία.

Εγκεφαλικό: Συμπτώματα και άμεσες σωτήριες κινήσεις

Αν πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα για να αναγνωρίσετε άμεσα τα συμπτώματα και για την έγκαιρη αντιμετώπιση εγκεφαλικού επεισοδίου, αυτό είναι το αρκτικόλεξο ΠΑΔΩ:

  • Πτώση προσώπου (συνήθως από την μία πλευρά)
  • Αδυναμία του χεριού (το χέρι μπορεί να κρέμεται ή να το αισθάνεστε μουδιασμένο)
  • Δυσκολία ομιλίας (δυσκολία στο να μιλήστε αλλά και στο να καταλάβετε τι σας λένε)
  • Ώρα να καλέσετε το 166!

Το να ξέρετε τι σημαίνει ΠΑΔΩ μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην ανάκαμψη και την επιβίωση από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 166 και σημειώστε την ώρα που παρατηρήσατε τα συμπτώματα. Γνωρίζοντας το πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα (ιδεατά με ακρίβεια λεπτού) βοηθάει στην λήψη γρήγορων, δύσκολων αποφάσεων στην Εντατική.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο πιο πιθανό είναι να επιστρέψετε στον κανονικό εαυτό σας. Θυμηθείτε, ένα εγκεφαλικό είναι σαν μια καρδιακή προσβολή στον εγκέφαλό σας.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Ασθενής θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS μετά από μεταμόσχευση φυσιολογικών βλαστοκυττάρων

Πόσα χρόνια ζωής μας «κλέβει» ο θόρυβος – Τα επικίνδυνα ντεσιμπέλ

Καύσωνας: Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης της θερμοπληξίας – Τι να προσέχουν οι ευάλωτες ομάδες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:29