search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:15
MENU CLOSE

Το «κοκτέιλ» της ακρίβειας «χτυπά» ξανά και ξανά ενώ θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο

10.08.2023 18:14
akriveia trofima887- new

Χορό αισχροκέρδειας έχει στήσει… η αγορά στα βασικά είδη διατροφής και όχι μόνο, στην πλάτη των νοικοκυριών.

Φρούτα, λαχανικά και κρέας «τρέχουν» με διψήφιες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολύ πιθανό είναι να έχουμε νέες αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού, καθώς, όπως επισημαίνουν oι αρτοποιοί, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα για τις αυξήσεις που έχουν προαναγγελθεί στα άλευρα, τότε μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα δούμε πιο υψηλή την τιμή του ψωμιού κατά 10 -12 λεπτά.

Όσο για την τιμή του λαδιού, αυτή έχει χτυπήσει κόκκινο αν σκεφθεί κανείς ότι πέρυσι ένας σπιτικός τενεκές λάδι κόστιζε 70- 80 ευρώ και φέτος η τιμή του πέταξε στα 130 ευρώ.

Η ακρίβεια φουντώνει και ο λογαριασμός έχει «ανέβει» για τουλάχιστον εξήντα είδη διατροφής και βασικών προϊόντων νοικοκυριού, τα οποία «εκτοξεύτηκαν» από τα 250€ του περασμένου Νοεμβρίου, στα 450€ σήμερα, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών.

Μάλιστα, την ώρα που οι καταναλωτές περιορίζουν όλο και πιο πολύ τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, επιλέγοντας προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα, οι βιομηχανίες ετοιμάζονται να αποστείλουν νέους τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.

Οι αυξήσεις μεσοσταθμικά θα κινηθούν από 8% έως 10% και αφορούν τουλάχιστον 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση θα καταγράφει στο παρθένο ελαιόλαδο, που θα φτάσει ακόμη και το 45%.

Οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται σταδιακά τις αυξήσεις αυτές στις  αρχές Σεπτεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο κατέγραψε το ράλι ανατιμήσεων στα τρόφιμα δείχνοντας και την τάση ότι αυτό θα συνεχιστεί ακάθεκτο και το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι μετά την υποχώρηση κάτω από το φράγμα του 2% τον Ιούνιο (1,8%), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,5% τον περασμένο μήνα καθώς οι τιμές των τροφίμων.

Για να περιορίσει το νέο κύμα ακρίβειας η Κυβέρνηση προχωρά στις γνωστές και «ανούσιες» πρακτικές της … επαναφέρει εκ νέου το πλαφόν κερδοφορίας, η ισχύς του οποίου είχε λήξει στις 30 Ιουνίου. 

Ειδικότερα, απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας προβλέπει τη συμπερίληψη 9 βασικών σχολικών ειδών καθώς και των θερμοσιφώνων και άλλων προϊόντων παραγωγής ζεστού νερού στα προϊόντα στα οποία επιβάλλεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους.

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Στις 23.393 οι προεγκρίσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πλησιάζει η προθεσμία υποβολής – Τι ισχύει με τις δόσεις (video)

Φυσικό αέριο: Επανέρχεται η αβεβαιότητα στην ενεργειακή αγορά – Σενάρια για νέες αυξήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:14