search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:17
MENU CLOSE

Φυσικό αέριο: Επανέρχεται η αβεβαιότητα στην ενεργειακή αγορά – Σενάρια για νέες αυξήσεις

10.08.2023 10:02
gysiko aerio new

Νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικου αερίου – και ταυτόχρονα νέους εφιάλτες για τους καταναλωτές – προβλέπει η αγορά.

Την αβεβαιότητα στην αγορά ηλεκτρισμού επαναφέρει η εκτίναξη των τιμών του TTF στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα από την περιoχή των 25 έως 30 ευρώ που βρισκόταν μέχρι πρόσφατα, η οποία ανέβασε χθες τα προθεσμιακά συμβόλαια Σεπτεμβρίου στα 42,3 ευρώ ενώ αύξηση κατά 29% και 18% σημείωσαν αντίστοιχα και τα συμβόλαια Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Την κούρσα ανόδου συντηρούν οι ανησυχίες για πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Chevron και της Woodsite Energy σε μεγάλες εγκαταστάσεις εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία, μια χώρα που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο.

Οπως αναφέρει το newmoney.gr Οι αγορές προεξοφλούν κινδύνους καθώς αν οι εγκαταστάσεις αυτές κατεβάσουν ρολά, οι μεγάλοι καταναλωτές που είναι οι ασιατικές χώρες θα αναγκαστούν να στραφούν στο Αμερικάνικο LNG και αυτό με την σειρά του εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις προμήθειες LNG της Γηραιάς Ηπείρου που οι ΗΠΑ αποτελούν έναν εκ των βασικών προμηθευτών της.

Η εξέλιξη αυτή έχει αρχίσει να πυροδοτεί τα σενάρια για ένα δύσκολο χειμώνα, ανησυχία που καλλιέργησαν και οι χθεσινές επισημάνσεις του γερμανικού κολοσσού της ΕΟΝ, η οποία έστειλε ισχυρό μήνυμα στους καταναλωτές για συνέχιση της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και για εκτίναξη των τιμών τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο ενεργειακής αυτάρκειας της ΕΕ καθώς η πληρότητα στις αποθήκες προσεγγίζει το 88%.

Διαβάστε επίσης

Εφορία: Θα χτυπάει «συναγερμός» στους φορολογούμενους που κινδυνεύουν να χάσουν ρυθμίσεις

Στο «κόκκινο» έκλεισε η Wall Street εν αναμονή του πληθωρισμού

Στα ξαφνικά αυξάνονται από Σεπτέμβρη τα διόδια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:15