search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:22
MENU CLOSE

Κύπρος: Η στιγμή που οι μπουλντόζες των Τουρκοκυπρίων χτυπούν οχήματα του ΟΗΕ – Ομόθυμη καταδίκη – Νοσηλεύονται οι τραυματίες

18.08.2023 16:16
documento_kupros
Screenshot sigmalive

Βίντεο από την επίθεση Τουρκοκυπρίων στην Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, (UNFICYP) βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Όπως φαίνεται με μπουλντόζες σπρώχνουν οχήματα του ΟΗΕ.

Πρόκειται για δύο βίντεο από την επίθεση Τουρκοκυπρίων με μπουλντόζες στα οχήματα μελών των Ηνωμένων Εθνών που κατευθύνθηκαν, το πρωί της Παρασκευής (18/8), στη νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα για να εμποδίσουν εργασίες στον δρόμο, οι οποίες συνιστούν παράβαση του status quo.

Στο σημείο που έφτασαν τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών προκλήθηκε ένταση με ομάδες Τουρκοκυπρίων να επιτίθενται σωματικά εναντίον κάποιων ανδρών της UNFICYP και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης.

Σε ανακοίνωσή της η UNFICYP καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από άτομα της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέρει το sigmalive.com.

Βίντεο από την επίθεση:

Καταδικάζει η Λευκωσία

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Λευκωσία καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας, με την επίθεση κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σημειώνοντας πως «προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ».

Καταδικάζει και η Ευρώπη

Την έντονη καταδίκη του για την επίθεση εξέφρασε μέσω του Χ (σ.σ. Twitter) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως τόνισε σε ανάρτησή του, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτών και η αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ο κ. Μισέλ ανέφερε πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ζητώντας ειρήνη στην περιοχή.

Να σεβαστεί την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη κάλεσε από πλευράς του την Τουρκοκυπριακή πλευρά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας την επίθεση προσωπικού που εργαζόταν για την επέκταση δρόμου στη νεκρή ζώνη κατά κυανοκράνων που εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες εργασίες.

«Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση κατά της UNFICYP @UN_CYPRUS από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς», ανέφερε ο κ. Μπορέλ σε ανάρτηση στο πρώην Twitter («Χ»).

«Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη μέσω της εντολής της αρμοδιότητα της αποστολής στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, και την επανάληψη της εργασίας για μια συμφωνημένη λύση στην περιοχή Πύλας/Pile», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είχε τηλεφωνική επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

Ελληνικό YΠΕΞ: Απαράδεκτες οι επιθέσεις Τουρκοκύπριων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία καταδικάζουν τις επιθέσεις

Τρία μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου του ΟΗΕ (UNFICYP) νοσηλεύονται μετά την επίθεση που δέχθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα.

Ο εκπρόσωπος τύπου της UNFICYP, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πως τρία μέλη της UNFICYP τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο υπέστησαν σοβαρά τραύματα. Ένας εξ αυτών τραυματίστηκε στο κεφάλι. Όλοι τους νοσηλεύονται. «Ο ένας δέχθηκε κλωτσιές όσο ήταν πεσμένος στο έδαφος», είπε ο Σιντίκ.

Μέλη της ειρηνευτικης δύναμης των Ηνωμένων Εθνών μετακινήθηκαν βιαίως από προσωπικό με στολές της τουρκοκυπριακής αστυνομίας και στρατιωτικών, ανέφερε ένας μάρτυρας στο Reuters. Τουρκοκυπριακές μπουλντόζες είχαν μετακινήσει φορτηγά του ΟΗΕ, τσιμεντένιες κολώνες και συρματοπλέγματα στη νεκρή ζώνη που ελέγχει η δύναμη του ΟΗΕ.

Το συμβάν καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του», ανέφεραν οι πρεσβείες τους σε κοινή τους ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Η Global Wealth Report αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες εκατομμυριούχοι είναι 79.000

Αϊτή: Τουλάχιστον 30 νεκροί από επιθέσεις συμμορίας σε συνοικία της πρωτεύουσας (video)

Ουρουγουάη: 17χρονη βρέθηκε μισοθαμμένη σε παραλία – Την σκότωσε ο πρώην φίλος της (Video/Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:16