search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 03:50
MENU CLOSE

Ανάλυση HSBC: Ανησυχητικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία – Τα top picks

22.08.2023 12:11
hsbc new

Προβλέψεις για υποχώρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, αύξηση της ανεργίας, μείωση επενδύσεων, ιδιωτικής κατανάλωσης και καταναλωτικών δαπανών και αύξηση των κρατικών δαπανών, περιέχει το report της HSBC για την Ελλάδα.

Στην τελευταία ανάλυσή της μάλιστα επιλέγει ως top picks τις Alpha Bank, ΟΠΑΠ Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Aegean Airlines, Jumbo, Τράπεζα Πειραιώς, όλες με χαρακτηριστικά κυκλικότητας και καμία από τις λεγόμενες growth stocks.

Η βρετανική τράπεζα επισημαίνει την αλλαγή οικονομικού μοντέλου της χώρας, καθώς το κύριο σημείο είναι ότι τα ελληνικά μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη έχουν περάσει από μια μεγάλη αλλαγή και για αυτό προτείνει πέραν των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών συστάσεις αγοράς για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με τιμή στόχο τα 20 ευρώ, την Aegean Airlines, με τιμή στόχο τα 16,30 ευρώ και τη μετοχή της Jumbo με αυξημένη τιμή στόχο τα 33 ευρώ από 29 ευρώ, προγενέστερα.

Ο προβλέψεις για τον ΟΠΑΠ

Η HSBC εντοπίζει στον ΟΠΑΠ ισχυρές βραχυχρόνιες προοπτικές, που προκύπτουν από την ισχυρή online παρουσία και την προοπτική διεύρυνσής της και τον συνδυασμό με τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών και άρα την αλλαγή μοντέλου διασκέδασης.

Οι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης στα VLT’s και ισχυρούς drivers στο online. Ειδικότερα, στο report αναφέρεται ότι το online θα παραμείνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, καθώς το κανάλι συνεχίζει να αναπτύσσεται έντονα και να αποσπά μερίδιο αγοράς από τη λιανική.

Οι αναλυτές της HSBC προβλέπουν άνοδο 30.5% από τα τρέχοντα επίπεδα, καθιστώντας τη μετοχή τη δεύτερη σε απόδοση μεταξύ των top pick.

Η HSBC αναμένει ότι το μερίδιο του διαδικτύου θα αυξηθεί στο 25% έως το 2025, ενώ φέτος αναμένει συνεχή ισχυρή ανάπτυξη από όλες τις κάθετες κατηγορίες. Μετά το online, τα VLTs είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα για τον ΟΠΑΠ, καταγράφοντας ισχυρή ανάπτυξη τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Ο ΟΠΑΠ εστιάζει στην υψηλότερη δέσμευση των πελατών με τη βελτιστοποίηση των VLTs και μέχρι στιγμής έχει αντικαταστήσει 7 χιλ. μηχανήματα (από τα περίπου 25 χιλ. που έχει αδειοδοτήσει στην Ελλάδα) με καλύτερα χαρακτηριστικά για τους πελάτες (σύγχρονα σχέδια, μεγάλη οθόνη, νέα παιχνίδια HD). Τα υπόλοιπα VLTs θα αντικατασταθούν επίσης σταδιακά και ως εκ τούτου, η δυναμική στα έσοδα θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του 2023.

Jumbo: Προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης

Για τη μετοχή της Jumbo, η HSBC αυξάνει την τιμή στόχο στα 33,00 ευρώ, 21.8% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα,.

Οι αναλυτές εντοπίζουν πολλαπλούς μοχλούς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των καταστημάτων, της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις νέες δραστηριότητες του franchise, υποστηριζόμενες από ένα σταθερό επιχειρηματικό μοντέλο.

Η αύξηση των πωλήσεων της Jumbo παραμένει εύρωστη και μάλιστα σημείωσε αύξηση 20% περίπου ετησίως (y-o-y) για το επτάμηνο.

Σε φάση «απογείωσης» η Aegean

 Η πρόταση αγοράς για την Aegean Airlines είναι με τιμή στόχο τα 16,30 ευρώ, ήτοι περιθώριο ανόδου 24,4% από την ημέρα της έρευνας.

Η Aegean Airlines είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία πλήρους εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 60% στην εγχώρια αγορά και περίπου 20% στην αγορά Ελλάδας-Ευρώπης.

Εξάλλου, η Aegean καταγράφει σημαντική αύξηση της ζήτησής της για την παροχή υπηρεσιών, ενώ στη συνολική δυναμική συμβάλλει και η στρατηγική του ΔΑΑ, καθώς λόγω του υψηλού κόστους για τις αφίξεις και της έλλειψης άλλου αεροδρομίου κοντά στην πρωτεύουσα και τον Πειραιά, δεν δημιουργεί “όρεξη” στις εταιρίες χαμηλού κόστους, που πετούν σε δευτερεύοντα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RDC Aviation, η Aegean κατέχει σχεδόν 44% μερίδιο αγοράς στο αεροδρόμιο της Αθήνας, από 38% κατά τη διάρκεια του 2019. Η ισχυρή ζήτηση και η μικρότερη εποχικότητα βοήθησαν την Aegean να παρουσιάσει θετικά κέρδη ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που δεν συνέβαινε ιστορικά και η HSBC αναμένει ότι θα παρουσιάσει κέρδη ακόμη και τον ερχόμενο χειμώνα. Η εταιρεία διαθέτει ισχυρό ισολογισμό και ρευστότητα και παράγει υγιείς ταμειακές ροές.

Στο τέλος του 2022, ανέφερε ταμείο 591 εκατ. ευρώ και καθαρό χρέος (συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιοποιημένων μισθώσεων που σχετίζονται με το λογιστικό πρότυπο ΔΠΧΑ16) ύψους 419 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των κεφαλαιοποιημένων μισθώσεων, η Aegean ανέφερε καθαρά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 393 εκατ. ευρώ.

Δεν έχει σημαντική δέσμευση για επενδύσεις ή λήξη χρέους στα επόμενα 3-4 χρόνια, οπότε θα πρέπει να παράγει υγιείς ταμειακές ροές, καταλήγει η HSBC.

Διαβάστε επίσης

Νέα επένδυση 150 εκατ. ευρώ από τη Six Senses στο Πόρτο Χέλι

«Μαγνήτισε» επιχειρηματικά τους νέους η επαρχία αυτό το καλοκαίρι

Νέο ρεκόρ για το μέσο ενοίκιο στο Μανχάταν – Στα 5.588 δολάρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42