search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:41
MENU CLOSE

Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Βοιωτία, Καβάλα, Ροδόπη, Κύθνο – Μάχες σε 63 μέτωπα κόντρα σε ισχυρούς ανέμους (videos)

22.08.2023 08:31
fotia_kavala_new

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει από τη Δευτέρα σε μία σειρά από περιοχές της χώρας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη και τους κατοίκους να αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά από εντολές εκκένωσης από το 112.

Πέρα από την Αλεξανδρούπολη, δοκιμάζονται κατά κύριο, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Καβάλα, η Ροδόπη και η Κύθνος.

Στην Εύβοια επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στην Καβάλα, στη φωτιά που ξεκίνησε από δασική έκταση στο Διαλεκτό, επιχειρούν 85 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, ενώ επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Στη Ροδόπη επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 18 οχήματα ενώ επιχειρούν 1 αεροπλάνο και 2 ελικόπτερα.

Στην Κύθνο, επιχειρούν 4 πυροσβέστες και μεταβαίνουν από την Αττική, άλλοι 4.

Λόγω των ισχυρών ανέμων οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, είναι εξαιρετικά ακραίες και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδίδει συνεχώς οδηγίες για τους πολίτες.

Εύβοια

Ανεξέλεγκτη κατακαίει δασικές εκτάσεις και όχι μόνο η φωτιά στη Νέα Αρτάκη και τα Ψαχνά Ευβοίας.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής ήταν τη νύχτα περιορισμένη. Το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη έχει παραδοθεί στις φλόγες, καίγοντας πευκοδάσος, ελαιοπερίβολα, εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωσης της βιομηχανικής περιοχής.

Εξαιτίας της ανεξέλεγκτης επέκτασης της φωτιάς, πολλές περιοχές έμειναν βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, με ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Καταβάλλεται προσπάθεια να αποκατασταθούν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τοποθετούνται και γεννήτριες, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Στην πυρκαγιά στη χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Επίσης, επιχειρούν και Γάλλοι πυροσβέστες.

Βοιωτία

Στη Βοιωτία, με τους ισχυρούς ανέμους των 9 μποφόρ να μην έχουν κοπάσει, η νύχτα ήταν δύσκολη για τους κατοίκους στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου στον Κορινθιακό. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, καθώς η ζώνη αυτή έχει καλυφθεί πλέον από τα μέτωπα της φωτιάς. Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι από την παραλία να φύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ το μεσημέρι 60 περίπου άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το λιμενικό με πλωτά μέσα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώνονταν αναζωπυρώσεις, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Μεγάλες εκτάσεις, πολλοί ελαιώνες, αλλά και γεωργικές εγκαταστάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες. Πολλές περιοχές πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα, παρά τις προσπάθειες της ΔΕΗ να τροφοδοτήσει με γεννήτριες στην περιοχή.

Ένας 80χρονος κτηνοτρόφος έτρεξε να σώσει το στάβλο του και τα ζώα του αλλά λίγο αργότερα οι πυροσβέστες τον βρίσκουν νεκρό, καθώς έχασε τις αισθήσεις του στην προσπάθειά του, μέσα στους καπνούς.

Ροδόπη

Η φωτιά που καίει από τον Μίσχο μέχρι τον Ίασμο, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το πύρινο μέτωπο στα Κασσιτερά στο δάσος του οικισμού της Ροδόπης συνεχίζει επίσης το καταστροφικό του έργο. Υπολογίζεται ότι κάηκαν 5 ή 6 σπίτια κάηκαν στο χωριό Σώστης.

Στην Άνω Δροσίνη επιχείρησαν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην Καλλιθέα (video)

Πυρκαγιές: Ακραίος κίνδυνος για Αττική, Στερεά, Πελοπόννησο λόγω ισχυρών ανέμων – O χάρτης της Πολιτικής Προστασίας

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Σε πλοίο οι ασθενείς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο – Συγκλονιστικό βίντεο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:39