search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:14
MENU CLOSE

Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα: Ανησυχία για Πάρνηθα – Αγωνία για Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία

24.08.2023 20:13
fotia-213-new

Bελτιωμένη εικόνα παρουσίαζε νωρίτερα η φωτιά στην Πάρνηθα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ωστόσο συνεχίζουν να δίνουν μάχη ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις οι οποίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική εντοπίζονται νοτιοδυτικά της Πάρνηθας, στο ρέμα της Γιαννούλας και στο Φρούριο της Φυλής. Παράλληλα, προβληματισμούς εγείρουν οι διαδοχικές πυρκαγιές στον Αυλώνα.

Σε Έβρο και Ροδόπη, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις στη Δαδιά, στην Αισύνη και στο Σουφλί αντιμετωπίζονται ακόμη κι αυτή την στιγμή. Για έκτη συνεχή μέρα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης, Έλληνες και ξένοι πυροσβέστες, εθελοντές με επίγεια και εναέρια μέσα, πυροσβεστικά και δασικά οχήματα και πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα δίνουν μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν και να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει ένα χώρο εκατόν τριάντα χιλιάδων στρεμμάτων , αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή της ζημιάς.

Ο άνεμος έχει πέσει σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αλλά όχι εντελώς. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να σβήσουν και οι τελευταίες φλόγες, ενώ με μικρότερα , πιο ευέλικτα οχήματα αντιμετωπίζονται οι μικρές εστίες στις περιοχές που υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Στη Βοιωτία υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην Υλίκη, στην περιοχή της Ζάλτσας, αλλά και στο Στείρι στο Δίστομο Βοιωτίας και στο Κυριάκι.

Το πύρινο μέτωπο δεν έχει ακόμη περιοριστεί ώστε να υπάρξει αισθητή βελτίωση της εικόνας.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εθελοντές πυροσβέστες, ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ και ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, δυνάμεις της αστυνομίας και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών είναι πολύ ισχυρές και επιχειρούν διαρκώς για τον περιορισμό των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 12 εστίες στον Αυλώνα. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην έκτακτη ενημέρωση ο Βασίλης Κικίλιας έγιναν συνολικά εννέα απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή. Η πυρκαγιά στην νότια πλευρά της Πάρνηθας παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα, όταν ξέσπασαν διαδοχικές εστίες από τον Αυλώνα μέχρι την περιοχή Συκάμινο που είναι στην βόρεια πλευρά τουβουνού.

69 νέες δασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Συνολικά 69 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 104 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο».

Ειδικότερα σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

– Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής και στο Ρέμα της Γιαννούλας.

– Στον Έβρο και στη Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.

– Στη Βοιωτία, οι αναζωπυρώσεις είναι εντονότερες στην περιοχή Βάγια της Υλίκης, ανατολικότερα της περιοχής Ζάλτσα, καθώς και στις περιοχές Στείρι και Κυριάκι.

Σε όλες τις πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο σύνδεσμο εδώ.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ανά την Επικράτεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών.

Μία σύλληψη για τον Αυλώνα, ελεύθεροι οι άλλοι τρεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, το μπαράζ των εμπρησμών ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το πρωί. Οι τρεις εστίες φωτιάς ξέσπασαν στον Αυλώνα στις 10, 11 και 12 το πρωί της Πέμπτης (24/8) στις περιοχές Συκάμινο, Ασπρόχωμα και Άγιος Γεώργιος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να τις θέσουν υπό έλεγχο. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Παράλληλα , σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, κανονικά διεξάγεται πλέον η κίνηση στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Αθανασίου Διάκου, όπου είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Οι αρχές προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό το μεσημέρι της Πέμπτης 24/8. Οι δύο έγιναν νωρίτερα στον Αυλώνα και στη συνέχεια σημειώθηκαν άλλες δύο στο Μενίδι. Ο 45χρονος ο οποίος επίσης είχε προσαχθεί νωρίτερα στον Αυλώνα, ενώ είχε στην κατοχή του κιάλια και τσακμάκι αφέθηκε ελεύθερος, ενώ συνελήφθη τελικά από τις Αρχές ο 45χρονος πρώην δικηγόρος στον Αυλώνα, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και φαίνεται να έβαζε τις φωτιές, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ακόμη ελεύθεροι αφέθηκαν και οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εμπρησμό στο Μενίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα, ενώ δεν σχηματίστηκε δικογραφία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν μαρτυρίες που ανέφεραν ότι ήταν εθελοντές. Πάνω του βρέθηκαν εννέα αναπτήρες και μπουκάλια σπρέι αποσμητικού.

Είναι 51χρονος, κάτοικος Αυλώνας, δικηγόρος στο επάγγελμα ενώ στο όχημά τους βρέθηκαν και σχετικά στοιχεία. Το άτομο αυτό φέρεται να ήταν παρών τουλάχιστον στις 4 φωτιές. Μάλιστα, κάμερα τον έχει καταγράψει να περνάει από δρόμο του Αυλώνα στις 11:45 όταν ξέσπασε η φωτιά στον Άγιο Γεώργιο. Μαζί με τον δεύτερο ύποπτο έχουν μεταφερθεί στην ασφάλεια βορειανατολικής Αττικής όπου και ανακρίνονται.

Αναφορικά με τον Αυλώνα, προσήχθη ένας 45χρονος ο οποίος κινούνταν με ένα ασημί αγροτικό όχημα. Κατά την προσαγωγή του, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή και είπε πως έχει άλλοθι που αποδεικνύει την αθωότητά του, ωστόσο υπάρχει πλήθος μαρτύρων, που ανέφεραν πως τον είδαν να κινείται ύποπτα σε σημεία από τα οποία ξεκίνησε η φωτιά.

Διαβάστε επίσης:

Δυσοίωνη πρόβλεψη: Παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι τις επόμενες ώρες – Έως και 7 μποφόρ στην Πάρνηθα (Video)

Φωτιές: Μεγάλο το πρόβλημα με το τοξικό νέφος στην Αθήνα – Ποιοι πρέπει να προσέχουν (video)

Φωτιές: Περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος, σύμφωνα με το Meteo

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:11