search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:07
MENU CLOSE

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μάχη για να σωθεί το δάσος του Ελικώνα στη Βοιωτία, μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Έβρο

24.08.2023 17:28
evros-fotia-1-new

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Βοιωτία, με τις αναζωπυρώσεις να παραμένουν ο μεγάλος φόνος των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή Κιριάκι και όσο υπάρχει το φως της ημέρεας τα εναέρια μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στοχευμ’ενες ρίψεις.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων δίνεται στις εστίες όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που προέρχονται από το πύρινο μέτωπο το οποίο ξέσπασε χθες στις έξι το απόγευμα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε απόσταση πάνω από 10 χλμ. σε χαράδρα, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση σε περιοχή μεταξύ των Τ.Κ Λάκκας και Κιριακίου, η οποία σιγοκαίει εδώ και περίπου μια ώρα.

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, ενώ ελικόπτερα κάνουν προσεκτικές στοχευμένες ρίψεις. Ανησυχία υπάρχει ιδιαιτέρως στις πλαγιές του Ελικώνα, όπου υπάρχουν μικρές εστίες, οι οποίες οδηγούν σε αναζωπυρώσεις Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αναχαιτήσουν την φωτιά, ώστε αυτή να μην περάσει την κορυφογραμμή και κατευθυνθεί στην άλλη πλευρά του Ελικώνα, όπου υπάρχει πυκνό ελατόδασος.

Πάντως μέσα στη χαράδρα υπάρχουν συνεχώς νέες αναζωπυρώσεις. Και εκεί επιχειρούν τα τρία ελικόπτερα τα οποία είναι τα μόνα τα οποία μπορούν να κάνουν στοχευμένες ρίψεις πολύ κοντά στην πλαγιά του Ελικώνα, ώστε να περιορίσουν όσο υπάρχει ακόμα φως το πύρινο μέτωπο. Η περιοχή είναι ιδιαιτέρα δύσβατη με ιδιαίτερη μορφολογία και η επιχείρηση κατάσβεσης είναι δύσκολη.

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, η πιο κοντινή σημερινή περιοχή προς την εστία της φωτιάς, είναι η τοπική κοινότητα Κιριακίου που βρίσκεται 6χλμ.

Για τις ζημιές που υπέστη από το πέρασμα της φωτιάς το ιστορικό μνημείο της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία έβγαλε ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με το υπουργείο, η φωτιά έβλαψε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, κατέκαψε τη στέγη του εγκαταλελειμμένου κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγας της Μονής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτηρίου. Ωστόσο, το Καθολικό της Μονής, ο Ναός της Παναγίας, η Κρύπτη, το Φωτάναμα, το Βορδονάρειο και οι Βορειοανατολικές Στοές δεν υπέστησαν ουδεμία βλάβη.

Μαίνεται ο εφιάλτης στον Έβρο

Την ίδια ώρα, για 6η μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο. Στην ανάσχεση των μεγάλων αναζωπυρώσεων νοτιοδυτικά του οικισμού της Δαδιάς έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ απειλούνται τα χωριά Τριφύλλι και Ιτέα.

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και στο δυτικό τμήμα του νομού στην περιοχή της Αύρας και της Ατάρνης πλησίον της Εγνατίας Οδού. Χωρίς ρεύμα παραμένει η Σαμοθράκη, ωστόσο στη Ροδόπη η εικόνα είναι καλύτερη σε όλα τα μέτωπα, όπου συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για τέταρτη μέρα. Δύο τα ενεργά μέτωπα: το πρώτο στην περιοχή της Κερασιάς στο Παπίκιο Όρος και το δεύτερο αυτό που εξαπλώθηκε από τον Έβρο και καίει κοντά στα Κασσιτερά.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα δορυφορική φωτογραφία από τη φωτιά στον Έβρο που δείχνει την τεράστια έκταση που έχει σαρώσει η φωτιά. Η περιοχή βρίσκεται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας για έκτη μέρα με την καμένη έκταση να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη 72.344 εκτάρια ή 723.440 στρέμματα.

Στη σχετική ανάρτηση στο twitter αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η φωτιά στον Έβρο είναι «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια».

Διαβάστε επίσης:

Δυσοίωνη πρόβλεψη: Παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι τις επόμενες ώρες – Έως και 7 μποφόρ στην Πάρνηθα (Video)

Φωτιές: Μεγάλο το πρόβλημα με το τοξικό νέφος στην Αθήνα – Ποιοι πρέπει να προσέχουν (video)

Φωτιές: Περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος, σύμφωνα με το Meteo

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:06