search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:30
MENU CLOSE

Καταστροφές και «σχέδια ανασυγκρότησης» – Το παράδειγμα της Εύβοιας

26.08.2023 06:10
mpasdekes

Η Εύβοια, όπως και πολλές περιοχές της χώρας, μετράει πάλι αυτές τις μέρες τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Χιλιάδες καμμένα στρέματα πρασίνου, καλλιεργειών, υποδομών και τρεις συνάνθρωποί μας νεκροί. Πρόκειται για την επαναλαμβανόμενη απόδειξη της παντελούς έλλειψης σχεδίου πυροπροστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος. Απόδειξη της επιλεκτικής ανικανότητας του εχθρικού για το λαό κράτους να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού, τον φυσικό πλούτο της χώρας, ενώ ταυτόχρονα «τρέχει με fast track διαδικασίες» όλα τα επενδυτικά σχέδια για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η περιοχή μας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι σημαίνει ανάπτυξη με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των πολλών, τι σημαίνει οι εργαζόμενοι και ο λαός να παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενώ την ίδια ώρα ο τόπος τους γίνεται πεδίο κερδοφορίας για κάθε αρπακτικό. Οι καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021 στη Βόρεια Εύβοια ήταν ένα μεγάλο «χτύπημα» στην ήδη τραγική κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρη την Εύβοια και η οποία κάθε χρόνο γίνεται όλο και χειρότερη. Με τις ευθύνες για την βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός να βαραίνουν όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, αλλά και τις περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις.

Το άθλιο οδικό δίκτυο που κυριαρχεί από την Κάρυστο μέχρι την Ιστιαία, το υποστελεχωμένο νοσοκομείο Χαλκίδας και τα άδεια από γιατρούς και νοσηλευτές Κέντρα Υγείας, τα σχολεία χωρίς δασκάλους και σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, η ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας από φωτιά, πλημμύρα και σεισμό, η εκμετάλλευση των εργαζομένων στους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής, η καταστροφή και λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι η αμείλικτη πραγματικότητα που κυριαρχεί στην Εύβοια. Μια πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, έχοντας ταυτόχρονα να ανταπεξέλθει στην βαρβαρότητα της ακρίβειας, της ανεργίας, των πλειστηριασμών και της ενεργειακής φτώχειας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει και μία άλλη Εύβοια, αυτή των επιχειρηματικών ομίλων. Οι σχεδιασμοί με το λεγόμενο «πρόγραμμα Μπένου» -που είναι σε εξέλιξη- ανοίγουν νέες δυνατότητες κερδοφορίας διάφορων επιχειρηματιών, πάνω στην κατεστραμμένη από τη φωτιά Β. Εύβοια. Των μονοπωλίων της Ενέργειας που θησαυρίζουν κατακλύζοντας με τις ανεμογεννήτριες τα βουνά της Καρύστου και της νότιας Εύβοιας και ανεβαίνουν όλο και βορειότερα. Των μονοπωλίων της ιχθυοκαλλιέργειας, των μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφίμων και του τουρισμού, που εκτοξεύουν τα κέρδη τους από την εργασιακή εκμετάλλευση Ελλήνων και μεταναστών, γεμίζουν τους κόλπους με ιχθυοτροφεία, εμποδίζουν την πρόσβαση σε παραλίες. Των κάθε λογής «επενδυτών», που διαγκωνίζονται για να επωφεληθούν από το «σχέδιο ανασυγκρότησης», που χωρίς ντροπή, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις ευλογίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή της περιφέρειας και των δήμων, επιδιώκει να μετατρέψει την καμένη γη της Βόρειας Εύβοιας σε πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι πού βρίσκονται διαρκώς σε σύγκρουση, Από τη μία η αστική τάξη με τις κυβερνήσεις, το κράτος της και τους μηχανισμούς της και από την άλλη οι εργαζόμενοι και ο λαός, με τους συλλόγους και τα σωματεία τους, με την αλληλεγγύη και τον αγώνα.

Μέσα από αυτή τη διαρκή σύγκρουση, στη μάχη με τις φλόγες της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια, όταν το αστικό κράτος ήταν και πάλι επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει το λαό, γεννήθηκε το σύνθημα «μόνο ο λαός, σώζει το λαό». Μέσα στο καμίνι της φωτιάς δυνάμωσε ο αγώνας για μία ζωή με αξιοπρέπεια. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού της βόρειας Εύβοιας ήρθαν να ανταμώσουν και να δώσουν νέα ώθηση στους αγώνες των πλημμυροπαθών στο Ληλάντιο και τα Ψαχνά, του λαού και των μαζικών φορέων του στην Κάρυστο και τη νότια Εύβοια ενάντια στην επέλαση των ανεμογεννητριών, των υγειονομικών και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των αγροτών, να διαμορφώσουν νέες, καλύτερες, προϋποθέσεις για ανάπτυξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι εκλεγμένοι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους δήμους της Εύβοιας με την Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι «αμέτοχοι», ούτε δήθεν ανεξάρτητοι σε αυτή τη σύγκρουση. Στέκονται στην πλευρά των εργαζομένων και του λαού, μπροστάρηδες στην οργάνωση του αγώνα και της αλληλεγγύης, με ακατάλυτους δεσμούς που χτίζονται καθημερινά. Για αυτό ο λαός της Εύβοιας δυνάμωσε το ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές, για αυτό θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους δήμους της Εύβοιας.

Ο Κώστας Μπασδέκης, είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας & Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές: Εικόνες αποκάλυψης στην Πάρνηθα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε όλη τη χώρα παρά την ύφεση – Καμπανάκι για το Σάββατο

Εύβοια: Προσήχθη 17χρονος για εμπρησμό στα Ψαχνά – Τον κατήγγειλε η μητέρα του, προσήχθη και η ίδια

Δίωξη για κακούργημα στον 45χρονο που συνελήφθη για εμπρησμό στον Αυλώνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:29