search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 13:39
MENU CLOSE

Φωτιές: Μάχη σε δύο μέτωπα για 10η ημέρα στον Έβρο, στόχος να σωθεί ο μικρός πυρήνας της Δαδιάς – Αναζωπυρώσεις σε Ροδόπη, Βοιωτία

28.08.2023 19:09
fotia evros 66- new

Μαίνεται για 10η ημέρα η καταστροφική φωτιά στον Έβρο που έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, περιουσίες και ανεκτίμητους οικολογικούς πόρους.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με την πύρινη κόλαση στον δυτικό τομέα της πυρκαγιάς, που εκτείνεται από το δάσος της Δαδιάς μέχρι τις περιοχές Κοτρωνιά και Κασσιτερά. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει ανησυχία σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων από σήμερα το βράδυ και μετά.

Η κύρια έμφαση των προσπαθειών πυρόσβεσης κατευθύνεται προς τη δημιουργία μιας αμυντικής περιμέτρου. Η αμυντική αυτή γραμμή έχει ως στόχο να ανακόψει την προέλαση του μετώπου της πυρκαγιάς, αποτρέποντας την εισβολή της στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς. Τη στρατηγική αυτή μετέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ.

Μάχη σε δύο μέτωπα

Όσον αφορά την κατάσταση, σήμερα και μέχρι αυτή την ώρα δύο είναι τα μέτωπα. Το ένα είναι στην οριογραμμή Έβρου-Ροδόπης, όπου εκεί δίνεται μία μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη είναι στη Δαδιά και κυρίως το μέτωπο Κοτρωνιάς – Τρεις Βρύσες, όπου είχαμε μια σημαντική αναζωπύρωση, η οποία μάλιστα έχει προκαλέσει και κάποιες εστίες ψηλότερα στο βουνό.

Στον Έβρο, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρείς Βρύσες.

Την ίδια ώρα στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα, μια και από το βράδυ αναμένεται αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων και αυτό είναι άγνωστο το πώς θα λειτουργήσει, αναφορικά με τη φωτιά και με τις πιθανές αναζωπυρώσεις που μπορεί να έχουμε.

Ακόμη περισσότερο από την αυριανή ημέρα, καθώς από την Τρίτη το βράδυ περιμένουμε νοτιάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αν δεν έχει ελεγχθεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τότε η φωτιά. Τη Δευτέρα οι επίγειες δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες στη μάχη κατά της φωτιάς, καθώς επιχειρούν 474 πυροσβέστες.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Επί τόπου βρίσκεται και επιχειρεί το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που έχουν έρθει από χώρες από άλλες χώρες για να βοηθήσουν, όπως είναι από την Κύπρο, από την Αλβανία, από τη Σερβία, από την Τσεχία, από τη Βουλγαρία, από τη Ρουμανία.

Στον Έβρο συνδρομή παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με δύο αεροσκάφη, η Τσεχία με 16 πυροσβέστες και 3 οχήματα, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες και 8 οχήματα και η Σερβία με είκοσι 28 πυροσβέστες.

Στη Ροδόπη συνδρομή παρέχουν 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία.

Γίνεται πάντως μια τιτάνια προσπάθεια έτσι ώστε να ελεγχθεί η φωτιά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή με τον μεγαλύτερο βαθμό, τουλάχιστον μέχρι τις βραδινές ώρες.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο

Στις πληγείσες περιοχές του Έβρου βρίσκεται σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να πραγματοποιήσει μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής. Επίσης, από σήμερα Δευτέρα 28/8 μπορούν να κατατεθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, «η ακριτική μας αυτή περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία, θα φανεί και από τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν, αλλά και από τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες θα ακολουθήσουν. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε δεν είναι επικοινωνιακό, είναι ουσιαστικό και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης».

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Με 74 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια βρίσκονται αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 27 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

• Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής

• Στη Βοιωτία αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Για αύριο Τρίτη παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε επίσης:

Ασπρόπυργος: Νεκρός από πυροβολισμό στο κεφάλι 28χρονος άνδρας

Κρήτη: Προφυλακίστηκε ο 22χρονος που πυροβόλησε τον 29χρονο – Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος

Σάμος: Η στιγμή που το Λιμενικό σώζει βρέφος με ΚΑΡΠΑ – Συγκλονιστικό βίντεο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 13:38