search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:41
MENU CLOSE

Νέες ταυτότητες: Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοσή τους – Ποια είναι η διαδικασία, τα στοιχεία που θα αναγράφονται

01.09.2023 15:37
taftotita new

Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλιές ταυτότητες.

Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες θα έχουν μέγεθος ανάλογο με εκείνο της πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος 10 έτη.

Σε αυτές θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμός ταυτότητας. Η έκδοσή τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα θα είναι αποθηκευμένα σε ένα κεντρικό server που πρόσβαση θα έχουν μόνο οι Αρχές.

Τι επισήμανε ο Μητσοτάκης

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, οι νέες ταυτότητες «θα είναι πιο ασφαλείς, δεν θα μπορούν να πλαστογραφηθούν, θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις ενώ θα είναι μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος».

Μάλιστα, έκανε λόγο για fake news λέγοντας πως μία μειοψηφία της κοινωνίας δέχεται τα fake news και είναι αυτοί που σπεύδουν να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες ταυτότητές τους.

«Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν ούτε τσιπάκια, ούτε κάμερες, ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα που ακούγονται. Ας μη γίνονται οι πολίτες θύματα εμπαιγμού σπεύδοντας να εκδώσουν ταυτότητες παλαιού τύπου» είπε σημειώνοντας ότι αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν.

Ποια στοιχεία θα αναγράφουν

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διατήρησή τους θα είναι εύκολη, καθώς δεν θα τσαλακώνονται όπως οι ισχύουσες, ενώ θα αποθηκεύονται μαζί με τις υπόλοιπες κάρτες εύκολα σε ένα πορτοφόλι.

Η επίσημη παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ήδη είναι γνωστά αρκετά από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνουν. Τα δεδομένα της εκάστοτε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι Αρχές.

Στην εμπρόσθια όψη θα περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:

Αριθμός Ταυτότητας
Φωτογραφία
Επώνυμο
Όνομα
Φύλο
Ιθαγένεια
Ημερομηνία Γέννησης

Ημερομηνία έκδοσης
Ημερομηνία λήξης
Αρχή Έκδοσης
Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN
Υπογραφή κατόχου

Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:

Όνομα Πατέρα
Όνομα Μητέρας
Τόπος γέννησης
Ομάδα Αίματος
Ύψος
Στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης

Πώς θα εκδίδονται

Η διαδικασία έκδοσης των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων προβλέπει τη λειτουργία πλατφόρμας, όπου ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr σε 370 σημεία σε όλη την επικράτεια.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο Αστυνομικό Τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας.

Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, που θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet.

Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδονται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης:

Κορωπί: Υπολείμματα γυναικείου κρανίου βρέθηκαν σε εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας

«Καμπανάκι» επιστημόνων για τα χάρτινα καλαμάκια: Ασφαλή μόνο για 10 με 20 λεπτά – Τι είναι τα PFAS και γιατί είναι επικίνδυνα (video)

Έβρος: Προφυλακιστέοι οι τρεις «αυτόκλητοι σερίφηδες» που «συνέλαβαν» μετανάστες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:39