search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:36
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά η κούρσα των 5 – Τα βασικά μηνύματα των υποψηφίων

02.09.2023 16:42
syriza_synedrio_ypopsifioi

Λίγο μετά τις 4 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τελευταίο ομιλητή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μάλλον ξεσήκωσε το πιο δυνατό χειροκρότημα με την αναφορά του ότι θα επιμένει να λογοδοτεί σε όλα τα όργανα του κόμματος. Οι ομιλίες ξετυλίχτηκαν σε καλό κλίμα αν και δεν έλειψε η ανταλλαγή αιχμών για τις ευθύνες της ήττας και την επόμενη μέρα.

Τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψαν οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως εξής:

Έφη Αχτσιόγλου: Κόμμα δομών ίσον κόμμα των μελών

Στη δική της ομιλία, η Έφη Αχτσιόγλου έστειλε μηνύματα εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το σημείο που καταχειροκροτήθηκε ήταν η αναφορά της στον Στέφανο Κασσελάκη και η στήριξη στο πρόσωπό του έναντι των ομοφοβικών επιθέσεων που δέχεται: «Να ξέρουν καλά όλοι εκεί έξω ότι τα ομοφοβικά παραληρήματα έναντι του συνυποψηφίου μας θα μας βρουν όλους απέναντι, ένα σώμα».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την πρότασή της για ένα κόμμα των δομών, που όπως εξήγησε στην πράξη σημαίνει κόμμα των μελών. Αλλά μίλησε και για κόμμα της ευθύνης: «αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε εναλλακτική λύση στη χώρα» με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2024. «Εκείνη η βραδιά  θέλουμε να είναι μια βραδιά ανάτασης για τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας μας, να είναι η βραδιά επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβερνητική τροχιά» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι οι πρώτες μέρες της χαρακτηρίζονται από ανασφάλεια, βία, καταστροφή κι εκφασισμό και πρόσθεσε πως «η κοσμογονία Μητσοτάκη αποδεικνύεται δυστοπία» αλλά, διεμήνυσε, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία και πρόγραμμα».

Περαιτέρω, προς τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε το μήνυμα «μην περιμένουν ότι θα κάνουμε πίσω, ότι θα δειλιάσουμε, ότι θα μετανιώσουμε».

Μηνύματα έστειλε και στο εσωτερικό του κόμματος για όσα διακινήθηκαν τις τελευταίες ομάδες στα σόσιαλ μήντια από στελέχη, ή «μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα»: «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή εν τέλει προσπάθεια να  με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις  στο κόμμα μας, ως φωνή του “συστήματος» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Έκανε ουκ ολίγες αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας καταρχάς ότι ήταν ο οδηγός στη συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «έθεσε πρώτος και ξεκάθαρα το στόχο για την κυβέρνηση της Αριστεράς σε πείσμα πολλών που μας έλεγαν ότι ο δικός μας ρόλος εξαντλείται στη διαμαρτυρία».

Στέφανος Κασσελάκης: «Νέα φορά Αριστερά»

Αν και παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα γεννοφάσκια του, εντούτοις o Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε συνεχιστής της παρακαταθήκης του Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνοντας «δεν θέλω να τον αποκαθηλώσω». Έστειλε μηνύματα ότι δεν είναι το πρόσωπο που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΑ στο ασφαλές λιμάνι της αριστεράς και για όσους θέλουν να μείνει το κόμμα στο 15% δεν είναι ο κατάλληλος, ο ίδιος είναι εδώ για να δώσει τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, υπογράμμισε ότι την επομένη της εκλογής του τελειώνει το 41%.

Μίλησε έτσι για «Αυτοδύναμη Σύγχρονη Αριστερά», καθώς και για «νέα φορά αριστερά» σε συνέχεια της πρώτης φοράς.  Σημείωσε ότι Αριστερά για τον ίδιο σημαίνει ένα αξιακό κώδικα, μια στάση ζωής για δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, και προστασία στον αδύναμο, ενώ έκανε εκ νέου αναφορά στο «Ελληνικό όνειρο» το οποίο είπα είναι «το Όνειρο της ατομικής αυτοπραγμάτωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης – πάντα με εντιμότητα».

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τη λειτουργία του σημείωσε ότι «δεν έχει θέμα κανόνων – έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας». Πρόβαλε ως μεγαλύτερη τομή που θα κάνει ο ίδιος αν εκλεγεί, την άμεση επαφή μετα μέλη αλλά και τις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων στα ψηφοδέλτια

Διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού», όπου τα μέλη «θα αισθάνονται ότι έχουν έναν προσιτό μαχητή  δίπλα τους».

«Εσείς θα μου δώσετε την εξουσιοδότηση» και τη δύναμη, ανέφερε, «εσείς θα με ελέγχετε» ενώ πρόσθεσε την αιχμή «ξεκινάμε τώρα ενάντια στους μηχανισμούς, δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανέναν».

Όσον αφορά το βασικό πολιτικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε κατά της ΝΔ μιλώντας για «πλουτοκρατία», για ένα σάπιο κράτος και δεξιό παρακράτος που αναπαράγει καταστάσεις όπως ολιγοπώλιο στο ρεύμα, ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες, κομματικά διορισμένους διοικητές στα νοσοκομεία, ρουσφέτια στους σταθμάρχες, predator στα τηλέφωνά μας, και καμένα δέντρα και ζώα στην αυλή μας.

Νίκος Παππάς: Να χτίσουμε την παράταξη για τη νίκη

Στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ «να χτίσει την παράταξη για τη νίκη» αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς ο οποίος ανέβηκε τρίτος στο βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου προκειμένου να παρουσιάσει τις προτάσεις του ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερασπίστηκε την διεύρυνση του κόμματος, και μιλώντας για τον προσανατολισμό του κόμματος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο κόμμα της μισθωτής εργασίας αλλά απευθύνεται ευρύτερα στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους. Αναφέρθηκε εκ νέου στο κόμμα των μελών και στην ανάγκη που έχει σήμερα το κόμμα για «ένα τεράστιο κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα προσδώσει στην επανεκκίνησή του επανιδρυτικά χαρακτηριστικά». Μάλιστα τόνισε ότι μιλά για «ένα κύμα που θα παρασύρει κακές πρακτικές και κλειστές πόρτες», σημείο που χειροκροτήθηκε.

Τζουμάκας: Ο Μητσοτάκης κάνει τη βάρδια, να νικήσουμε τη Δεξιά

Ο Στέφανος Τζουμάκας στην ομιλία του η οποία τράβηξε σε διάρκεια με τον ίδιο να χειροκροτείται για την απολογία του «συγγνώμη που σας κούρασα αλλά ήθελα να μιλήσω», αναφέρθηκε πρωτίστως στην ανάγκη να ηττηθεί η δεξιά και όχι απλώς η κυβέρνηση.

«Επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι όχι απλά να χάσει ο Μητσοτάκης -αυτός κάνει τη βάρδια του- αλλά να οδηγήσουμε τη δεξιά πολιτική σε ήττα», σημείωσε. Τόνισε και τη σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντας πως είναι πολιτικές εκλογές σε εθνική κλίμακα, είναι «σπουδαία πολιτική μάχη και θα πρέπει να είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα για να δώσουμε το πρώτο δείγμα μιας δημοκρατικής νίκης και να οδηγήσουμε σε ήττα τη συντηρητική πλευρά».

Σημείωσε επίσης πως με την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής και προόδου, υπεράσπισης των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων και πως τώρα «χρειάζεται να ορίσουμε πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα». Τόνισε ότι δεν αρκεί ο αντικυβερνητισμός και πως μεγαλύτερη σημασία έχει ο αυτοπροσδιορισμός.

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές επιλογές του κόμματος πρέπει να έχουν ιδεολογική βάση, αρχές και σχέδιο, να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δημιουργία γεγονότων, όχι μόνο ανακοινώσεις. Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης. Επιπλέον, επανέλαβε τη σταθερή θέση του ότι απαιτείται άμεσα μια εθνική συζήτηση για τα μεγάλα θέματα στην οικονομία, τις υποδομές, το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνδεθεί με τις παραγωγικές δυνάμεις και τα συνδικάτα, να είναι πολιτικό και λαϊκό κόμμα, όχι κόμμα μηχανισμών.

Τσακαλώτος: Αυτοπεποίθηση και αποκατάσταση της αξιοπιστίας

Για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κόμματος μίλησε στην αρχή της ομιλίας του Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας πως «αξιοπιστία λέμε αυτά που εννοούμε και εννοούμε αυτά που λέμε» προσθέτοντας πως «το κόμμα πρέπει να θέτει προτεραιότητες και δε μπορεί να λέει “ναι” σε όλους».

Κεντρικό ήταν επίσης το μήνυμα η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει αυτοπεποίθηση για τις ιδέες του και για το κόμμα.

Σημείωσε ότι μετά την εκλογή αρχηγού και κυρίως μετά από το έκτακτο Συνέδριο «με σχέδιο για το 2026, για την ταυτότητά μας, τις επιλογές μας, για το πρόγραμμά μας».

Υπερασπίστηκε το ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας ως παράδειγμα το Σύμφωνο Συμβίωσης για το οποίο είπε ότι αν γινόταν δημοψήφισμα επί της διακυβέρνησής του θα το έχανε, τώρα όμως θα το κέρδιζε τονίζοντας ότι οι ηγεμονικές ιδέες χτίζονται: «Δεν λες πράγματα μόνο για να κερδίσεις τις εκλογές, δεν είμαστε μόνο διαχειριστική δύναμη, σπρώχνουμε τα όρια του εφικτού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις κατηγορίες που δέχεται ότι δε θέλει τη διεύρυνση απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στον πολιτικό και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, και πως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από πάνω. «Πρέπει το κόμμα να γειωθεί με τις κοινωνικές ομάδες».

Διαβάστε επίσης:

Τζουμάκας: Χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας

Παππάς: «Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για όλες και όλους»

Φωτιές: Κατεπείγουσα επιστολή Κικίλια σε περιφέρειες και δήμους για ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:36