search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 14:23
MENU CLOSE

Πότε και γιατί το ανθρώπινο είδος έφτασε κοντά στην πλήρη εξαφάνιση από τον πλανήτη

06.09.2023 12:07
planet earth

Η ανθρωπότητα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση περίπου πριν από 900.000 χρόνια, όταν ο πληθυσμός στον πλανήτη περιορίστηκε σε μόλις 1.280 άτομα με αναπαραγωγική δυνατότητα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων από την Κίνα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, έδειξε επιπλέον ότι ο πληθυσμός παρέμεινε σε τόσο οριακά επίπεδα για περίπου 117.000 χρόνια. Για να φθάσουν στο αποτέλεσμα αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικές πληροφορίες από 3.154 γονιδιώματα σύγχρονων ανθρώπων. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι περίπου το 98,7% των προγόνων μας χάθηκε εκείνη την περίοδο. Η πληθυσμιακή κατάρρευση συμπίπτει με ένα κενό στο αρχείο απολιθωμάτων, που πιθανώς οδηγεί στην εμφάνιση ενός νέου είδους ανθρώπου, που ήταν κοινός πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων ή του Homo sapiens και του Neanderthal.

«Τα νέα ευρήματα ανοίγουν ένα νέο πεδίο στην ανθρώπινη εξέλιξη διότι προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως τα μέρη όπου έζησαν αυτά τα άτομα, πως ξεπέρασαν τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές και αν η φυσική επιλογή κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου επιτάχυνε την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκέφαλου», δήλωσε ο Γι-Χσουαν Παν, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής εξελικτικού γονιδιώματος στο πανεπιστήμιο Normall της ανατολικής Κίνας.

Η δραματική μείωση του πληθυσμού συνέπεσε με ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα κατά την μέση-Πλειστόκαινο μεταβατική περίοδο. Οι περίοδοι των παγετώνων έγιναν μεγαλύτερες σε διάρκεια και πιο έντονες, προκαλώντας μείωση της θερμοκρασίας και πολύ ξηρές κλιματικές συνθήκες. Ο έλεγχος της φωτιάς και η σταδιακή βελτίωση των κλιματικών συνθηκών μπορεί να συνέβαλαν αργότερα στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, περίπου πριν από 813.000 χρόνια. Η αρχαιότερη απόδειξη για την χρήση φωτιάς για την παρασκευή φαγητού χρονολογείται πριν από 780.000 χρόνια στο σημερινό Ισραήλ.

Το υπολογιστικό μοντέλο στο οποίο βασίστηκε η μελέτη χρησιμοποιεί ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών από γονιδιώματα του σύγχρονου ανθρώπου για την γενετική διαφοροποίηση στον χρόνο, για να εκτιμήσει το μέγεθος των πληθυσμών σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Η ομάδα χρησιμοποίηση γενετικές αλληλουχίες από 10 Αφρικανούς και 40 μη- Αφρικανούς πληθυσμούς.

Σε σχόλιο για την ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Science, ο Νικ Άστον, επιμελητής Παλαιολιθικών συλλογών του Βρετανικού Μουσείου και ο Κρις Στρίνγκερ, ερευνητής για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, χαρακτήρισαν τη νέα μελέτη «προκλητική». Οι δύο ερευνητές, που δεν συμμετείχαν στην επιστημονική έρευνα, έγραψαν ότι με τη νέα μελέτη πέφτει φως στην «ευπάθεια των πρώιμων ανθρώπινων πληθυσμών».

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο περιστατικό σε πτήση – Έπιασε διάρροια επιβάτη κι έκαναν αναγκαστική προσγείωση

ΗΠΑ: Το DNA αθώωσε Αφροαμερικανό μετά απο 48 χρόνια! (videos)

ΗΠΑ: 22 χρόνια φυλακή στον ηγέτη των ακροδεξιών Proud Boys – Για την εισβολή στο Καπιτώλιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 14:23