search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:08
MENU CLOSE

Οι… κατσίκες στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια: Έτσι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες

27.09.2023 16:26
katsikes
pixabay

Κι όμως η λύση για να μην απειλούνται τα αστικά κέντρα από τις δασικές φωτιές είναι απλή: αφήστε την φύση να κάνει τη δουλειά της. Έτσι σκέφτηκαν στο Λος Άντζελες και πλέον είναι συνηθισμένο να βλέπει κανείς κοπάδια από κατσίκες που βοσκούν το χορτάρι κοντά στις πόλεις για να δώσουν λύση στο πρόβλημα αναφέρει το BBC σε νέο του δημοσίευμα.

Η τυπική εικόνα του Λος Άντζελες είναι η θέα του Ειρηνικού από ψηλά, με χρυσαφένιες αμμουδιές να απλώνονται όσο φτάνει το μάτι. Στους λόφους γύρω από την πόλη, αντικρίζεις όμως κι άλλη μια εικόνα που ξενίζει: τις κατσίκες που ατενίζουν τον ωκεανό, σε περιοχές όπου η γη αξίζει εκατομμύρια.

Αλλά δεν είναι οποιεσδήποτε κατσίκες, ούτε απρόσκλητοι εισβολείς. Είναι το νέο, «μυστικό όπλο» της Καλιφόρνιας στον αγώνα εναντίον των δασικών πυρκαγιών.

«Μας υποδέχονται θετικά όπου πηγαίνουμε», λέει στο BBC ο βοσκός Michael Choi (Μάικλ Τσόι), «είναι ένα σενάριο όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι».

Ο Τσόι έχει μια οικογενειακή επιχείρηση που ενοικιάζει κατσίκες σε δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία και ιδιώτες. Οι κατσίκες αναλαμβάνουν να βοσκούν το χορτάρι και τους θάμνους στους λόφους γύρω από τον αστικό ιστό και έτσι να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες. Η εταιρία του Τσόι έχει 700 κατσίκες, αλλά η δουλειά πηγαίνει τόσο καλά που υποχρεώθηκε να μεγαλώσει το κοπάδι για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη ζήτηση.

«Νομίζω ότι όσο ενημερώνονται οι άνθρωποι για την ιδέα μας, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όσο υπάρχει ανησυχία για τις μεθόδους καθαρισμού και προστασίας των περιοχών από τις φωτιές, τόσο μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει», λέει ο Τσόι στο BBC.

Η Καλιφόρνια υποφέρει από τις συνέπειες των μεγάλων δασικών πυρκαγιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο συχνές και πιο καταστροφικές. Το 2021 καταστράφηκαν 3.385 τετραγωνικά χιλιόμετρα από μία και μόνο φωτιά. Το 2022, όταν υπήρχε μία ήπια περίοδος βροχοπτώσεων, η έκταση που αποτεφρώθηκε ήταν περίπου η μισή σε σύγκριση με το 2021. Φέτος ο Αύγουστος ήταν πιο ήπιος, αλλά οι δασικές πυρκαγιές ήταν το ίδιο καταστροφικές. Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση της θερμοκρασίας και η ξηρασία είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για μεγάλες πυρκαγιές, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι η διαχείριση της γης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Η συνήθης διαδικασία ήταν ως τώρα ήταν η αντιμετώπιση της αναβλάστησης με χημικά, αλλά πλέον υπάρχει η τάση για λύσεις που είναι βιώσιμες και έχουν λιγότερο κόστος. Κι έτσι προέκυψε η ιδέα για την χρησιμοποίηση κοπαδιών κατσικιών για να καθαρίζουν την γη γύρω από τις πόλεις ώστε να δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες με φυσικό τρόπο.

Οι κατσίκες είναι πολύ χρήσιμες σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, αλλά και στην Μεσόγειο, διότι από την φύση τους μπορούν να τρώνε τα φυτά πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με τα πρόβατα και τις αγελάδες, εξηγεί η Karen Launchbaugh (Κάρεν Λάουντσμπαουγκ), καθηγήτρια οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο. Κι αυτή η αποτελεσματικότητα οφείλεται στον σχηματισμό του στόματος του ζώου, που είναι πιο στενό και βαθύτερο σε σύγκριση με τα πρόβατα και τις αγελάδες. Επίσης επειδή από την φύση τους δεν έχουν πρόβλημα να καταναλώνουν τοξικά φυτά, δεν αφήνουν τίποτα πίσω τους.

Η καθηγήτρια διαπιστώνει ένα ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από δημοτικές αρχές και ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης γης για την χρησιμοποίηση των κατσικιών, ως μεθόδου μείωσης του κινδύνου εξάπλωσης μιας δασικής πυρκαγιάς.

«Υπάρχει αρκετή δουλειά για ανθρώπους που γίνονται κτηνοτρόφοι και οι δημοτικές αρχές είναι πρόθυμες να τους πληρώσουν» για τα κατσίκια τους στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, προσθέτει η καθηγήτρια.

Οι κατσίκες καταναλώνουν σπόρους, μικρούς θάμνους, χόρτα και φύλλα, τα οποία είναι καύσιμη ύλη όταν ξεσπάσει μια δασική φωτιά.

Οι οδηγίες πρόληψης πυρκαγιών στην Καλιφόρνια περιλαμβάνουν την απομάκρυνση όλων των νεκρών κλαδιών γύρω από τα οικόπεδα, κάτι που οι κατσίκες κάνουν με ενθουσιασμό από τη φύση τους. Επίσης τα συγκεκριμένα ζώα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βοσκήσουν σε απόκρημνες πλαγιές, όπου φτάνουν με δυσκολία τα συνεργεία διαχείρισης γης.

Το Γκλέντεϊλ είναι μια πόλη στην κομητεία του Λος Άντζελες στην οποία οι κατσίκες έχουν αναλάβει να καθαρίζουν τις πλαγιές της οροσειράς Verdugo (Βερντούγκο). Δεν αφήνουν τίποτα που θα μπορούσε να είναι καύσιμη ύλη. Mπορούν να καθαρίσουν πάνω από πέντε στρέμματα μέσα δύο εβδομάδες. Η πόλη είναι περιοχή υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές και για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτό το τμήμα διαχείρισης γης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρησιμοποιεί το κοπάδι του κυρίου Τσόι από το 2018. Με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τον αστικό ιστό μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η αντιπυρική προστασία και στην ίδια κατάσταση με το Γκλέντεϊλ είναι άλλες 60.000 κοινότητες στην Καλιφόρνια.

Στο Δυτικό Σακραμέντο τα κοπάδια με τις κατσίκες χρησιμοποιούνται ως μέσο αντιπυρικής προστασίας ήδη από το 2013 και είναι πλέον μία πολύ αποδεκτή και βιώσιμη περιβαλλοντικά λύση. Οι κατσίκες επισκέπτονται την πόλη δύο φορές τον χρόνο- μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Την προηγούμενη περίοδο η πόλη πλήρωσε 150.000 δολάρια στην εταιρεία Western Grazers, που διαθέτει κοπάδια με κατσίκες.

Ένα ακόμα όφελος είναι ότι μειώθηκε και ο κίνδυνος για εργατικά ατυχήματα σε δυσπρόσιτες περιοχές, αφού αν δεν υπήρχαν οι κατσίκες θα έπρεπε να μπουν ειδικά συνεργεία για αποψιλώσεις.
Η χρησιμοποίηση κατσικιών για αποψιλώσεις είναι μια παραδοσιακή πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες σε μεσογειακές χώρες, αλλά στην Καλιφόρνια παίρνει διαστάσεις υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πολλαπλά οφέλη για τις κοινότητες.

Είναι μάλιστα τόσο αποτελεσματική η χρησιμοποίηση των κατσικιών στην αντιπυρική πρόληψη, που κάποιες πυροσβεστικές υπηρεσίες στην πολιτεία μελετούν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα δικά τους κοπάδια. Κάτι που γίνεται ήδη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Σαν Μανουέλ, όπου αγοράστηκαν 300 κατσίκες για αποψιλώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αρνητικό ρεκόρ στην Ανταρκτική – Απώλεια πάγου ίση με δύο… Γαλλίες τους τελευταιούς μήνες

Euractiv: Ανέτοιμη για πλημμύρες η Ελλάδα- «Πόντιος Πιλάτος» η Κομισιόν – Δεν μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή των οδηγιών

Ιράκ: Έτσι ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο 114 ανθρώπων σε γαμήλια δεξίωση (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:06