search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 03:45
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Elias – Εύβοια: Kαταστροφές σε σπίτια, «φουσκώνουν» τα ποτάμια, σε ετοιμότητα ο στρατός (Photos – Videos)

27.09.2023 20:15
plemmures4_EUBOIA_27_9
evima

Η κακοκαιρίας Elias δημιουργεί προβλήματα στην Εύβοια με τους πολίτες να δοκιμάζονται. Η μανία των έκτακτων καιρικών φαινομένων προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες. Σε αρκετές περιοχές κόβεται στο ρεύμα και σε άλλες το νερό. Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις. Πού υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τα πράγματα στην Εύβοια παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα, καθώς υπάρχουν διαρκώς διακοπές ρεύματος και υδροδότησης στο νησί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στη μάχη για τους απεγκλωβισμούς πολιτών αλλά και την αποτροπή περαιτέρω καταστροφών, έχουν ριχτεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρει το evima.gr

Από το πρωί της Τετάρτης (27.09.2023) έχουν πέσει πολύ υψηλά ποσοστά νερού σε περιοχές στο βόρειο τμήμα του νησιού. Στη Βατερή έπεσαν 198 χιλιοστά βροχής, ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε Αιδηψό, Μαντούδι, Ροβιές και άλλες περιοχές.

Ειδικότερα στα Λουτρά Αιδηψού, η μανία των ορμητικών νερών σε συνδυασμό με φερτά υλικά, κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια.

Επίσης, η Λίμνη Ευβοίας δοκιμάζεται έντονα τις τελευταίες ώρες, καθώς οι δρόμοι του χωριού έχουν μετατραπεί σε ποτάμια γεμάτους λάσπη. Ο όγκος της λάσπης που έχει κατέβει από τα βουνά είναι τεράστιος και έχει καταλήξει μέχρι και στη θάλασσα.

Πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις στα Ήλια

Στη βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις στα Ήλια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων.

Ολοκληρωτική καταστροφή στις Ροβιές, εφιάλτης στα Ψαχνά

Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.
Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο.

Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι αγωνιούν να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

Κλειστά τα σχολεία στο Μαντούδι την Πέμπτη

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Πέμπτη (27.09.23) όλα τα σχολεία του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στην Εύβοια.

«Φουσκώνουν» τα ποτάμια – Σοβαρός κίνδυνος υπερχείλισης

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλέας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα, όπως φαίνεται στα παρακάτω βίντεο του evima.gr:

Ενδεικτικές των καταστροφών είναι και οι εικόνες από σπίτι στα Λουτρά Αιδηψού, το οποίο πλημμύρισε από την κακοκαιρία Elias:

Η καταστροφή είναι ολική, καθώς δεν έχουν παρά ελάχιστα πράγματα επάνω από την επιφάνεια των λασπόνερων. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση μετά την καταστροφή που τους βρήκε για ακόμα μία φορά, ενώ η κακοκαιρία Elias όχι μόνο δεν θα εγκαταλείψει την Εύβοια, αλλά θα ενταθεί τις επόμενες ώρες, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Ανέβηκαν σε ορόφους για να σωθούν

Την ίδια ώρα η κατάσταση είναι δραματική στο Κυμάσι Μαντουδίου, όπου μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης, πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο evima.gr, είχε – μεταξύ άλλων – πει χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στον όροφο του σπιτιού της».

Στη βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Η πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για βοήθεια. Έχουν, επίσης, σημειωθεί κατολισθήσεις μικρής, όμως, κλίμακας και έχουν πέσει δέντρα.

Επίσης, τα ύψη νερού που έπεσαν έχουν μεταφέρει φερτά υλικά από τα βουνά με αποτέλεσμα να βουλώσουν ξανά τα φρεάτια.

Εύβοια: Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται το πρωί της Τετάρτης (27-09-2023) και ώρα 09:20 η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, συσσώρευσης υδάτων, πτώσης δένδρων και φερτών υλικών έχει ως εξής:

  • Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων.
  • Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων.
  • Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών.
  • Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι.

Η αναφορά Μητσοτάκη και η επίσκεψη Κικίλια

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Εύβοια κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έσπευσε στο Μαντούδι έτσι ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας: «Είμαστε στο κόκκινο, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ζητήσαμε ενισχύσεις»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαΐδίτης, νωρίτερα το απόγευμα σε δηλώσεις στο evima.gr, τόνισε ότι συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αυτές να γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία έχει καλυφθεί από ποσότητες νερού. Στη συνέχεια, ανέφερε πως είναι στα όρια υπερχείλισης αρκετοί ποταμοί στην Εύβοια.

«Είμαστε στο κόκκινο, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ζητήσαμε ενισχύσεις από την ΕΜΑΚ από την Λαμία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Elias: Δοκιμάζεται η Λίμνη Ευβοίας – Η λάσπη έχει φτάσει στη θάλασσα (Photos/Video)

Λαμία: Στα όρια ο Σπερχειός – Προετοιμάζεται εκκένωση του χωριού Κόμμα

Θεσσαλία: Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης – Υπό διερεύνηση δεκαεφτά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16