search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:04
MENU CLOSE

Αγαπηδάκη: Καμία ουσιαστική εξήγηση μετά τη μερική αναδίπλωση για τo αντιγριπικό εμβόλιο

29.09.2023 20:24
AGAPHDAKE
Eurokinissi

Χωρίς να απαντήσει σε καμία από τις βαριές κατηγορίες του προέδρου της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρη Γιαννακόπουλου, για «χρηματισμό της από φαρμακευτικές εταιρίες», εμφανίστηκε στο Mega, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, προκαλώντας δυσάρεστη έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά, για το τι πραγματικά συμβαίνει στο υπουργείο Υγείας και στον τομέα ευθύνη της.

Έχει περάσει μια ολόκληρη ημέρα από τις πρωτοφανείς κατηγορίες του κ. Γιαννακόπουλου, προς την αναπληρώτρια υπουργό, που αφήνουν βαριές σκιές αναφορικά «με τις σχέσεις της με φαρμακευτικές εταιρίες, τις διατριβές της αλλά και τις “δουλειές” που κάνει με ιδιώτες στο χώρο του φαρμάκου.» 

Όλοι, λοιπόν -όπως ήταν αναμενόμενο- περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον τις απαντήσεις που θα έδινε σήμερα το απόγευμα στην ενημερωτική εκπομπή Live news του Mega.

Ωστόσο η ίδια προτίμησε να αρκεστεί στην εγκύκλιο που έβγαλε χθες Πέμπτη (28/8/2023) για τα αντιγριπικά εμβόλια, που πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή, μια απόφαση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κ. Γιαννακόπουλου αλλά και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις καταγγελίες του κ. Γιαννακόπουλου στα social media, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πήρε πίσω εν μέρει την απόφαση ανακοινώνοντας ότι τα συμβατικά εμβόλια από τον Νοέμβριο θα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στην τηλεοπτική της συνέντευξη επανάλαβε αρκετές φορές ότι τα τελευταία 13 χρόνια τα εν λόγω εμβόλια χορηγούνταν με ιατρική συνταγή, χωρίς καν να πει μια λέξη  για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όπως ότι θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη για τις πρωτοφανείς κατηγορίες του κ. Γιαννακόπουλου εις βάρος της.

Αντίθετα η αναπληρώτρια Υπουργός αρκέστηκε για περίπου οκτώ λεπτά που τη βλέπαμε στους τηλεοπτικούς μας δεκτές, να αναλύει την εγκύκλιο τονίζοντας: « Νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί μια παρανόηση. Τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα μας ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται με συνταγογράφηση.  Η μόνη εξαίρεση ήταν πέρυσι με αφορμή τον covid-19. Το υπουργείο Υγείας μελετά τη δυνατότητα να δοθεί το αντιγριπικό εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχουμε ομάδες προτεραιοποίησης και λέμε ότι κάποιος που έχει υποκείμενο νόσημα, πρέπει να κάνει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, αυτό  πρέπει να το κρίνει ο γιατρός. Δεν είναι αρμόδιος ο φαρμακοποιός.»

Παράλληλα διευκρίνισε ότι μόνο: «Πέρυσι ήταν χωρίς ιατρική συνταγή λόγω της οξείας φάσης του covid-19. Όμως αυτό ήταν ένα προσωρινό μέτρο» όπως ανέφερε.

Μάλιστα η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε ότι τόσο το εμβόλιο όσο και η ιατρική συνταγή είναι δωρεάν για τον πολίτη: « Η φετινή εγκύκλιο αναφέρει ότι το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες και η συνταγογράφηση του εμβολίου δεν επιβαρύνει τον ασφαλισμένο, διότι υπάρχει δυνατότητα να συνταγογραφηθεί στα κέντρα υγείας, στα πολυδύναμα κέντρα, τα περιφερειακά ιατρεία, στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ».

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη που αφόρα τη συνεργασία της ΗΔΙΚΑ, του υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών, για να καταγράφονται τα εμβόλια που κάνει ο πληθυσμός της χώρα μας.

Τέλος, είπε φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε δυο τύπους εμβολίων: «Έχουμε το εμβόλιο που είναι για τους πολίτες άνω των 65 ετών, δηλαδή ιατρική ένδειξη και έχουμε και το συμβατικό εμβόλιο που στις αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει χωρίς συνταγογράφηση». 

Ωστόσο, δεν έδωσε απαντήσεις για την ταλαιπωρία του πολίτη που θα πρέπει να πάει στο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, του κέντρου Υγείας ή του Πολυδυνάμου περιφερειακού ιατρείου, για να πάρει την ιατρική συνταγή δωρεάν.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στα νοσοκομεία της Πάτρας

Εμβόλια: Χωρίς απάντηση Αγαπηδάκη οι καταγγελίες Γιαννακόπουλου – Γιατί άλλαξε η απόφαση του υπουργείου για τις συνταγογραφήσεις

Πλημμύρες: Ποιες οι επιπτώσεις στο δέρμα – Τι πρέπει να κάνετε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:59