search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 04:18
MENU CLOSE

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα «κόκκινα» η τιμή του μετά το «ψαλίδι» στην επιδότηση

05.10.2023 20:00
petrelaio thermansis 887- new

Τσούζει φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία αναμένεται να φθάσει το 1,70 ευρώ το λίτρο, την ώρα που κόβεται η επιδότηση στην αντλία.

Την ίδια ώρα, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πολύ ακριβότερη από το φυσικό αέριο (τουλάχιστον 40-50% ακριβότερη) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μερίδια αγοράς στη θέρμανση.

Έτσι, λοιπόν, στις 13 Οκτωβρίου, οπότε και αρχίζει η διάθεσή του (αφού η 15η που ξεκινάει παραδοσιακά πέφτει φέτος Κυριακή) οι πολίτες θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς καυσίμων.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Βενζινοπωλών Αττικής Απόστολος Καλατζόπουλος τόνισε:

«Η επιδοματική πολιτική σταμάτησε τέλος Μαΐου σε όλα τα καύσιμα, στη βενζίνη, στο Fuel Pass, στη θέρμανση, στην αντλία, στην κίνηση.

Ελπίζω να γίνει κάτι, αλλά το βλέπω αρκετά δύσκολο γιατί έχουμε και την Θεσσαλία, όπου έχουν γίνει τόσα πράγματα εκεί πάνω και από μπορεί να έχουν περισσότερες ανάγκες από εμάς.

Εγώ θα ξαναπώ για μία ακόμη φορά, αφού το πετρέλαιο θα ξεκινήσει πάνω από το 1,50 ευρώ το λίτρο με τα σημερινά δεδομένα, γιατί μέχρι τις 13/10 μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά και αυτό το είδαμε μέσα στις δύο εβδομάδες που πέρασαν.

Πριν δύο εβδομάδες με 92 δολάρια το βαρέλι είχαμε βενζίνη στα 2,02 ευρώ το λίτρο και σήμερα με 90 δολάρια το βαρέλι έχουμε βενζίνη με 1,196 ευρώ το λίτρο.

Και αυτό είναι σκόπιμο να μας το πει το υπουργείο, το πώς γίνεται η τιμολόγηση στα διυλιστήρια.

Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης, στα 1,26 ευρώ το λίτρο είχαμε κλείσει και τώρα ξεκινάμε με τα σημερινά δεδομένα πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο».

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Σε ό,τι τώρα αφορά το επίδομα θέρμανσης, το προσχέδιο αναφέρει ότι θα ξεκινήσει η καταβολή από τα 100 ευρώ μέχρι τα 800, ενώ για συγκεκριμένες κατηγορίες θα φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ, με προσαύξηση, ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο. Παράλληλα, θα «κοπεί » το διπλό μπόνους σε όσους πέρσι, λόγω ενεργειακής κρίσης, εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή της αντλίας, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δοθεί φέτος, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές.

Παράλληλα, για πρώτη φορά τίθεται όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ πέρυσι από τα οποία 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Κριτήρια και εισοδηματικά όρια

Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα:

16.000 ευρώ για τον άγαμο και-24.000 ευρώ για τον έγγαμο,

Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ανά παιδί, για τις οικογένειες με παιδιά

24.000 ευρώ + 5.000 ευρώ ανά παιδί, για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες

Ακίνητη περιουσία

Άγαμοι: Έως 200.000 ευρώ

Έγγαμοι – μονογονεϊκές: Έως 300.000 ευρώ, αυξημένο κατά 50.000 ευρώ φέτος

Την ίδια ώρα, η μέση τιμή στην αμόλυβδη πανελλαδικά είναι οριακά κάτω από τα 2 ευρώ, αυξημένη κατά 17,8 λεπτά σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου, ωστόσο στο 60% και πλέον της χώρας οι τιμές έχουν ξεπεράσει το όριο αυτό, με νησιά των Κυκλάδων να είναι πρωταθλητές της ακρίβειας, αφού οι οδηγοί πληρώνουν την αμόλυβδη στα 2,247 ευρώ ανά λίτρο.

Διαβάστε επίσης:

Τιμολόγια ρεύματος: Τρεις κατηγορίες από 1η Ιανουαρίου 2024 – Πότε «ξεπαγώνει» η ρήτρα αναπροσαρμογής

ΕΦΚΑ: Έρχεται εφαρμογή κινητού για τις συντάξεις – Θα σου λέει πότε και πόση θα πάρεις (video)

Από 216 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Στο 8% η αύξηση από τον Δεκέμβριο – ποιοι είναι οι δικαιούχοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36