search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 08:35
MENU CLOSE

Ελλείψεις φαρμάκων: Διαψεύδουν το υπουργείο Υγείας οι φαρμακοποιοί

06.10.2023 16:50
farmaka_new

Στη διάψευση του υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα προχώρησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει την Τετάρτη ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχουν ελλείψεις τονίζοντας πως «το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κ.λπ.)».

Ωστόσο, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το υπουργείο Υγείας.

«Σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας περί μη ύπαρξης ελλείψεων σε φάρμακα, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες.

Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς. Να επισημάνουμε ότι γενόσημα
κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους
. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ
τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το Υπουργείο θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητάς του και για τα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν καμία εναλλακτική».

Διαβάστε επίσης:

Με αυτό το βίντεο «αποχαιρέτησε» την Μαίρη Χρονοπούλου η Φίνος Φιλμ

Τούμπα – «OPAP Arena»: 12 συλλήψεις οπαδών στους ευρωπαϊκούς αγώνες ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Σεισμός στην Εύβοια – Επίκεντρο η Ερέτρια (Xάρτης)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 08:31