search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:46
MENU CLOSE

Νοσοκομεία: «Επιδημία» οι επιθέσεις συνοδών ασθενών σε γιατρούς – «Άλλαξε η ψυχοσύνθεση των ανθρώπων», λέει η Ματίνα Παγώνη στο topontiki.gr

10.10.2023 13:12
pagoni_1010_1920-1080_new

Ο πρόσφατος ξυλοδαρμός της Παιδοχειρουργού στο Γ.Ν. Παίδων «Αγία Σοφία» από συνοδό ασθενούς στη γενικής εφημερία του νοσοκομείου στις 5 Οκτωβρίου, είναι ένα ακόμα περιστατικό από τα εκατοντάδες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο ΕΣΥ. Μάλιστα δεκάδες είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που χρειάστηκαν να κάνουν εισαγωγή στις παθολογικές και χειρουργικές κλινικές των θεραπευτριών που εργάζονται, μετά από τις βίαιες επιθέσεις που δεχτήκαν από «αφηνιασμένους» συνοδούς ασθενών, που είδαν τους λειτουργούς του Ιπποκράτη ως «σάκους του μποξ» και ξέσπασαν πάνω τους την οργή τους, για τις πολύωρες αναμονές αλλά και τα ράντζα στους διαδρόμους που είχαν τους συγγενείς τους.

Γιατροί και νοσηλευτές με κατάγματα στα χέρια και στα πόδια, χτυπήματα στο κεφάλι, μώλωπες στο πρόσωπο από μπουνιές και κλωτσιές, είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά βίας που υπομένουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία μας σε κάθε εφημερία, όπως είπε στο topontiki.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη και προαναγγέλλει ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Γιατί αυτή η κατάντια πρέπει να σταματήσει! Δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο όταν εφημερεύει. Σε κάθε εφημερία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, υπάρχουν περιστατικά έντονου διαπληκτισμού από ασθενείς που βρίζουν και απειλούν τους γιατρούς, γιατί θέλουν να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Μάλιστα πολλές φορές η κατάσταση ξεφεύγει και αυτοί οι διαπληκτισμοί εξελίσσονται σε βίαιες επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων», όπως μας είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τρία χαρακτηριστικά περιστατικά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια: Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» πρόσφατα μια  γιατρός έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, της τράβηξαν τα μαλλιά και την πέταξαν κάτω. Στο Αττικό νοσοκομείο δεκάδες φόρες οι γιατροί έχουν απειληθεί από συνοδούς ασθενών, κυρίως Ρομά. Στο νοσοκομείο της Νικαίας το 2019 είχαν επιτεθεί με κράνος και ξυλοκόπησαν άγρια ένα γιατρό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γιατί τον θεώρησαν υπεύθυνο για την πολύωρη αναμονή. Ο γιατρός είχε δεχτεί χτύπημα με κράνος στο κεφάλι από μια ομάδα 10 ατόμων!

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους όσους έρχονται στα νοσοκομεία για να βρουν την υγεία τους, ότι οι γιατροί είναι υπεύθυνοι μόνο για το επιστημονικό κομμάτι. Να τους εξετάσουν και να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να κάνουν εισαγωγή ή να πάνε σπίτι τους. Για τα ράντζα, τις πολύωρες αναμονές και όλη την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς αλλά και οι συνοδοί τους είναι υπεύθυνοι οι διοικητές των νοσοκομείων. Αυτοί θα πρέπει να είναι παρόντες σε κάθε εφημερία και να δίνουν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα», είπε στο topontiki.gr η κ. Παγώνη και συμπλήρωσε αγανακτισμένη: «Οι διοικητές πρέπει να τρώνε το ξύλο και όχι οι γιατροί και οι νοσηλευτές!».

Σημειώνονται ότι μετά από κάθε επίθεση σε υγειονομικό, οι ενώσεις γιατρών και νοσηλευτών «βομβαρδίσουν» την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με καταγγελίες και ζητούν την άμεση παρέμβαση τους και τη λήψη μέτρων, ώστε να εξαφανιστούν τα φαινόμενα βίας που μετατραπούν τα ελληνικά νοσοκομεία σε… ρινγκ!

Ο ρόλος της φύλαξης και της ασφάλειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αφορμή την επίθεση στην Παιδοχειρουργό στο Παίδων «Αγία Σοφία», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συνάδελφος έμεινε αβοήθητη και ότι τόσο όσοι ήταν μάρτυρες στο περιστατικό αλλά και η φύλαξη του νοσοκομείου παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Καταγγέλλουμε τον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να συναντήσει τη συνάδελφο και στη συνέχεια την κάλεσε για να την αποτρέψει να κινηθεί νομικά, ενώ της δήλωσε ανερυθρίαστα ότι αν αποφασίσει να το κάνει ΔΕΝ θα καλύψει τα έξοδα! Ντροπή.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, το θέμα της ασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντικό: «Οι φύλακες πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να μπορούν να αντιμετωπίζουν αυτά τα βίαια περιστατικά και όχι να κάθονται και να κοίταξε αμέτοχοι τους γιατρούς τρώνε ξύλο από ασθενείς και συγγενείς».

Αξίζει να τονισθεί ότι τα φαινόμενα βιαιοπραγίας κατά των υγειονομικών έχουν ενταθεί εξαιτίας και του γεγονότος ότι ο κόσμος πλέον δεν έχει υπομονή, μετά την οικονομική κρίση, την πανδημία και όλα αυτά τα δεινά που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ.

«Έχει αλλάξει η ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και όταν μπαίνουν στο νοσοκομείο ξεσπάνε στον πρώτο που βλέπουν μπροστά τους δηλαδή στο γιατρό!», κατέληξε οργιασμένη η κ. Παγώνη.

Διαβάστε επίσης:

Η προληπτική αφαίρεση των σαλπιγγών και ωοθηκών αυξάνει την επιβίωση στις ασθενείς με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2

Ευρωβαρόμετρο: Έξι στους δέκα Έλληνες υποφέρουν από κατάθλιψη τον τελευταίο χρόνο – Τι πρέπει να γίνει

Ιώσεις: 6 τροφές για να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:44