search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:05
MENU CLOSE

Εργατικά δυστυχήματα: Αύξηση σοκ το 2023 με 148 νεκρούς – Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας ζητά το ΠΑΣΟΚ

18.10.2023 11:49
marizeta_antonopoulou_new

Τα εφιαλτικά στοιχεία, που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα στους εργασιακούς χώρους φέρνει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.  

Στην Ελλάδα, καταγράφηκε το 2023 ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων, με τη μακάβρια λίστα να αγγίζει έως σήμερα τα 148 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Ο αντίστοιχος αριθμός των εργατικών δυστυχημάτων ολόκληρο το 2022 ήταν 104, κατά τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΟΣΕΤΕΕ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2018 οι νεκροί ήταν 46, 51 το 2019, 41 το 2020 και 31 το 2021.

Από πολλές πλευρές τονίζεται ότι το κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας και προς τούτο το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή.

Μαριζέτα Αντωνοπούλου: Αμείλικτα τα στοιχεία, ανύπαρκτη η Επιθεώρηση Εργασίας

Η Μαριζέτα Αντωνοπούλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και Δρ. Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, δήλωσε στο topontiki.gr:

«Η επιδείνωση της εργασιακής πραγματικότητας για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων αποτυπώνεται πλέον όχι μόνο στους δείκτες ακρίβειας και μείωσης του πραγματικού μισθού, αλλά στην υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί έξι σοβαρά εργατικά ατυχήματα, τα δυο εκ των οποίων θανατηφόρα. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, το 2022 μια από τις χειρότερες χρονιές για την υγεία και ασφάλεια στην Εργασία, καταγράφηκαν πάνω από 4.500 εργατικά ατυχήματα, ενώ 104 εργαζόμενοι έχασαν την ζωή τους και 142 τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2018 είχαν καταγραφεί 46 θάνατοι.

Τα στοιχεία από την χρονιά που διανύουμε είναι αμείλικτα και δείχνουν την δυσοίωνη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Μέχρι και τον Σεπτέμβρη, στους πρώτους 9 μήνες του χρόνου, έχουν χάσει την ζωή τους εν ώρα εργασίας 136 εργαζόμενοι και έχουν σημειωθεί 230 σοβαροί τραυματισμοί. Η εντατικοποίηση των ωρών εργασίας, η πλήρης αποδυνάμωση του συνδικαλισμού, η αφαίρεση σημαντικών εργατικών δικαιωμάτων και η εντεινόμενη απομείωση του μισθού από τις διαρκείς αυξήσεις σε διατροφικά αγαθά και ενέργεια δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για πλήθος εργαζομένων.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα λάβει άμεσα σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ, την αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και την βελτίωση των όρων εργασίας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε να ξανακερδίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην ποιότητα εργασίας, να σταματήσουμε την περαιτέρω βαλκανιοποίηση της αγοράς εργασίας και  να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Τσίπρα για Γάζα: Η ΕΕ να αναλάβει ενεργό διπλωματικό ρόλο – Το δικαίωμα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τη Χαμάς δεν μπορεί να περιλαμβάνει βομβαρδισμό αμάχων

Άρση της ασυλίας Πολάκη εισηγείται ομόφωνα η Επιτροπή Δεοντολογίας

Υπουργείο Εξωτερικών: Αποτροπιασμός για τα γεγονότα στο νοσοκομείο της Γάζας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:04