search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:15
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πλειοψηφική η παραπομπή στην ΚΕ για τις διαγραφές – Σε ποιες περιπτώσεις ζητείται έκφραση γνώμης από το όργανο

27.10.2023 23:09
syriza new

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αποφάσισε με πλειοψηφία 10 – 5 την παραπομπή στην Κεντρική Επιτροπή των υποθέσεων των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Όπως σημειωνόταν αρμοδίως, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, παραπομπή στην Κ.Ε για έκφραση γνώμης γίνεται μόνο για την περίπτωση επιβολής των ποινών:
α) της αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος και β) της διαγραφής
.

Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν ότι δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, πολλώ δε μάλλον πριν λάβουν επίσημα γνώση του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Πρόσθεσαν δε, ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το Καταστατικό και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν ανέφερε ότι οι 4 έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος και τους παρέπεμψε στην επιτροπή Δεοντολογίας για τα περαιτέρω.

Πολύωρη συζήτηση

Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει προς διαγραφή τους Στέφανο Τζουμάκα, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Δημήτρη Βίτσα συζητήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε για σχεδόν τρεις ώρες.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να ζητήσουν τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής τους ΣΥΡΙΖΑ – όπως προβλέπει το καταστατικό – και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου. Τα μέλη της έκριναν πως το ζήτημα δεν μπορεί να κριθεί στην εισήγηση του συγκεκριμένου οργάνου, μεταθέτοντας την ευθύνη στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Καταστατικού (παρ.3) ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ, ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος. Το εκάστοτε όργανο γνωμοδοτεί επί της αξιολογικής κρίσης του προέδρου για το είδος της ποινής που θεωρεί ότι αρμόζει στις ενέργειες που καταγγέλλει.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την γνωμοδότηση αυτή δεν είναι δεσμευτική καταστατικά για την Επιτροπή Δεοντολογίας, «την λαμβάνει υπόψη αλλά δεν δεσμεύεται από αυτή» διαφορετικά το καταστατικό θα ανέφερε ότι απαιτείται η «σύμφωνη γνώμη». Την ίδια ώρα, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς, αν κι εφόσον γνωμοδοτήσει ένα όργανο 300 ανθρώπων όπως η Κεντρική Επιτροπή «δεν μπορείς να το αγνοήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

Αυγέρη σε Μαρινάκη για «τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ»: Αντί να πετά λάσπη στον ανεμιστήρα, να απαντήσει στις καταγγελίες Ράμμου

Κασσελάκης από ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης: «Σας ζητώ συγγνώμη για αυτήν την κατάσταση, να την αλλάξουμε» – Έμμεση αιχμή για Μητσοτάκη (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:15