search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:52
MENU CLOSE

Μετωπική στον ΣΥΡΙΖΑ: Τελεσίγραφο για νέες διαγραφές από Κουμουνδούρου – Εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο καλοπροαίρετου διαλόγου, λέει η Αυγέρη

24.10.2023 16:42
syriza new

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα, με τα στελέχη της μειοψηφίας να μην κρύβουν ότι η αποχώρηση, δεδομένης της κατάστασης, επίκεινται. Έχουν ανέβει οι τόνοι σε μεγάλο βαθμό από την πλευρά των στελεχών της “Ομπρέλας”. Εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο καλοπροαίρετου διαλόγου, δήλωσε η Δώρα Αυγέρη για την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τους κκ. Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη.

«Θαρρεί κανείς, παρακολουθώντας την ειδησεογραφία και τα πολιτικά γεγονότα που παράγονται και αναπαράγονται, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 8 χρόνια! Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν του έχουν χρεώσει και αυτό είναι άκρως προβληματικό». Τα παραπάνω δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ μιλώντας στο Live News.

Ερωτηθείσα «αν θα έπρεπε ο Στ. Κασσελάκης πριν προαναγγείλει διαγραφές, να συναντηθεί με τα στελέχη του κόμματος», η Δώρα Αυγέρη δήλωσε: «Ο Στ. Κασσελάκης εξάντλησε κάθε περιθώριο καλοπροαίρετου διαλόγου με όλους όσους έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος. Να θυμίσω ότι με τον κ. Φίλη ο νέος πρόεδρος είχε συναντηθεί και προσωπικά, μέσα στη Βουλή. Το ερώτημα είναι πόσα πρέπει ακόμη να ειπωθούν, πόσες προσβολές να διατυπωθούν σε βάρος του προέδρου, αλλά και σε βάρους των μελών του κόμματος; Για να μην αναφερθώ σε όσα έχουν ειπωθεί περί διεφθαρμένου κόμματος ή  «κόμματος-τσόντα…»».

Σε ερώτηση για το αν οι Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας, που διετέλεσαν γραμματείς του κόμματος, θα έπρεπε να διαγραφούν, απάντησε: «Αναρωτιέμαι εάν ήταν τώρα γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θα άφηναν να γίνει κάτι τέτοιο. Να διατυπώνονται δημόσια κατηγορίες ευθέως σε βάρος του κόμματος, αλλά και των μελών του…».

​«Ο κ. Κασσελάκης κατηγορείται από τα στελέχη αυτά ότι είναι διαπλεκόμενος. Υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα;», ρώτησε ο Ν. Ευαγγελάτος, και η Δώρα Αυγέρη είπε τα εξής: «Πρόκειται για συκοφαντίες που αμαυρώνουν την εικόνα και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά κυρίως θολώνουν το πολιτικό μήνυμα προς την κοινωνία. Την τιμή και την υπόληψή μας την υπερασπιζόμαστε με όλους τους τρόπους… Δεν μιλάμε για καλοπροαίρετη πολιτική κριτική, ούτε καν για κακοπροαίρετη πολιτική κριτική. Μιλάμε για κατασυκοφάντηση και υπονόμευση. Θα πρέπει να μπει τέλος σε αυτό, καθώς μας αποπροσανατολίζει από το έργο και την αποστολή μας. Κανονικά θα έπρεπε να είμαι εδώ και να απαντώ στη ΝΔ, και όχι σε αυτούς που κάνουν αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση, ρίχνοντας νερό στο μύλο του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Το ποτάμι δεν γυρίζει αυτός, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρόεδρος. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει νέα ηγεσία, εκλεγμένη από τη βάση. Ίσως κάποιοι δεν το έχουν χωνέψει. Κάποιοι όχι απλά δεν σέβονται προσωπικά και πολιτικά τον νέο πρόεδρο, δεν σέβονται ούτε τα χιλιάδες μέλη που τον ψήφισαν, ούτε το καταστατικό του κόμματος που προβλέπει την εκλογή προέδρου από τη βάση! Και αυτό είναι πολύ σημαντικό

Μάλιστα, κάποιοι ετοιμάζουν ήδη κόμμα. Πώς να μείνουν στο κόμμα μας; Ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε κόμμα και του έδωσε και όνομα. Τί άλλο θα μπορούσε να γίνει, δηλαδή, για να παρέμβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι και απαίτηση του κόσμου ο οποίος δεν μπορεί να τα παρακολουθεί πλέον όλα αυτά».

Σε ερώτηση για το αν οι διαγραφές των μελών που παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας θα περάσουν τελικά, η εκπρόσωπος Τύπου επέμεινε στον διακριτό ρόλο των οργάνων του κόμματος. Όπως είπε, «ο πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε την πολιτική του απαρέσκεια και πολιτική καταδίκη, ενώ έχει εγγραφεί και στη συνείδηση όλων η πολιτική καταδίκη όχι μόνο από εκείνους που ψήφισαν Κασσελάκη, αλλά και από εκείνους δεν ψήφισαν».

«Ελπίζω την επόμενη φορά που θα είμαι εδώ να κάνω αντιπολίτευση στη ΝΔ και όχι να προσπαθώ να επουλώσω τις πληγές που ανοίγουν κάποιοι, των οποίων βέβαια δεν παραγράφω την ιστορία. Αλλά το ζήτημα δεν είναι τί έκανες στο παρελθόν, αλλά τι κάνεις τώρα στο παρόν και το μέλλον», προσέθεσε.

Αναφορικά με την πρόσφατη ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα social media, η Δώρα Αυγέρη επισήμανε ότι ο καθένας έχει την ευθύνη των λεγομένων του, μιλώντας για «ανάγκη αποδραματοποίησης και αποφυγής των χαρακτηρισμών περί «αποκεφαλισμών»». «Μιλά για «αποκεφαλισμούς» ο κ. Τσακαλώτος. Γνωρίζει επομένως το αποτέλεσμα της διαδικασίας; Ή μάλλον έχει έτοιμη στη συνείδηση του και το μυαλό του το ποια θα έπρεπε να είναι η απόφαση της διαδικασίας. Μα μήπως το προκαλούν;», διερωτήθηκε.

Κλείνοντας η Δώρα Αυγέρη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «υπάρχει νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν είναι υπό κηδεμονία καμιάς ελίτ ή ιερατείου».

Κουμουνδούρου: Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα – Υπονομεύουν τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στο μπαράζ δηλώσεων των διαγραφέντων στελεχών (Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας) αλλά και όσων με δημόσιες δηλώσεις τους αμφισβητούν την ηγεσία, έδωσε νωρίτερα η Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατονομάζουν τους 3 διαγραφέντες κατηγορώντας τους για «ελιτισμό» και «ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα», ενώ συμπληρώνουν πως με τη συμπεριφορά τους προσπαθούν να αποδομήσουν όχι μόνο τον πρόεδρο αλλά και την διαδικασία εκλογής του.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι οι διαφωνίες είναι θεμιτές, ωστόσο όταν δεν εκφράζονται στα αρμόδια όργανα, αλλά παίρνουν το χαρακτήρα δημόσιας υπονόμευσης από την τηλεόραση τελικά υπονομευουν τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, από την Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν τις σημερινές δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη πως «η κριτική έχει όρια τα οποία κάποιοι τα έχουν υπερβεί προ πολλού» ενώ διαμηνύουν ότι «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές».

Αναλυτικά η ενημέρωση της Κουμουνδούρου:

Οι πολίτες βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα με την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά τους  από τις πρώτες μέρες του μήνα, ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν απαθείς. Ένας πρωθυπουργός που αποδεικνύεται επικίνδυνος και για τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο,   εγκαταλείποντας την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας, επιλέγοντας να  συναντηθεί μόνο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, χωρίς ανάλογη  συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης.
Κι ενώ οι τομείς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τον διορισμό των νεών τομεαρχών εργάζονται πυρετωδώς και παράγουν πολιτική προς όφελος  της κοινωνίας, δυστυχώς κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτιμούν όχι να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο τους το κόμμα και τον νεοεκλεγέντα  πρόεδρό τους.

Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του κόσμου που συμμετείχε στις εκλογές μας. Δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου. Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του. Η δε δημόσια ομολογία ότι είναι ήδη έτοιμη η δημιουργία νέου κόμματος, προκαλεί οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας.
Στην πρόσφατη εκλογή προέδρου πολλά μέλη αλλά και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος ψήφισαν άλλους υποψήφιους και όχι τον κ. Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος. Την άλλη μέρα όμως σεβάστηκαν το αποτέλεσμα όπως επιτάσσει η δημοκρατική λειτουργία και στέκονται στο πλευρό του νέου προέδρου.
Οι όποιες διαφωνίες και αντίθετες απόψεις είναι σεβαστές και θεμιτές. Αρκεί να  κατατίθενται και να συζητούνται στα αρμόδια κομματικά όργανα. Άλλο πράγμα  η θεμιτή κριτική εντός των οργάνων και άλλο η δημόσια υπονόμευση από την τηλεόραση. Η κριτική έχει όρια τα οποία κάποιοι τα έχουν υπερβεί προ πολλού, όπως σωστά ανέφερε η αντιπρόεδρος της βουλής Όλγα Γεροβασίλη.
Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης  επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος νέου προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος.

Ας γίνει αντιληπτό απ’ όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του και αυτή η βάση  έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία. Αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε.  Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και οι πολιτικές του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανασυγκροτείται και ανανεώνεται με μοναδικό στόχο να καταστεί πολύ σύντομα η αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως κάποια στελέχη κάνουν αντιπολίτευση στο ίδιο τους το κόμμα, ενώ πολλά στελέχη τονίζουν ότι η κριτική των διαφωνούντων προς τον νέο πρόεδρο είναι εκτός ορίων μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών αλλά και το κείμενο της “Ομπρέλας” το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Αλέξη Τσίπρα. Έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας ζητούν αρκετοί μετά την μετωπική σύγκρουση του προέδρου του κόμματος με τους διαφωνούντες.

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις που έγιναν δημόσια για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, δυναμίτισαν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Είναι ενδεικτική του κλιματος η αναφορά του Νίκου Φίλη ότι ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται σε αποστολή διάλυσης του κόμματος, ενώ την αλληλεγγύη του στους τρεις δείχνει ο Νίκος Βούτσης. Παράλληλα ακούγεται ότι υπάρχουν στελέχη που ανήκουν σε μια τάση μέσα στην κίνηση “Ομπρέλα” που ζητούν συντεταγμένη αποχώρηση των μελών της άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη δίνουν «ραντεβού» με την ηγεσία στην Κεντρική Επιτροπή στις 11 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται το κόμμα, μετά και τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Όσον αφορά στη διαδικασία που προβλέπεται από την Επιτροπή Δεοντολογίας, στην οποία και παραπέμπονται τα καταγγελλόμενα πρόσωπα, η Επιτροπή συνεδριάζει, βλέπει τι υπάρχει στην καταγγελία γι αυτά τα πρόσωπα, ζητείται μια γνωμοδότηση από το όργανο στο οποίο ανήκουν, εν προκειμένω από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική για την Επιτροπή. Θα ακολουθήσει μια συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, εξέταση των γεγονότων, εισήγηση από τρία πρόσωπα μέλη της Επιτροπής και λήψη της απόφασης που σε περίπτωση θεμάτων διαγραφών ή προσωρινής αναστολής κομματικής ιδιότητας πρέπει να ληφθεί με 2/3 από τα μέλη της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Τσίπρα ζητούν, με αιχμές εναντίον του, οι διαγραφέντες από τον Κασσελάκη

Όλγα Γεροβασίλη: Ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στον Κασσελάκη (video)

Σκουρλέτης: Κατάντια που πήρε το κόμμα ο Κασσελάκης – Παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα δούλεψαν υπόγεια με στημένο μηχανισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:48