search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 06:28
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Ωδίνες» διάσπασης – Νύχτα διέγραψε ο Κασσελάκης Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, μετά την προαναγγελία νέου κόμματος και την ανεξαρτητοποίηση Κούλογλου

24.10.2023 06:37
stefanos new

Όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή και η χθεσινή ήταν μια τέτοια μέρα όπου συνέβησαν όσα δεν συμβαίνουν σε ένα μήνα, με τις καταιγιστικές εξελίξεις να επιβεβαιώνουν όσους εκτιμούν ότι ουσιαστικά η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει:

Γύρω στα μεσάνυχτα ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε «διαγραφές» τριών ιστορικών και ιδρυτικών στελεχών του κόμματος, του Νίκου Φίλη, του Δημήτρη Βίτσα και του Πάνου Σκουρλέτη.

Ο Δημήτρης Βίτσας αποκάλυψε σχέδιο για την δημιουργία νέου κόμματος στις ευρωεκλογές, ο Νίκος Φίλης, ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι θέτει θέμα ηγεσίας και ο Στέλιος Κούλογλου γνωστοποίησε ότι ο αποχωρεί από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα και δεν παραδίδει την έδρα.

Επιπρόσθετα, η αποκάλυψη του topontiki.gr, έφερε στο φως το κείμενο συλλογής υπογραφών της Ομπρέλας που έχει χαρακτήρα αμφισβήτησης της ηγεσίας σε πολιτική και ιδεολογική βάση, με καυστική κριτική στον πρόεδρο και την ομάδα που τον περιστοιχίζει, με διαπίστωση ότι δεν είναι πια εφικτή μια αρμονική συνύπαρξη με κάποιον που έχει πάρει διαζύγιο από κάθε πολιτικό σκεπτικό που παραπέμπει σε Αριστερά και με την κωδικοποίηση 13 προγραμματικών προϋποθέσεων για την δημιουργία «αξιόπιστου πολιτικού φορέα» της Αριστεράς. Η συλλογή υπογραφών έχει ξεκινήσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον ξεπερνούν  τις 1.000, ενώ συγκεντρώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο και πρόκειται για υπογραφές από όλο το φάσμα του κόμματος (μέλη, μεσαία οργανωτικά στελέχη, κορυφαία πολιτικά στελέχη, κλπ) και περιλαμβάνει και υπογραφές εκτός Ομπρέλας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τρεις στο «απόσπασμα» με κατηγορίες για υπονόμευση του κόμματος

Οι διαγραφές, έγιναν γνωστές λίγα λεπτά πριν τις 12 τα μεσάνυχτα εκ νέου χρήση της φράσης πως τα στελέχη αυτά «έθεσαν εαυτόν κόμματος», χωρίς αυτή τη φορά να γίνεται λόγος για παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ώσπου λίγο μετά ήρθαν οι άτυπες διευκρινίσεις πως «ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την γνωστή φράση και τούδε και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες».

Η κίνηση Κασσελάκη ήρθε σε συνέχεια της διαγραφής Τζουμάκα και της προειδοποίησης που απεύθυνε προς όσους τον κατακεραυνώνουν δημόσια, την Παρασκευή: «Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων- σταματάει εδώ».

Στην χθεσινοβραδινοί ανάρτησή του αιτιολογεί την απόφασή του λέγοντας πως κάποιοι «αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως “Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ” κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους», συνεπώς «οι κύριοι ΒίτσαςΣκουρλέτηςΦίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». 

Μάλιστα τους αποκαλεί «εσωκομματικούς τηλεοπτικούς χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και τους χρεώνει πως «συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο». «Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη» διαμηνύει και συστήνει στα μέλη που τον εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους να κάνουν λίγη υπομονή διότι «ο ελιτισμός φεύγει»!.: «Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».

«Προχώρα πρόεδρε. Και θα αντέξουμε και θα (ξανά)νικήσουμε» ήταν η αντίδραση και ενθάρρυνση Πολάκη, ο οποίος σημειωτέον όταν αντιμετώπισε το ενδεχόμενο της διαγραφής του τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν το δυστύχημα των Τεμπών, είχε βρει απρόσμενους «υποστηρικτές» πρόσωπα όπως ο Νίκος Φίλης, η Έφης Αχτσιόγλου και άλλα στελέχη της Ομπρέλας. Τα στελέχη αυτά είχαν για λόγους αρχής εναντιωθεί στην διαγραφή του που είχε ουσιαστικά ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μην αρχίσει να καλλιεργείται κουλτούρα διαγραφών.

Γελοιοποίηση και ευτελισμό βλέπουν Σκουρλέτης, Μπαλτάς

Ο Πάνος Σκουρλέτης, στην πρώτη του αντίδραση (Kontra Channel) σημείωσε πως λυπάται για τον κίνδυνο απαξίωσης και γελοιοποίησης αυτού του χώρου και πρόσθεσε πως ο κ. Kασσελάκης γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας προέτρεψε ««Μη δίνετε σημασία, δεν αξίζει τον κόπο. Η αριστερά θα συνεχίσει με ή χωρίς αυτούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ανακοινώθηκε η εξέλιξη ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος δημοσίευσε στην Κυριακάτικη Αυγή μακροσκελές κείμενο κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και τους συν αυτώ, από το Kontra Channel που ήταν προσκεκλημένος σχολίαζε τις εξελίξεις λέγοντας πως και ο ίδιος περιμένει την διαγραφή του και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφτιλιστεί ως κόμμα.

Αντίδραση υπήρξε και από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ η οποία ζήτησε άμεση σύγκληση ΠΓ για την ανάκληση των τριών διαγραφών, καταγγέλλοντας αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές: «Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς το ποσοστό το οποίο έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, του δίνει την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού».

«Ξαλάφρωμα»

Είναι σαφές, και από την κατάληξη της ανάρτησης Κασσελάκη, («υπομονή, η ελίτ φεύγει») ότι η ηγεσία είναι πεπεισμένη πως με την εξώθηση στην έξοδο των στελεχών της Ομπρέλας απελευθερώνει έρμα και πως αυτό θα επιτρέψει την ανύψωση του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε ουκ ολίγα μηνύματα από τη Νέα Υόρκη λέγοντας πως ο πρόεδρος του κόμματος είναι αυτός που έχει την πιο νωπή εντολή, πως «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και «σ’ όποιον αρέσει» και, τέλος, πως «δεν έχω ανάγκη να πάρω την άδεια κανενός από οποιοδήποτε όργανο».

Ουσιαστικά οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και μετά, όπου δεν υπήρξε σημείο επαφής μεταξύ ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενώ το κλίμα εκτραχύνθηκε περαιτέρω με την διαγραφή Τζουμάκα την Παρασκευή το απόγευμα.

Επιστροφή την Πέμπτη – Από το Μαϊάμι… στο Συνέδριο του Εκόνομιστ

Χθες το πρωί ο Στέλιος Κούλογλου με ανοιχτή επιστολή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την αποχώρησή του, και αρνήθηκε να επιστρέψει την έδρα του στο κόμμα όπως του ζητήθηκε. Ακολούθησαν δηλώσεις Φίλη σε πρωινή εκπομπή ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις απόψεις, και του Δημήτρη Βίτσα ο οποίος ουσιαστικά αποκάλυψε σχέδιο για την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που θα δώσει την μάχη των ευρωεκλογών, δεν απέκλεισε μάλιστα την εκλογή ενός ευρωβουλευτή.

Κι ενώ το κόμμα στροβιλίζεται με ιλλιγγιώδεις ταχύτητες ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα νωρίτερα από την Πέμπτη (μετά την Νέα Υόρκη μεταβαίνει στο Μαϊάμι για δύο εικοσιστετράωρα).

Μάλιστα, η πρώτη του δραστηριότητα άμα τη επιστροφή του είναι η συμμετοχή του στο Συνέδριο του Economist με πολλούς να αναρωτιούνται αν θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε με την ομιλία του στον ΣΕΒ και την αναφορά του ότι το Κεφάλαιο είναι «εργαλείο καταπολέμησης των ανισοτήτων».

Οι εξελίξεις δείχνουν να τρέχουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς με πολλούς πλέον να αναρωτιούνται αν τα όσα συνέβησαν μέσα σε μια μέρα πόσα ακόμη θα συμβούν ως την Κεντρική Επιτροπή σε τρεις εβδομάδες…

Διαβάστε επίσης

Πολάκης για Κούλογλου: Καμιά στενοχώρια που έφυγε, έδινε χείρα βοηθείας στον Μητσοτάκη

Κώστας Καραμανλής: Δυστυχώς η Ευρώπη περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία 

Βουλή: «Πέρασαν» 7 εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 1,6 δισ. ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07