search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:12
MENU CLOSE

Ο Σημίτης, οι gay, το μεταναστευτικό και η λαϊκή δεξιά με το όπλο παρά πόδα

01.11.2023 10:31
mitsotakis_majimoy

Αναταραχή και πολλές μουρμούρες στους βουλευτές της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε έστω και για λίγο το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Εστία . Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να πάει στην εκδήλωση που οργανώνει το “Δίκτυο” της Άννας Διαμαντοπούλου για τον Κώστα Σημίτη τη Δευτέρα 6  Νοεμβρίου και όχι στην εκδήλωση για την Μαριέττα Γιαννάκου που  θα γίνει  την ίδια ώρα  και μέρα στο Μέγαρο Μουσικής και στην οποία θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Τα τηλέφωνα ανάμεσα σε βουλευτές της λαϊκής δεξιάς είχαν αρχίσει να χτυπάνε με ένταση χθες το πρωί  ενώ κάποιοι στις επικοινωνίες τους έλεγαν  πως μια τέτοια επιλογή ξεπερνάει τα όρια “πασοκοποίησης” της Νέας Δημοκρατίας. Και ήταν τόσο μεγάλη η γκρίνια που άρχισε να διαδίδεται ώστε το Μέγαρο Μαξίμου στις 10 το πρωί αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην οποία γινόταν λόγος για fake news και ανακριβές ρεπορτάζ της εφημερίδας αλλά και δινόταν η είδηση ότι ο πρωθυπουργός θα πάει τόσο στην εκδήλωση στην μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου όσο και στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη.

Βουλευτές που στηρίζουν τα εκσυγχρονιστικά ανοίγματα της Nέας Δημοκρατίας προς το φιλελεύθερο κέντρο και την κεντροαριστερά ανέφεραν ότι η ενόχληση που δείχνουν οι βουλευτές της λαϊκής δεξιάς είναι ξεπερασμένη και άνευ ουσίας  αφού  όπως σημείωναν το  άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτά τα εκλογικά κοινά έδωσε  την εντυπωσιακή νίκη του  41% στο κόμμα τον περασμένο Ιούνιο.

Το όλο περιστατικό μπορεί να έχει στοιχεία πολιτικού χιούμορ και τρολαρίσματος δείχνει όμως ανάγλυφα την ενόχληση που υπάρχει σε πολλούς βουλευτές της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς οι οποίοι όχι μόνο βλέπουν να “αλλοιώνεται” ο χαρακτήρας που είχαν στο μυαλό τους για τη Νέα Δημοκρατία αλλά φοβούνται ότι αυτή η “αλλοίωση” μπορεί να μετατραπεί και σε  αντί νεοδημοκρατική ψήφο μήνυμα στις ευρωεκλογές. Άλλωστε δεν σταματούν να επισημαίνουν ότι η ψήφιση ανταρτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές είχε και τον χαρακτήρα μηνύματος από ψηφοφόρους της λαϊκής δεξιάς κύριος στην βόρειο Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος πριν από λίγες μέρες ο οποίος έκανε λόγο για υπερ επένδυση στο πολιτικό κέντρο,  προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα κοινό της λαϊκής Δεξιάς το οποίο «έχει αρχίσει να νιώθει κάποια πράγματα».

Στο  ίδιο μήκος κύματος και ένα από τα κορυφαία στελέχη της λαϊκής δεξιάς ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά  «το επισημαίνω εν όψει των ευρωεκλογών και χτυπώ την καμπάνα. Η Ν.Δ. πρέπει να κυβερνήσει με το σύνολο της Ν.Δ. και όχι με αποκλεισμούς προσώπων επειδή κάνουν το έγκλημα να λένε ότι είναι παραδοσιακοί λαϊκοί δεξιοί».

Οι  φωνές προβληματίζουν το μέγαρο Μαξίμου κυρίως για τις σοβαρές επιλογές που έχει αποφασίσει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, η  ελληνοτουρκική προσέγγιση και άλλες πιο φιλελεύθερες κινήσεις που θα αφήσουν περιθώριο για γκρίνια.

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Νέα Δημοκρατία ότι το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων  ζευγαριών ετοιμαζόταν το προηγούμενο διάστημα με μεγάλη επιμέλεια από κυβερνητικά στελέχη προεξάρχοντος του Αλέξη Παντελή. Όμως το σχέδιο νόμου έχει μπει προς το παρόν  στο συρτάρι και είναι άγνωστος ο χρόνος υλοποίησης του καθώς πολλοί βουλευτές της λαϊκής δεξιάς έχουν στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν γιατί αυτό θα τους φέρει σε σύγκρουση με τους ψηφοφόρους τους στις τοπικές κοινωνίες αλλά και με τους κατά τόπους μητροπολίτες που όπως είναι γνωστό επηρεάζουν στις εκλογές από άμβωνος και όχι μόνο.

Μάλιστα ακόμα και στελέχη που βρίσκονται στην κυβέρνηση έλεγαν το προηγούμενο διάστημα με αφορμή την ξεκάθαρη δήλωση του υπουργού επικρατείας Μάκη Βορίδη ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο πως αν δεν ψηφίσει ο Βορίδης δεν θα ψηφίσουμε ούτε κι εμείς,  δεν θα τον αφήσουμε να μας πάρει όλες τις ψήφους της λαϊκής δεξιάς.  

Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλη αυτή τη μουρμούρα ήταν διά του κυβερνητικού εκπροσώπου που δήλωσε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές σε νομοσχέδιο που έχει να κάνει με δικαιώματα. Ομως φαίνεται πως εξετάζεται αυτό να μην ισχύσει για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που θα πρέπει να υπογράψουν και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όταν θα έρθει για συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Το δεύτερο πεδίο πολιτικής για το οποίο μπορεί να σηκωθεί πολιτική σκόνη  το επόμενο διάστημα από τους βουλευτές της λαϊκής δεξιάς είναι η ελληνοτουρκική  προσέγγιση.

Αρκετοί βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτή την τάση τις προηγούμενες μέρες επαναλάμβαναν τα όσα δήλωσε ο Κώστας Καραμαλής στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά “Γιαβόλ αίμα λήθη και υποτέλεια”

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματος του λέγοντας: «Πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται. Προς την Τουρκία, αλλά και όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση-πακέτο επί όλων των θεμάτων που μονομερώς έχει αυτή εγείρει, οι καθαρές εξηγήσεις και η αποφασιστικότητα είναι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση. Μία και μοναδική είναι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας, που επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”.  Πάνω σε αυτή τη λογική  αναμένεται να κινηθούν οι οποίες αντιδράσεις το επόμενο διάστημα και όσο γίνεται καθαρότερο το πλαίσιο μιας ελληνοτουρκική συμφωνία εάν και όταν αυτή υπάρξει.

Και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση έσπευσε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου να καθησυχάσει φωνές και μουρμούρες δηλώνοντας  πως “Είμαστε σε μια φάση διαλόγου, η οποία φάση είναι πολύ πιο σημαντική και για τις δύο χώρες, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα μας”.

Η  τρίτη εστία  εσωκομματικής μουρμούρας από τους βουλευτές της λαϊκής δεξιάς που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους βουλευτές υποστηρίζουν σε κατ’ιδίαν συζητήσεις τους ότι παρά την διάψευση της κυβέρνησης συνεχίζεται η επεξεργασία της πρότασης για νομιμοποίηση μεταναστών προκειμένου να δουλέψουν στην χώρα μας. Αυτοί οι βουλευτές δεν έχουν ξεχάσει ακόμα το δημοσίευμα των Financial Times για  κυβερνητικό πλάνο νομιμοποίησης έως και 300.000 μεταναστών προκειμένου  να εργαστούν σε χωράφια και καλλιέργειες, ούτε φυσικά και την αρχική δήλωση του Δημήτρη Καιρίδη ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να «αξιοποιηθούν» και στον τομέα του τουρισμού και των κατασκευών. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο βίντεο που κάποιοι ξέθαψαν από παλαιότερη ομιλία του κ. Καιρίδη  όταν αυτός δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε υπουργός στο οποίο γίνεται λόγος για συντήρηση μύθων γύρω από το πρόβλημα του κυπριακού.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι μπορεί κυβέρνηση να μην αισθάνεται προς το παρόν την αναπνοή της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής που ασχολείται με τα του οίκου της, γνωρίζει όμως τις εστίες  της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και τους λόγους ύπαρξης της καθώς και τους βουλευτές της που με το όπλο παρά πόδα είναι έτοιμοι  να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια της παράταξης.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως  όσο ο πρωθυπουργός θα είναι πολιτικά ισχυρός  αυτές οι φωνές θα μείνουν απλά φωνές και ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει στον ορίζοντα είναι αν αυτή η γκρίνια θα μπορούσε να μετατραπεί σε αρνητική ψήφο μήνυμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Παφίλης: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα το δυστύχημα στα Τέμπη

Πολιτική Προστασία: Έρχονται προληπτικά lockdown αμέσου εφαρμογής μέσω του 112 – Όλες οι αλλαγές

Τσακαλώτος στην ΚΟ: Ωραία τα περί ενότητας αλλά με διαγραφές δεν γίνεται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:10