search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 19:03
MENU CLOSE

Πάρτι στο ΕΣΥ: 411 εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες για αναλώσιμα με απευθείας αναθέσεις

03.11.2023 11:11
analosima

Την ώρα που οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λυγίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και ολόκληρες κλινικές δηλώνουν αδυναμία να πραγματοποιήσουν  τις εφημερίες τους, το πάρτι  στις προμήθειες των αναλώσιμων υλικών για το ΕΣΥ φαίνεται ότι καλά κρατεί.

Μέσα στο 2022-23 δόθηκαν 411 εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες για αναλώσιμα υλικά με απευθείας αναθέσεις χωρίς να υπολογίζονται οι αναθέσεις για την πανδημία!

Σημειώνεται ότι σήμερα το κάθε νοσοκομείο κάνει τις δικές του παραγγελίες σε αναλώσιμα είδη (καθετήρες, βηματοδότες, απινιδωτές, σύριγγες, ορθοπεδικά υλικά κλπ). Αυτό έχει ως συνέπεια το υπουργείο Υγείας να μην έχει μια κεντρική εικόνα για το τι υπάρχει στις αποθήκες του κάθε νοσοκομείου, τι πραγματικά χρειάζεται, κάθε πότε κάνει παραγγελίες και εάν αγοράζει τα υλικά στις πιο συμφέρουσες τιμές. Συνέπεια αυτής της άναρχης κατάστασης είναι τα χρέη των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρίες να έχουν «πετάξει» στο 1,3 δις ευρώ και να αυξάνονται συνεχώς.

Αναλυτικά, η Ελλάδα λαμβάνει «αργυρό μετάλλιο» στις αναθέσεις στην Ευρώπη, όπως ανέφερε ο  Διευθύνων Σύμβουλος της cosmoONE Θανάσης Πετμεζάς, στο 9th MedTech Conference : «Ποιες αλλαγές έρχονται στο σύστημα προμηθειών στο ΕΣΥ» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Στη φωτο είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της cosmoONE Θανάσης Πετμεζάς

Συγκεκριμένα με βάση τα απολογιστικά στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων

(ΕΣΗΔΗΣ) και το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημόσιων Συμβάσεων (ΚΗΔΜΗΣ), για το χρονικό διάστημα 2022-23 έχουν πραγματοποιηθεί 3.000 διαγωνισμοί και 65 χιλιάδες συμβάσεις.

Σε κάθε διαγωνισμό αναλογούν 20 συμβάσεις ή γίνονται συμβάσεις χωρίς διαγωνισμούς.

Όσο για τις προσφορές και τους διαγωνισμούς, κατά μέσο όρο ο βαθμός ανταγωνισμού είναι τρεις προσφορές ανά διαγωνισμό.

Σε ανοικτή διαδικασία δόθηκαν 447 εκ. ευρώ και σε απευθείας αναθέσεις 411 εκ. ευρώ (χωρίς τις αναθέσεις της πανδημίας), σε αναλογία 3 προς 4 , ενώ έγιναν 35 χιλιάδες αναθέσεις έναντι 15 χιλιάδων διαγωνισμών.

«Για το 2023 η αναλογία είναι 10 προς 23. Σύμφωνα με έκθεση του expert group που αφορά την ανάλυση για τα ευρωπαϊκά κράτη, η χώρα μας λαμβάνει «αργυρό μετάλλιο στις αναθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετμεζάς.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Κώστας Μαριάκης έκανε λόγο για ένα κατεξοχήν κλάδο καινοτομίας με σημαντική συμβολή στην οικονομία. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε ο κλάδος αντιμετωπίζει τρία ζητήματα:

  • τις πληρωμές από τα νοσοκομεία, τα οποία χρωστάνε πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ
  • τη δυσκολία στην πρόσβαση στην Καινοτομία λόγω χρονοβόρων διαδικασιών να οριστεί τιμή
  • την αδυναμία ιχνηλασιμότητας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο ΕΣΥ – Εμπόδια – Προκλήσεις

Την πρόθεση υιοθέτησης ενός παρεμφερούς συστήματος παραγγελίας μέσω πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ όπως στο φάρμακο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) του  Υπουργείου Υγείας, Άρης Απόστολου.

 Σε αυτό το εγχείρημα θα ενταχθούν όσα ιατροτενχολογικά προϊόντα μπορεί να σχεδιαστεί η προμήθεια τους και όχι όσα θα καλύψουν έκτακτες ανάγκες.

Ένα θετικό παράδειγμα αποτέλεσε ο διαγωνισμός βαλβίδων που βασίστηκε σε στοιχεία που συνέλεξε επιτροπή Καρδιολόγων, λαμβάνοντας υπόψη και μετεγχειρητικά δεδομένα πλην του κόστους. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου νέα επικαιροποίηση των προδιαγραφών θα εκδοθεί για προϊόντα όπως είναι οι βηματοδότες και οι απινιδωτές.

Τι θα γίνει το 2024

Στόχος της ΕΚΑΠΥ είναι οι προμήθειες να γίνουν κεντρικά, για το 2024 στο 30-35%, γενικά για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά και εξ αυτών για τα ιατροτεχνολογικά στο 15-20%, ενώ η διαδικασία θα προχωρά για τα υπόλοιπα προϊόντα ώστε να ενταχθούν στο σύστημα κεντρικών διαγωνισμών.

Σχετικά με το μητρώο, ο κ. Αποστόλου επεξήγησε ότι στο σημερινό ΔΣ του οργανισμού κατακυρώνεται ο διαγωνισμός για την ενιαία κωδικοποιήση και στο επόμενο διάστημα θα παραδοθεί, ενώ εκεί θα «δέσουν» όλα τα νοσοκομεία τα υλικά τους.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Ρύθμισέ τον με την… ώρα – Τι και πότε πρέπει να τρως

Σοκολάτα: Άσχημα «μαντάτα» για τους λάτρεις – Τι διαπιστώνει νέα έρευνα

Νέα απειλή ο Δάγκειος πυρετός: «Καμπανάκι» Τσακρή, τι προκαλεί ανησυχία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 19:02