search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:44
MENU CLOSE

Αστικές συγκοινωνίες: Ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα ετοιμάζει η κυβέρνηση (Video)

08.11.2023 06:34
OSY NEW

Ό,τι δεν κατάφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη – μακρινή πιά – τετραετία 1990-1993 θέλει να πετύχει η παρούσα κυβέρνηση.

Αθόρυβα, με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού, το υπουργείο Μεταφορών προχωράει στην ιδιωτικοποίηση τουλάχιστον του 30% του συγκοινωνιακού έργου των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Αυτό καταγγέλλουν στο pontiki.gr συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ.

Όπως είναι γνωστό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση 63 τουλάχιστον λεωφορειακών γραμμών σε ιδιώτες.

Πρόκειται ουσιαστικά για το διαγωνισμό που θα αποτελέσει συνέχεια της παραχώρησης 60-72 γραμμών στα ΚΤΕΛ η οποία ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2020 ως ένα μέτρο για την αύξηση του επιβατικού έργου λόγω του κορωνοϊού και της καθυστέρησης στην προμήθεια νέων λεωφορείων.

«Ωστόσο εάν και πέρασαν τόσα χρόνια η διοίκηση του ΟΑΣΑ και το αρμόδιο υπουργείο έκαναν ότι μπορουσαν για να μονιμοποιηθεί αυτή η κατάσταση.

Οι διαγωνισμοί για τα καινούργια οχήματα προχώρησαν αργά. Προσλήψεις οδηγών δεν έγιναν. Και εν τω μεταξύ τα σαραβαλα λεωφορεία αποσύρονται το ένα μετά το άλλο στο άτυπο νεκροταφείο λεωφορείων που έχει δημιουργηθεί κοντά στις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ – στα Άνω Λιόσια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και 500 λεωφορεία να αγοράσουμε δεν θα φτάνουν για να καλύψουν τις συγκοινωνιακές ανάγκες του λεκανοπεδίου» αναφέρουν συνδικαλιστές.

Το αντικέιμενο του διαγωνισμού

Ήδη διαφαίνεται σημαντικό ενδιαφέρον τόσο από εταιρείες του εσωτερικού (συμπεριλαμβανομένων ΚΤΕΛ και τουριστικών γραφείων) αλλά και από το εξωτερικό για τον διαγωνισμό του ΟΑΣΑ.

Το αντικείμενο του έχει διαχωριστεί σε δύο τμήματα: το πρώτο αφορά 25 λεωφορειακές γραμμές της Ανατολικής Αττικής και το δεύτερο 38 γραμμές στη Δυτική Αττική

Ο ανάδοχος -ή οι ανάδοχοι- θα πρέπει να χρησιμοποιούν ντιζελοκίνητα λεωφορεία κατηγορίας EURO VI νέα ή μεταχειρισμένα με ηλικία έως και 5 ετών κατά την έναρξη της σύμβασης, ενώ η ηλικία τους δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 10 έτη σε κανένα χρονικό σημείο της σύμβασης.

Τα λεωφορεία θα φέρουν εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής (διευκρινίζεται πως θα πρέπει να είναι διασυνδεδεμένο με την εφαρμογή OASA Telematics και τις έξυπνες στάσεις) με δαπάνες του αναδόχου και θα είναι βαμμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΑΣΑ.

Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους της σύμβασης θα πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία και δύο αμαξοστάσια, ένα στην Ανατολική και ένα στη Δυτική Αττική.

Το ιστορικό και το μπλόκο του ΣτΕ

Στο μεταξύ ο ΟΑΣΑ έχει καταθέσει φάκελο προκειμένου να υπαχθεί σε προσυμβατικό έλεγχο η τροποποίηση της σύμβασης του οργανισμού με τα ΚΤΕΛ, με την οποία ζητείται παράταση για 4 μήνες, από τις 7 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι τις 7 Απριλίου 2024 αφού οι χρόνοι δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Η ανάθεση μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ ξεκίνησε το 2020, με σκοπό να αυξηθεί το συγκοινωνιακό έργο κατά τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

Η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ είχε αρχικά διετή ισχύ, ήτοι μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, ωστόσο έκτοτε η ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ παρατείνεται μέχρι σήμερα, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να πιέζει τον οργανισμό να διεξαγάγει διαγωνισμό για την εκτέλεση των δρομολογίων.

Το Σωματείο Εργαζομένων έχει καταγγείλλει ότι η ΚΤΕΛ Α.Ε για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2022 έως και τον ίδιο μήνα το 2023 θα έχει προσθέσει στα ταμεία της περίπου 26,7 εκατ. ευρώ.

Εάν συνεχίσει το έργο με την ίδια τιμή, τότε κατά τη διάρκεια των επτάμισι ετών των νέων συμβάσεων, ο προϋπολογισμός θα ανερχόταν στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες συμβάσεις έχουν περίπου το διπλάσιο κόστος.

«Με τα ίδια λεφτά , ωστόσο, θα μπορούσ;αμε να αγορασουμε πολλά καινύργια οχήματα και να προσλάβουμε πολλούς καινούργιους οδηγούς», λένε οι συνδικαλιστές,

Λεωφορεία- ερείπια

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΚΤΕΛ με τις παρατάσεις των συμβάσεων «σκουπίζουν» ό,τι ερείπιο με τροχούς έχει απομείνει στην Ευρώπη, εντός ή εκτός κυκλοφορίας.

Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν απο τα ΚΤΕΛ οχήματα κάθε είδους, σε διαφορετικούς χρωματισμούς (απο κίτρονα και μπλε σκούρα, έως λευκά) διαφορετικου τύπου, πολλές φορές ακατάλληλα για τις αναγκες της Αθήνας.

Κυκλοφορούν λεωφορεία παλιά και πλημμελώς συντηρημένα, οχήματα με χαλασμένες ή ανοικτές πόρτες.

Άλλα χωρίς καθίσματα ή με καθίσματα πανβρώμικα και σκισμένα. Υπάρχει λεωφορειο με χειρόγραφη πινακίδα κολλημένη σε τζάμι που ενημερώνει τους επιβάτες ότι δεν λειτουργούν τα κουδούνια και ότι θα πρέπει να φωνάξουν για στάση.

 Οχήματα με φθαρμένα ελαστικά, σπασμένες οροφές κλπ.

Έχουν εγκαταλείψει τα τρόλεϊ στην τύχη τους

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα,τα τρόλεϊ αγνοούνται απο τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με δεδομένα της ΟΣΥ από το 2021, ο στόλος διαθέτει 350 οχήματα τρόλεϊ εκ των οποίων τα παρακάτω 286 αναφέρονται ως ενεργά στα τέλη της συγκεκριμένης χρονιάς:

  • 52 οχήματα σειράς 6000 (ένταξη στο στόλο 1999-2000)
  • 75 οχήματα σειράς 8000 (2003-2004)
  • 109 οχήματα σειράς 7000 (1999-2000)
  • 50 οχήματα σειράς 9000 (2004)

Κατά την τελευταία δεκαετία, το συγκοινωνιακό έργο των τρόλεϊ ακολούθησε την πτωτική πορεία όλων των μέσων τόσο λόγω της μείωσης του επιβατικού κοινού όσο και του προσωπικού αλλά και του στόλου των οχημάτων.

Παρόλα αυτά, η μείωση του επιβατικού έργου των τρόλεϊ ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη από αυτή των θερμικών λεωφορείων.

Δεν υπάρχει καμία σκέψη, είδηση, ή προβλεψη για την αντικαταστασή τους , την προσληψη νέων οδηγών, την ανανέωση του στόλου.

«Στην κυριολεξία αφήνονται να σβήσουν. Κάθε ένα που χαλάει αποσύρεται χωρίς να αντικαθίσταται. Ο αριθμός τους φθίνει μέχρι κάποια στιγμή να μηδενιστεί και να μην υπάρχει όχημα να κυκλοφορήσει στους δρόμους» λένε οι συνδικαλιστές.

Διαβάστε επίσης

Νέο Ηράκλειο: «Η 16χρονη μου είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ» λέει γιατρός που την περιέθαλψε (video)

Καιρός σήμερα: Ξανά… καλοκαιράκι – Νέα άνοδος της θερμοκρασίας, πού θα βρέξει

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:39