search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:59
MENU CLOSE

Ολέθριες οι συνέπειες από την απουσία Εθνικών Μητρώων Καρκίνου στην Ελλάδα

08.11.2023 09:40
karkinos-new

«Ένας λαός που δεν γνωρίζει με το τι έχει να κάνει ποσοτικοποιημένα, δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε τα έξοδά του, ούτε τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει, ούτε ακόμα και να κάνει τις σωστές παραγγελίες στα φάρμακα».

Τα παραπάνω τόνισε ο Μιχάλης Νικολάου, Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγος Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Παθολόγος Ογκολόγος, στο ΓΑΟΝ «Ο Άγιος Σάββας» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο για τις πολιτικές για τον καρκίνο, 8th Cancer Conference, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. 

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι η απουσία Εθνικών Μητρώων καρκίνου στη χώρα μας είναι ένας πολύ αρνητικός παράγοντας. Αναφερόμενος στα συστημικά εμπόδια για την πρόσβαση στην καινοτομία, μίλησε για:

  • χαμηλές δαπάνες υγείας για τον καρκίνο,
  • το υψηλό κόστος των νέων θεραπειών,
  • τις σύνθετες ρυθμιστικές διαδρομές,
  • το μη ευνοϊκό περιβάλλον,
  • την περιορισμένη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων,
  • την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας
  •  την έλλειψη μητρώων. 

Αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου, ο ίδιος τόνισε, ότι υπάρχει ανάγκη καινοτόμων διαγνωστικών μέσων, ενώ η ψηφιοποίηση στον τομέα της Υγείας θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Επεσήμανε επίσης ότι η πληροφορία που μπορεί να έρθει από τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς και την ψηφιακή διασύνδεση των νοσοκομείων, είναι πολύ σημαντική.

Επίσης  ανάλυσε τα οφέλη από τα NGS panel ( Nex Generation Sequencing) δηλαδή τη μέθοδο που ανιχνεύει τις μεταλλαγές σε γονίδια που σχετίζονται με κληρονομούμενο καρκίνο και την ανάλυση του μοριακού προφίλ του όγκου.

Αναφερόμενος  στο καλό παράδειγμα του «Αγίου Σάββα», από τα NGS panel για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ανακοίνωσε  ότι το ΔΣ της ΕΟΠΕ αποφάσισε με το αποθεματικό της να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση των NGS panel από τα οποία έχουν ωφεληθεί 6.600 ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:

Κάπνισμα: Με τι απειλούν την υγεία τα κατάλοιπα καπνού σε έπιπλα και κουρτίνες

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέες οδηγίες – Από ποια ηλικία θα ξεκινάει το screening

Νέα μελέτη: Πειραματικό ηλεκτρονικό εμφύτευμα στο νωτιαίο μυελού βοηθά ασθενή με Πάρκινσον να περπατήσει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:59