search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:25
MENU CLOSE

Μήπως οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο γίνονται όλο και πιο ψεύτικες;

09.11.2023 10:24
ai-photography

Όλοι έχουμε πλέον στο κινητό μας μια κάμερα υψηλής ανάλυσης. Το τεχνολογικό άλμα και η ποιότητα των φωτογραφιών οφείλεται κατά βάση στην υπολογιστική φωτογραφία, μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί αλγόριθμους, τεχνητή νοημοσύνη και αισθητήρες για την παραγωγή ευκρινών, ρεαλιστικών εικόνων. Τώρα ο καθένας μας μπορεί να έχει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μερικές φορές ισάξιο των επαγγελματιών.

Φυσικά, αφού είχαμε βάλει check στο κουτάκι της φωτογραφίας υψηλής ανάλυσης έπρεπε να βάλουμε και σε αυτό της τέλειας κι αψεγάδιαστης… Αυτό που ακολούθησε είναι γνωστό σε όλους: Οι ψεύτικες φωτογραφίες.

Η Google που είναι τεχνολογικός ηγέτης σε πολλούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και η φωτογραφία, λάνσαρε το Pixel 8, ένα ακουστικό σετ αξίας 700 δολαρίων που ουσιαστικά έχει μια γκάμα εργαλείων που βοηθούν τον χρήστη να επεξεργαστεί όπως θέλει την φωτογραφία του με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Βελτιώνεται η ευκρίνεια, η φωτεινότητα, είναι δυνατή η αφαίρεση στοιχείων, η εφαρμογή φίλτρων κοκ.

@gregoire_r Adobe Photoshop Generative AI 😱 J’ai utilisé une de mes photos pour tester la dernière techno d’Adobe & Firefly ! #adobefirefly #photoshopfirefly #ai #adobefireflybeta #photoshop #photoshopediting #aigenerated #tutorielphotoshop #photoediting #macos ♬ Baianá (Sped Up Version) – Bakermat

Ας πούμε, για παράδειγμα, πως σε μια φωτογραφία κόβεται ο ώμος ενός ατόμου. Με το λογισμικό της Google, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Magic Editor και να μαρκάρετε αυτό το άτομο σε ένα πλαίσιο. Από εκεί, το λογισμικό θα χρησιμοποιεί A.I. για να αναπαράγει τον ώμο αυτού του ατόμου. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί κανείς να αφαιρέσει κάποιον από μια φωτογραφία.

«Ζούμε μεγάλες στιγμές στον τεχνολογικό τομέα και θα αλλάξουν τα πάντα στον χώρο της εικόνας», ανέφερε στους New York Times ο Ren Ng, καθηγητής υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, ο οποίος μάλιστα ειδικεύεται στην υπολογιστική φωτογραφία. «Καθώς προχωράμε με τόλμη προς σε αυτό το μέλλον, μια φωτογραφία δεν είναι πλέον οπτικό γεγονός».

Φυσικά το Pixel 8 είναι σε αρχικό στάδιο κι όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Google: «Πολλά features βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν λειτουργούν τα πάντα όπως πρέπει. Αποζητάμε feedback από τους χρήστες μας για να βελτιώνουμε συνεχώς τα προϊόντα μας».

@danisorkphoto we’re living in the future, its fine 🤯 #adobegenerativefill #ai #photoshopai ♬ original sound – Dani Sork Photo

Να το χρησιμοποιήσω ή να μην το χρησιμοποιήσω;

Ιδού το μεγάλο ερώτημα! Αναγκαστικά, κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσουμε όλοι. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως, ακόμα κι αν η τεχνολογία «ωριμάσει» υπάρχουν πολλά ερωτήματα αλλά και ηθικά ζητήματα που προκύπτουν. Κι ενώ μπορούμε απλά να βελτιώσουμε την ποιότητα μιας εικόνας φτιάχνοντας την φωτεινότητα για παράδειγμα ή την ευκρίνειά της, μπορούμε εύκολα να περάσουμε στο στάδιο της ψεύτικης και παραπλανητικής φωτογραφίας. Χρησιμοποιώντας τα A.I. εργαλεία για την παραγωγή και την κοινή χρήση φωτογραφιών, συμβάλουμε στη διάδοση ψευδών μέσων στο διαδίκτυο, όταν η παραπληροφόρηση είναι ήδη ανεξέλεγκτη και είναι δύσκολο να ξέρεις τι είναι πραγματικό και τι όχι, τι είναι ρεαλιστικό και τι «πειραγμένο».

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η διαδικτυακή και όχι μόνο καμπάνια για την αποδοχή του εαυτού μας και για την απόταξη των μη ρεαλιστικών προτύπων είναι no1 trend στα social media και βασική απαίτηση των νέων γενεών που μεγάλωσαν με πρότυπα όπως τα super models των 90s και έπειτα τις Καρντάσιανς που ουσιαστικά λάνσαραν το πρότυπο πως για να «μετράς», πρέπει είτε να είσαι 1.80, αδύνατη και πανέμορφη είτε να έχεις αλλάξει εντελώς το παρουσιαστικό σου με πλαστικές. Τώρα, με το κλικ μιας φωτογραφίας είναι πιο εύκολο και πιο ανέξοδο από ποτέ να γίνεις… άλλος άνθρωπος!

Διαβάστε επίσης:

Τα αδέλφια Μότσαρτ επιστρέφουν στο Μέγαρο

«Δώστε ανάσα στα ΔΗΠΕΘΕ!»

Πέθανε η ηθοποιός Κάτια Νικολαΐδου μετά από μάχη με τον καρκίνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:22