search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:39
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα – Ο χαμηλός πήχης του Φόρουμ του Παρισιού και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τους αιχμαλώτους

09.11.2023 11:54
paris forum

Το ετήσιο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, που διοργανώνει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχει φέτος έναν ξεχωριστό στόχο: να βρει τρόπο για να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή στην Λωρίδα της Γάζας.

Όμως το Politico γράφει πως είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο πως θα βρεθεί τρόπος συνεννόησης.

Πολιτικοί ηγέτες, διπλωμάτες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών συναντώνται στη γαλλική πρωτεύουσα με την φιλοδοξία να συζητήσουν «συγκεκριμένους τρόπους» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των Παλαιστίνιων σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα. Όμως όπως παρατηρεί ένας σύμβουλος του προέδρου Μακρόν η σύνοδος προετοιμάστηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα και η πρόσβαση στον παλαιστινιακό θύλακα εξαρτάται από το Ισραήλ. Γι αυτό και υπάρχει σκεπτικισμός για τη δυνατότητα να γίνει ουσιαστική παρέμβαση, όπως επισημαίνουν ξένοι διπλωμάτες στο Politico.

«Υπάρχει έντονη διεθνής κινητικότητα σε διασκέψεις όπου μετέχουν τα ίδια άτομα. Γίνεται πολύς λόγος για την θέση της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή», δήλωσε χαρακτηριστικά διπλωμάτης της ΕΕ, που μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας. Εξάλλου ο Μακρόν δεν είναι ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που φιλοδοξεί να έχει ρόλο στο Παλαιστινιακό. Και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μία ειρηνευτική διάσκεψη, αλλά ακόμα δεν έχουν προχωρήσει τα σχέδια αυτά.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Shtayyeh φτάνει στο Ελιζέ

Πάντως η διάσκεψη του Μακρόν για την Γάζα είναι μια ευκαιρία για τις δυτικές κυβερνήσεις να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τους Παλαιστίνιους, ενώ από την πρώτη μέρα του πολέμου έσπευσαν να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα».

«Ωστόσο δεδομένης της ελλιπούς οργάνωσης, της έλλειψης πληροφόρησης… δεν θα ήταν καλύτερο να γίνει η διάσκεψη ύστερα από μία εβδομάδα, για να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία;» αναρωτήθηκε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν με δραματικό τόνο τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, εντείνεται η πίεση στις δυτικές κυβερνήσεις για ουσιαστική παρέμβαση στην ανθρωπιστική καταστροφή.

Το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού προβάλλεται ως απάντηση στην έκκληση του ΟΗΕ για την συγκέντρωση βοήθειας για την Γάζα, αλλά ελάχιστες χώρες είναι έτοιμες να ανακοινώσουν πακέτα βοήθειας για τους Παλαιστίνιους– η μία είναι η Γαλλία.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι υποσχέσεις, αλλά η άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Δεν είναι μυστικό ότι η πρόσβαση στην Γάζα για τα φάρμακα και την βοήθεια είναι δύσκολη. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με τους συμμετέχοντες και με το Ισραήλ για να βελτιώσουμε την πρόσβαση», δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών.

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει προσκληθεί και μάλλον δυσφορεί για τη σύγκληση της διάσκεψης .

«Όπως πολλοί, δεν καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί. Μόνο ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει κάποιου είδους αντι- ισραηλινή πλατφόρμα για να επικριθεί το Ισραήλ», σχολίασε στο Politico ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στην ΕΕ, Χαϊμ Ρεγκέβ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στη Γάζα δεν είναι το μόνο θέμα στην ατζέντα του Φόρουμ- οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης και την Κλιματική Κρίση και το λιώσιμο των πάγων.

Παρασκηνιακές προσπάθειες για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Την ίδια ώρα ωστόσο στο παρασκήνιο γίνεται μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί η ευκαιρία για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, δήλωσε χθες ότι η παλαιστινιακή πλευρά είναι έτοιμη για ανταλλαγή των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ιδιαίτερα με γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Το ζήτημα όμως είναι ότι οι ΗΠΑ αποδέχονται την θέση του Ισραήλ που απορρίπτει κάθε πρόταση εκεχειρίας και η Ουάσινγκτον περιορίζεται να ζητήσει «ανθρωπιστικές παύσεις» για την διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα. Και παρά τις καθημερινές συνομιλίες του Τζο Μπάιντεν με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου, δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση από την πλευρά του Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις.

«Τελικά ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η κρίση δεν θα ξανασυμβεί είναι να θέσουμε τις προϋποθέσεις για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι η Γάζα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται «ως πλατφόρμα τρομοκρατίας και βίαιων επιθέσεων».

Διαβάστε επίσης:

Τα αδέλφια Μότσαρτ επιστρέφουν στο Μέγαρο

«Δώστε ανάσα στα ΔΗΠΕΘΕ!»

Γάζα: Θα είμαστε εδώ «ως το τέλος» λέει ο ισραηλινός στρατός – Ελέγχει πλέον τη βόρεια Γάζα (Photo/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:32