search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:05
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανάληψη ρόλων ή αποστασία» το δίλημμα Κασσελάκη σε Αχτσιόγλου – Μπαράζ επαφών Τσίπρα κόντρα σε νέα «φυγή»

17.11.2023 06:33
kasselak, sinantefxi

Η «ισότιμη συμμετοχή» στο νέο «πολιτικό κέντρο» που ετοιμάζει και η παρότρυνση για ανάληψη ρόλων, αλλά και τα επαινετικά σχόλια για τη διαδρομή τους, είναι κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη η «χείρα φιλίας» που τείνει στην Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, δύο εικοσιτετράωρα, πριν την Πανελλαδική τους σύσκεψη που ίσως κρίνει το μέλλον τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή όμως, είπε πως αν φύγουν «θα γίνουν αποστάτες», ενώ σε μία αποστροφή του απαντώντας στις επικρίσεις περί στοιχείων τραμπισμού στην ρητορική και την πρακτική του, επέστρεψε τον χαρακτηρισμό λέγοντας πως «τραμπικές είναι οι αντιδράσεις εκείνων που δεν αποδέχονται την επικράτησή μου στις εσωκομματικές εκλογές».

Αναφορικά με την θύελλα που προκλήθηκε για το μαξιλάρι ουσιαστικά διευκρίνισε ότι η αναφορά του στρεφόταν μόνο κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς τον έδειξε ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την «υπεραπόδοση των στόχων» και του καταλόγισε «εμμονή με τους φόρους» και «ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία», ενώ για τον εαυτό του ανέφερε πως δεν είναι υπέρ της «φοροεπιδρομής». Διαχώρισε τον Αλέξη Τσίπρα από τον Τσακαλώτο λέγοντας πως είχε πολλά και μεγάλα ζητήματα να διαχειριστεί και δεν ήταν υποχρεωμένος να συζητάει οικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε.

Επιτέθηκε στα στελέχη της Ομπρέλας η οποία αποχώρησε, λέγοντας πως ήθελαν «να ροκανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως τις ευρωεκλογές», κάτι που όπως είπε δε θα το επέτρεπε, εξ ου και δεν αρνήθηκε ότι το δημοψήφισμα ήταν μια τακτική κίνηση για να τους ωθήσει στην έξοδο. Είπε μάλιστα ότι η ομιλία του στην ΚΕ στρεφόταν κατά της Ομπρέλας, ή ενός μέρους της Ομπρέλας όπως διόρθωσε, ενώ για τους 4 παραπεμφθέντες για διαγραφή είπε ότι κατέβαλε προσπάθεια καλώντας Τσακαλώτο και Τεμπονέρα να μεσολαβήσουν ώστε να ανασκευάσουν.

Καλά λόγια επιφύλαξε για τον Παύλο Πολάκη για τον οποίο είπε ότι δεν ταυτίζεται με την γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αλλά από όταν ο ίδιος ανέλαβε δεν έχει παρατηρήσει τοξική γλώσσα από μέρους του. Είπε επιπρόσθετα ότι ο Πολάκης είναι ένας «πολύ παραγωγικός άνθρωπος» με «καλές ιδέες» ο οποίος ήταν πολύ καλός στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα και όσα του είπε στο τετ α τετ της Τετάρτης είπε  πως δεν ένιωσε να του γίνεται κριτική για το καταστατικό και την λειτουργία των οργάνων γιατί αφενός προσυπογράφει τα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος αφετέρου ο ίδιος, υποστήριξε, τηρεί «πλήρως» το καταστατικό, ενώ έχει μέσα σε λίγες εβδομάδες συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία, το Εκτελεστικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή.

Η ενεργοποίηση Τσίπρα και τα διαδοχικά τετ α τετ

Πάντως, χθες έδειξε να κλιμακώνεται μια προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αποτρέψει το δεύτερο κύμα αποχωρήσεων εν όψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης που έχει η ομάδα Αχτσιόγλου την Κυριακή. Χθες συνάντησε τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα, το απόγευμα της Τετάρτης είχε συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη και το απόγευμα της Τρίτης, είχε «δείπνο» με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και στενό συνομιλητή της Έφης Αχτσιόγλου Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Για την τελευταία συνάντηση, μία από τις ερμηνείες που δόθηκε ήταν ότι αποτελούσε μήνυμα δυσαρέσκειας απέναντι στην τοποθέτηση Κασσελάκη για το «μαξιλάρι» των 37 δις.

Η ανησυχία για την ενότητα (υπό την απειλή νέου κύματος διάσπασης) που εξέπεμψε το μπαράζ επαφών αποτυπώθηκε και στην διαρροή που έδωσαν κύκλοι κοντά στον νέο πρόεδρο χθες το πρωί επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη λίγο νωρίτερα του topontiki.gr για το κρίσιμο τετ α τετ λίγες ώρες πριν.

Δυσαρέσκεια και αυστηρές συστάσεις σε Κασσελάκη

Ειδικότερα στην διαρροή μετά την συνάντηση πάντως αποτυπώνεται εμφανώς η δυσαρέσκεια Τσίπρα και η ανησυχία του για τις εξελίξεις. Επιπλέον είναι σαφής η σύσταση του πρώην προέδρου ότι «η ενότητα διασφαλίζεται με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση».

Παράλληλα,  έχει ενδιαφέρον πως η πλευρά του πρώην προέδρου θέλησε να επισημάνει ότι επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά την εθιμοτυπική συνάντηση των δύο ύστερα από την εκλογή του νέου αρχηγού. Αντιθέτως, η πλευρά Κασσελάκη, εξέπεμψε το μήνυμα ότι οι δύο άνδρες μιλούν τακτικά.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνάντηση, «ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε χθες στον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να συναντηθούν για να ανταλλάξουν σκέψεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά και δέχθηκε χθες το απόγευμα τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό του γραφείο.

Στη συνάντηση που ήταν η πρώτη μετά την εθιμοτυπική της εκλογής του νέου Προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση».

Από την άλλη πλευρά, πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη ο σημείωναν πως η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, «όπως κάθε φορά, καθώς ο νυν και ο πρώην πρόεδρος επικοινωνούν τακτικά. Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης με επικέντρωση στην ανάγκη για ενότητα στο κόμμα».

Αποχωρήσεων συνέχεια: Εκτός, Αποστόλου και Κόκκαλης ο οποίος σκέφτεται «πράσινο» κόμμα

Χθες συνεχίστηκε το κύμα αποχωρήσεων μεμονωμένων στελεχών με την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτή του πρώην βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο Πέτρος Κόκκαλης, παραδέχτηκε σκέψεις για την δημιουργία ενός πράσινου κόμματος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ένα πράσινο κόμμα είναι οπωσδήποτε κάτι που έχω στο μυαλό μου» καθώς όπως είπε βλέπει «ένα πολιτικό κενό», προσθέτοντας πως «μια αναδιάταξη του χώρου που βρίσκεται στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας» είναι «αναγκαία, απαραίτητη, δύσκολη». «Πιστεύω», είπε, «ότι πρέπει να επανατοποθετηθούν οι σαφείς ιδεολογικές βάσεις, οι σαφείς προσεγγίσεις και πάνω σ’ αυτή την καινούργια σαφήνεια, ειλικρίνεια και στον αγώνα να συνδεθούν ξανά μετά τις ευρωεκλογές». Εξηγώντας τους λόγους που αποχωρεί από την ευρωομάδα και παύει τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε  λόγο για «αρχηγοκεντρική και σχεδόν αυταρχική ηγετική κατεύθυνση», για «περιφρόνηση στα όργανα» και για προσέγγιση, που «δε νομίζω ότι θα μας πάει μπροστά», ενώ στη συνέχεια επικαλέστηκε και την προσβλητική αναφορά, όπως την χαρακτήρισε, περί «πέμπτης φάλαγγας της Νέας Δημοκρατίας»

Διαβάστε επίσης

Πέτρος Κόκκαλης για νέο κόμμα: «Βλέπω πολιτικό κενό στο χώρο αριστερά της ΝΔ»

Κοντιάδης: Εξηγεί γιατί έγραψε βιβλίο για τον Κασσελάκη και γιατί τον κάλεσε να το συζητήσουν

Κασσελάκης: Τραμπικές είναι οι αντιδράσεις εκείνων που δεν αποδέχονται την επικράτησή μου στις εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:05