search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:54
MENU CLOSE

Χρυσοχοΐδης: Δημουργούνται νέες δομές για άνοια, τραύμα και εγκεφαλικό – 6.500 προσλήψεις εντός του 2024

21.11.2023 16:09
XRUSOXOOIDHS

«Στα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε, πρέπει να απαντήσουμε με μια μεγάλη συγκλονιστική μεταρρύθμιση, τότε θα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κηρύττοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023».

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι από τη δεκαετία του ’90 έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της υγείας, καθώς έχουν συμβεί τρία μεγάλα συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε όλο τον κόσμο: Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η πανδημία.

Ερωτηθείς σχετικά με το όραμα του για την ανασύσταση του ΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι το κλειδί είναι να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων από πλευράς διοίκησης, παρουσιάζοντας έξι άξονες, «την ορθολογική διοίκηση, την καλή οικονομική διαχείριση, την καλή διαχείριση των κλινικών, την απόδοση, την αξιολόγηση και τελικά πολλές κλινικές και ένα νοσοκομείο, το οποίο θα λειτουργεί με κριτήρια απόδοσης προς όφελος των πολιτών».

Μονάδες εγκεφαλικών, άνοιας και Εθνικό Δίκτυο Τραύματος

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα κέντρα αναφοράς, κέντρα αριστείας, που θα ασχολούνται συγκεκριμένα με μελέτες, με επιστημονική αφοσίωση, με ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικής γνώσης, από τα νοσοκομεία και τα μεγάλα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού.

Παράλληλα, εξήγησε ότι πρέπει να ανοικοδομήσουμε τέτοια «κέντρα αναφοράς για την άνοια, από την οποία πάσχουν 450.000 άτομα στη χώρα μας, να δημιουργήσουμε δομές για τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων, να νομοθετήσουμε προνόμια, κίνητρα για τους φροντιστές», ενώ νομικά θα κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν άνοια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι στην χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται 57.000 εγκεφαλικά εκ των οποίων οι 11.000 καταλήγουν και οι υπόλοιποι 46.000 αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα. Ο υπουργός μάλιστα αναφέρθηκε στις 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που θα δημιουργηθούν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες θα υποδέχονται και θα νοσηλεύουν τους πάσχοντες από εγκεφαλικά.

Όσον αφορά στις εξειδικευμένες μονάδες στο τραύμα, υπογράμμισε ότι με αφορμή το γεγονός ότι «εκσυγχρονίζουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών» με χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης «διαμορφώνουμε σε 16 περιοχές της χώρας, αντίστοιχους χώρους αναζωογόνησης και υποδοχής του τραύματος. Χιλιάδες παιδιά, νέα παιδιά είτε σκοτώνονται στους δρόμους και χάνουν τη ζωή τους, είτε κυρίως μένουν ανάπηρα. Αυτόν τον στόχο έχει το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή για να δημιουργήσουμε αυτά τα κέντρα, το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ και οι αεροδιακομιδές.

Νέες 6.500 προσλήψεις εντός του 2024

Ερωτηθείς σχετικά με την «κακή εικόνα» ορισμένων νοσοκομείων, ο Υπουργός τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες και ήδη έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα ανακαίνισης, διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού όλων αυτών των χώρων.

Όσον αφορά τις προσλήψεις που προγραμματίζονται στον χώρο της υγείας ο υπουργός επανέλαβε ότι μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθούν 6.500 προσλήψεις υγειονομικών ενώ αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες: «Στο σύστημα υγείας έχουμε προβλήματα αυτή τη στιγμή σε συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες έχουν ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα ή έχουν ζήτηση στην Ευρώπη. Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, ακτινολόγοι. Πριν από δέκα χρόνια, όταν προκηρυσσόταν μία θέση γιατρού στο ΕΣΥ, είχαμε 34 με 35 υποψηφιότητες κατά μέσο όρο. Τώρα έχουμε 3» τόνισε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ιατρικών σχολών με επίκουρους καθηγητές ως αντίμετρο στο brain drain. Όπως είπε: «Δίνουμε φέτος 275 θέσεις επίκουρων καθηγητών στα πανεπιστήμια, στις ιατρικές σχολές. Είναι η πρώτη χειροπιαστή πολιτική ενάντια στο brain drain».

Για την πολιτική φαρμάκου

Αναφορικά με την ενιαία εθνική φαρμακευτική πολιτική που έχει εξαγγελθεί, διαβεβαίωσε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ενώ μίλησε για την ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών εντός της Ελλάδας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και για την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας την οποία χαρακτήρισε ως «ρωμαλέα» που «παράγει τεράστιες ποσότητες γενοσήμων υψηλής ποιότητας και με μεγάλες εξαγωγές. Και αυτό είναι προνόμιο για τη χώρα. Και για τον λόγο αυτό ενισχύουμε περαιτέρω την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και με το επενδυτικό clawback και με μια σειρά άλλες επενδυτικές ρυθμίσεις», είπε.

Μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων επανέλαβε πως ολοκληρώνεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας που θα καταγράφει τις ελλείψεις από το κινητό του τηλέφωνο με μια απλή διαδικασία για να μην ταλαιπωρείται: «Ο πολίτης σύντομα θα γνωρίζει αν το φάρμακό του υπάρχει ή αν υπάρχει ένα εναλλακτικό γενόσημο για να μπορεί να το δώσει η μητέρα στο παιδί της και να μην ψάχνουμε άδικα» κατέληξε σχετικά.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανία: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα νέων επιστημόνων της

ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα συμπληρώματος διατροφής (photo)

Κύστη Κόκκυγος: Οριστική αντιμετώπιση με την ενδοσκοπική τεχνική EPSiT

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:54