search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:43
MENU CLOSE

Ποιους απελευθέρωσε η Χαμάς, εκτός φυλακής Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – Διήμερη παράταση στην εκεχειρία

27.11.2023 22:24
omiroi xamas apeleftherosi – new

Στο έδαφος του Ισραήλ βρίσκονται πλέον οι 11 όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα από τη Χαμάς, επιβεβαίωσε η διοίκηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Πρόκειται για εννέα παιδιά (μεταξύ των οποίων δύο κοριτσάκια ηλικίας μόλις τριών ετών) και δύο γυναίκες που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι πατέρες των παιδιών εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο κιμπούτς Νιρ Οζ δολοφονήθηκαν περίπου 30 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 70 απήχθησαν από ενόπλους.

Νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς απελευθέρωσε 11 ομήρους, τους οποίους παρέδωσε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Με βάση πληροφορίες που ελήφθησαν από τον Ερυθρό Σταυρό, 11 όμηροι βρίσκονται αυτή τη στιγμή καθ’ οδόν προς το Ισραηλινό έδαφος», ανέφεραν οι Ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ διευκρίνισε ότι πρόκειται για τρεις Γάλλους, δύο Γερμανούς και έξι Αργεντινούς. Παράλληλα, απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι – 30 παιδιά και τρεις γυναίκες – που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, συμπλήρωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις θα καρποφορήσουν, εξασφαλίζοντας νέα παράταση της εκεχειρίας που θα επιτρέψει την ανταλλαγή περισσότερων κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, έξι Ταϊλανδοί πολίτες απελευθερώνονται από την Χαμάς, μαζί με 11 Ισραηλινούς ομήρους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού τηλεοπτικού καναλιού Al-Cairo.

Ποιοι είναι οι 11 όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την ταυτότητα των 11 ομήρων που απελευθερώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, μετά από 51 ημέρες αιχμαλωσίας από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ομάδα των ομήρων που απελευθερώθηκαν τη Δευτέρα περιλαμβάνονται εννέα παιδιά και δύο μητέρες.

Όλες οι οικογένειες είχαν απαχθεί από το Κιμπούτς Νιρ Οζ κατά τη διάρκεια της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου.



Από την οικογένεια Cunio:

Sharon Aloni Cunio, 33 ετών
Emma Cunio, 3 ετών
Yuli Cunio, 3 ετών


Από την οικογένεια Engel:

Karina Engel, 51 ετών
Mika Engel, 18 ετών
Yuval Engel, 10


Από την οικογένεια Calderon:

Sahar Calderon, 16 ετών
Erez Calderon, 12 ετών
Από την οικογένεια Yaakov:

Or Yaakov, 16
Yagil Yaakov, 12


Από την οικογένεια Yahalomi:

Eitan Yahalomi 16


Η οικογένεια Cunio

Οι αδελφές Sharon Aloni Cunio, 33 ετών, και Danielle Aloni, 44 ετών, μαζί με τον σύζυγο της Sharon, David Cunio, 34 ετών, κρατήθηκαν όμηροι όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ και επιτέθηκαν στο Kibbutz Nir Oz στις 7 Οκτωβρίου.

Οι τρίχρονες δίδυμες κόρες της Sharon και του David, Emma και Yuli, και η πεντάχρονη κόρη της Danielle, Emilia, πιάστηκαν επίσης αιχμάλωτες.

Η οικογένεια είπε αρχικά στους συγγενείς της ότι ήταν ασφαλείς και ότι είχαν κλειστεί μέσα σε ένα ασφαλές δωμάτιο, όταν ηχούσαν οι σειρήνες εκείνο το πρωί, αλλά αργότερα είπαν ότι οι τρομοκράτες είχαν εισέλθει στο σπίτι τους.

Η Sharon τους έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα που τους έλεγε ότι το σπίτι τους είχε πάρει φωτιά. Η τελευταία τους επικοινωνία ήταν στις 11:20 π.μ.

Η Danielle και η κόρη της Emilia αφέθηκαν ελεύθερες την Παρασκευή. Ο Ντέιβιντ εξακολουθεί να κρατείται αιχμάλωτος στη Γάζα.

Η οικογένεια Engel

Ο Ronen Engel, 54 ετών, η σύζυγός του Karina, 51 ετών, και οι δύο κόρες τους, Mika, 18 ετών, και Yuval, 10 ετών, αγνοούνταν από τότε που οι τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν στο Kibbutz Nir Oz το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Η οικογένεια κρύφτηκε σε ένα καταφύγιο και οι κλήσεις τους προς τους συγγενείς έδειχναν ότι γνώριζαν για ό,τι λάμβανε χώρα στο κιμπούτς τους.

Ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο με την αδελφή της, την Paula, η Karina ανέφερε ξαφνικά την παρουσία των τρομοκρατών και στη συνέχεια η κλήση διακόπηκε. Αυτή ήταν η τελευταία τους επικοινωνία.

Ένα βίντεο από τη Γάζα αναρτήθηκε στη σελίδα του Ronen στο Facebook αργότερα εκείνη την ημέρα και τα τηλέφωνα της οικογένειας εντοπίστηκαν στη Γάζα.

Η Mika είναι εθελόντρια με παιδιά με ειδικές ανάγκες και η Yuval ασχολείται με την ιππασία.

Amit Shani

Ο Amit Shani ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειάς του που πιάστηκε όμηρος όταν οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο Kibbutz Be’eri στις 7 Οκτωβρίου.

Καθώς οι τρομοκράτες έκαιγαν τα σπίτια και έσφαζαν τους κατοίκους, η μητέρα του Amit, Tal, 47 ετών, έφερε τα παιδιά της στο καταφύγιο του σπιτιού τους.

Δεκάδες ένοπλοι της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς έσπασαν την πόρτα του δωματίου και διέταξαν την οικογένεια να φύγει, καθώς το σπίτι τους γέμισε καπνό. Έβγαλαν την οικογένεια σε έναν δρόμο και διέταξαν τον Amit να μπει σε ένα αυτοκίνητο.

Η Tal έκλαιγε και παρακαλούσε τους τρομοκράτες να αφήσουν τον γιο της και να πάρουν αντ’ αυτού εκείνη, αλλά ο Amit μεταφέρθηκε στη Γάζα και κρατήθηκε όμηρος για 51 ημέρες.
Ο Amit αγαπάει το τρέξιμο και το σέρφινγκ.

Η οικογένεια Calderon

Τρία μέλη της οικογένειας Calderon αγνοούνταν από το Kibbutz Nir Oz από τις 7 Οκτωβρίου. Ο Ofer, 53 ετών, και δύο από τα παιδιά του, η Sahar, 16 ετών, και ο Erez, 12 ετών, κρατήθηκαν όμηροι όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν στο κιμπούτς, σκοτώνοντας πάνω από 100 κατοίκους και παίρνοντας περίπου 80 ομήρους.

Η Gaya Calderon, 21 ετών, η μεγαλύτερη αδελφή της Sahar και του Erez, έλαβε ένα μήνυμα από την οικογένειά της ότι προσπαθούσαν να κρυφτούν έξω, αλλά αργότερα είδε ένα βίντεο με τον Erez να απομακρύνεται από τους τρομοκράτες.

Ο Erez Calderon έγινε 12 ετών στην αιχμαλωσία στις 27 Οκτωβρίου.

Η οικογένεια Yaakov

Τα αδέλφια Or Yaakov, 16 ετών, και Yagil Yaakov, 12 ετών, κοιμόντουσαν μόνα τους στο σπίτι τους στο Kibbutz Nir Oz όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Τα δύο αγόρια κρύφτηκαν σε ένα ασφαλές δωμάτιο και κάλεσαν τη μητέρα τους, ψιθυρίζοντάς της στο τηλέφωνο.

Όταν οι τρομοκράτες μπήκαν στο σπίτι τους, ο Or προσπάθησε να κρατήσει την πόρτα του δωματίου κλειστή, αλλά δεν τα κατάφερε.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο Yagil Yaakov εμφανίστηκε σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο που αναρτήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι 11 όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι κάτοικοι του Κιμπούτζ Νιρ Οζ. Μετά την απελευθέρωσή τους, θα υπάρχουν 49 κάτοικοι του Νιρ Οζ που εξακολουθούν να είναι όμηροι στη Γάζα.

Ο πρόεδρος του κιμπούτς, Osnat Peri, είπε ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αναστεναγμός ανακούφισης μεταξύ των κιμπούτς απόψε, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία για τους αγαπημένους μας που βρίσκονται ακόμα στην αιχμαλωσία της Χαμάς. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των ομήρων, άμεσα και με οποιοδήποτε κόστος».

Παράταση της εκεχειρίας για δύο ακόμη ημέρες ανακοίνωσε το Κατάρ

Νωρίτερα σήμερα, την επίτευξη συμφωνίας για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για δύο επιπλέον ημέρες ανακοίνωσε το Κατάρ.

«Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επετεύχθη συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Κατάρ.

Την ίδια ώρα η Χαμάς δημοσίευσε μια λίστα με 30 παιδιά που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα από το Ισραήλ, ενώ τρεις γυναίκες είναι επίσης στη σημερινή λίστα απελευθέρωσης.

Τα παιδιά είναι από την Ιερουσαλήμ και πόλεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως η Ραμάλα, η Τζενίν, η Χεβρώνα και η Ναμπλούς, μεταξύ άλλων.

Νέα συμφωνία προ των πυλών;

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι προσπαθούν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων, όχι μόνο γυναικών και παιδιών.

Σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera, ο al-Hayya είπε ότι ελπίζει ότι η επόμενη φάση –η επιστροφή ομήρων εκτός από γυναίκες και παιδιά– θα ξεκινήσει αμέσως μετά την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός.

Ο Λευκός Οίκος «χαιρέτισε» την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η Ουάσιγκτον «θα ευχόταν σίγουρα η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί περαιτέρω και αυτό θα εξαρτηθεί από τις απελευθερώσεις επιπλέον ομήρων από τη Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι Αμερικανοί πολίτες θα βρίσκονται μεταξύ των 20 ομήρων που θα απελευθερωθούν στη συνέχεια, καθώς 8 έως 9 Αμερικανοί πολίτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν και βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι θέλει να δει την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μετατρέπεται σε πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. «Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρεζ.

«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, καταλήγοντας σε μια πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής». «Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Κάμερα σε ακατοίκητο στη νεκρή ζώνη έβαλαν οι κατοχικές δυνάμεις – Πώς αντέδρασε η κυπριακή κυβέρνηση

Έντεκα Ισραηλινούς και έξι Ταϊλανδούς απελευθερώνει η Χαμάς – 30 παιδιά κρατούμενοι βγαίνουν από τις φυλακές – Διήμερη παράταση στην εκεχειρία

Επική γκάφα: Aεροπλάνο προσγειώθηκε… 450 χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό του – «Συγγνώμη για την παρεξήγηση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:43