search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 08:24
MENU CLOSE

Σε διαβούλευση την Τρίτη οι «11» για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα: Αποφασίζουν για πρόεδρο, ρόλους και όνομα

27.11.2023 19:38
axtsioglou_syriza

Οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν «από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη», όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, θα έχουν, αύριο στις 20:00, διαβούλευση «μπροστά στην ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Στην διαβούλευση που θα έχουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια, πιθανόν από την Τετάρτη, σε επίσημες ανακοινώσεις.

«Στόχος του συντονισμού τους», τονίζεται, «θα είναι η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση». «Η συζήτηση του προΰπολογισμού των επόμενων ημερών θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης», αναφέρεται.

Επικρατέστερος για επικεφαλής θεωρείται μέχρι στιγμής ο Αλέξης Χαρίτσης, καθώς η Έφη Αχτσιόγλου επιθυμεί σε αυτή τη φάση να μείνει πιο πίσω, όμως τίποτα δεν έχει κλειδώσει.

Καταρχάς, αναζητείται το όνομα με το οποίο θα συστηθεί στη Βουλή η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει τον όρο Αριστερά, χωρίς να είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν θα περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία ή προσδιορισμούς (πχ, ανανεωτική, ριζοσπαστική, οικολογική, κλπ). Με δεδομένο ότι εντός της νέας ομάδας κυριαρχεί η επιδίωξη να απευθυνθούν στο ευρύτερο ακροατήριο ως το προοδευτικό κέντρο, εκτιμάται ότι προσδιορισμοί όπως «ριζοσπαστική» αριστερά, θα είναι αρκετά περιοριστικοί, επομένως δεν έχουν τύχη.

Για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ ακουγόταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και τις τελευταίες ώρες φαίνεται εξαιρετικά πιθανό το σενάριο να αναλάβει ρόλο Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, θέση για την οποία ήδη ακούγονταν η Έφη Αχτσιόγλου, η Θεανώ Φωτίου και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Προσκλητήριο Τσακαλώτου σε προοδευτικές δυνάμεις

Προσκλητήριο σε προοδευτικές δυνάμεις για διάλογο γύρω από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απηύθυνε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρώτη του παρέμβαση μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έδωσε τα χέρια με την ομάδα Αχτσιόγλου και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσουν τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εμφανίστηκε στη Βουλή, συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού

Έριξε τα καρφιά του στην κυβέρνηση για τις επενδύσεις οι οποίες, όπως είπε, παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση είναι χαμηλές, -«οι καθαρές επενδύσεις είναι σχεδόν μηδέν, παρά το αφήγημα της κυβέρνησης», είπε για να προσθέσει πως κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις εξαγωγές. «Να με ακούσουν και οι συνάδελφοι και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ…».

«Ποιο είναι το βασικό αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού; Τα κέρδη αυξάνονται και δεν μετατρέπονται σε επενδύσεις και δεν αυξάνονται οι μισθοί. Το βασικό επιχείρημα ότι θα αυξηθούν οι μισθοί απλώς δεν ισχύει πια. Εκεί είναι η βάση για μια εναλλακτική στρατηγική», είπε και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, σχολίασε πως η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή με βάση τον πλούτο.

«Το bottom line είναι ότι βγαίνει ο Μητσοτάκης και λέει τι ωραία που πάει η οικονομία. Δεν ταιριάζει αυτό, όμως, με το πως αισθάνεται ο κόσμος», ανέφερε  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατέληξε: «Καλώ τις προοδευτικές δυνάμεις σε μια σοβαρή συζήτηση για το πως να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Ποιο σχέδιο αντιμετωπίζει αυτά τα δεδομένα;»

Διαβάστε επίσης:

Γερουλάνος: Βλέπετε αριθμούς και δεν ενδιαφέρεστε για τους ανθρώπους 

Κοτζιάς: Ανάγκη για ένα μέτωπο της Αριστεράς απέναντι στην διαπλοκή, την ολιγαρχία και την Δεξιά

Μητσοτάκης στο συνέδριο της Morgan Stanley: «Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις με επιθετική ατζέντα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 08:19