search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:05
MENU CLOSE

Αντρέας Λεντάκης: ένα όνομα που μας εμπνέει!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2310
30/11/2023
03.12.2023 06:09
Untitled design (4)

Έφη Σαβουλίδου Λεντάκη

Ανδρέας Λεντάκης

25 χρόνια μετά κι ακόμα είσαι εδώ

Πρόλογος: Νικόλας Σεβαστάκης

Έκδοση: Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Αντρέας Λεντάκης

Σελ.: 206

Ο Ανδρέας Λεντάκης υπήρξε μια από τις πλέον ξεχωριστές – για την ακρίβεια δεν είχε όμοιά του! – περιπτώσεις των ανθρώπων της Αριστεράς που έζησε όλο το βαρύ κλίμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και ένιωσε το βαρύ χέρι της άθλιας χούντας των συνταγματαρχών στο σώμα του. Ο Λεντάκης δεν λύγισε, στάθηκε όρθιος και γενναίος για λογαριασμό ενός ολόκληρου λαού. Ωστόσο, δεν ήταν αυτός ο άθλος του που ένωσε τις φωνές όλων των Ελλήνων μέσα από «Τα τραγούδια του Ανδρέα» του Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν ακριβώς ότι δεν επέτρεψε σε όλα αυτά τα γεγονότα να πλάσουν τη συνείδησή του. Η αντίστασή του απέναντι στα στερεότυπα του «αγωνιστή» και του «ήρωα» ήταν αυτή που τον χαρακτήριζε και το ένιωθε όποιος μπορούσε να το νιώσει μέσα από την καλημέρα του, από την πρώτη του κουβέντα. Ο Λεντάκης ήταν με φυσικότητα ελεύθερος άνθρωπος! Ένας άνθρωπος πολυσύνθετος και ενδιαφέρων, γι’ αυτό που ήταν, όχι λόγω της πολιτικής του ταυτότητας, αλλά της υπαρξιακής του συγκρότησης.

Αρχαιολάτρης, συγγραφέας του πολύτομου έργου «Ο Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα», μετέφρασε τον Ανακρέοντα, τον Ρωμανό τον Μελωδό και την Παλατινή Ανθολογία, αλλά και άλλα σημαντικά έργα. Ωστόσο, ο Λεντάκης δεν υπηρέτησε το κλασικό μοτίβο του διανοούμενου που ασχολείται με την πολιτική, την αρχαιοελληνική γραμματεία και την κοινωνική ανθρωπολογία, και δραστηριοποιείται στα συνέδρια και τις ομιλίες. Δεν είχε πλασμένο τον κόσμο του με λέξεις μόνο, αλλά και με πράξεις, καθώς επιτέλεσε σοβαρό έργο μέσα από την πολιτική του δραστηριότητα τόσο ως βουλευτής, κυρίως όμως ως δήμαρχος του Υμηττού, αφήνοντας μια παρακαταθήκη εμπνευσμένης δημοκρατικής διοίκησης. Υπήρξε μια έντονη προσωπικότητα, που δεν σταμάτησε λεπτό να πειραματίζεται, να στοχάζεται, να αμφισβητεί και να τολμά.

Ο παρών τόμος που υπογράφει η Έφη Σαβουλίδου Λεντάκη τιμά τη μνήμη του Ανδρέα, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας που λάμπρυνε και εμπλούτισε τον δημόσιο βίο με την πνευματική του συμβολή και την πολιτική του δράση!

Διαβάστε επίσης:

Βιβλιο: Ο δαιδαλώδης κόσμος της ύπαρξης

Βιβλία: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:05