search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 03:12
MENU CLOSE

Τουρισμός: 23 εκατομμύρια αφίξεις το πρώτο 10μηνο του 2023 – Ποιοι προορισμοί έσπασαν ρεκόρ 

04.12.2023 12:24
toyrismos new

Ρεκόρ διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατέγραψε η χώρα μας, φθάνοντας στα 23 εκατομμύρια αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 11,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το INSETE, το ερευνητικό εργαλείο του ΣΕΤΕ για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023.

Σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι εφέτος σημειώθηκαν 2,4 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις. Σε σύγκριση μάλιστα με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε 12%.

Μόνο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 6,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 28,4%.

Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 2,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 20,3%.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση 4,7% σε σχέση με πέρυσι και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,6 εκατ.

Στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 8,6%.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 2,9%, στο αεροδρόμιο της Κω 1,3 εκατ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 5,3%, ενώ στο αεροδρόμιο της Καρπάθου υπήρξαν 90 χιλιάδες διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας επίσης αύξηση 2,7%.

Αύξηση και στις εισπράξεις

Την ίδια ώρα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 15,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 17.919 εκατ. ευρώ.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, καταγράφεται αύξηση 11,3% των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 11,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9.982 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 18,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7.459 εκατ. ευρώ.

 Όσο για την χειμερινή περίοδο οι τουριστικοί πράκτορες εμφανίζονται εξαιρετικά αισιόδοξοι αφού έντονη κινητικότητα διαπιστώνεται και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ειδικά για την Πρωτοχρονιά.

Ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, οι οποίοι φέτος προγραμματίζουν 4ήμερες και 5νθήμερες εκδρομές, βρίσκονται και οι αποδράσεις στο εξωτερικό, με την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και τα υπερατλαντικά ταξίδια να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος.

Ωστόσο το ενδιαφέρον μεταξύ χωρών του εξωτερικού συγκεντρώνουν και οι ορεινοί προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας καθώς και όσες περιοχές  διαθέτουν θεματικά πάρκα, που έχουν παραδοσιακά την τιμητική τους, έντονη κινητικότητα.

Υψηλός δείκτης ικανοποίησης για τα ξενοδοχεία

Παράλληλα τον Οκτώβριο του 2023, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 86%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 85% και στην τρίτη θέση η Ιταλία και η Ισπανία με 84% αντίστοιχα. Ακολουθεί η Τουρκία με 83% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 78%

Διαβάστε επίσης

Βασίλης Βασιλικός: Τελευταίο αντίο στον βραβευμένο συγγραφέα (Photos)

Πάρος: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό για ξυλοδαρμό πρώην συνάδελφό του

Επιστολική ψήφος: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών – Βήμα βήμα η διαδικασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20