search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:52
MENU CLOSE

Νέο φορολογικό: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αλλαγών της τελευταίας στιγμής 

08.12.2023 12:50
periptero_slider

Υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων κυρίως και λιγότερο των πολιτικών, η κυβέρνηση έκανε την τελευταία στιγμή μία προσπάθεια εξορθολογισμού ορισμένων ακραίων διατάξεων του φορολογικού νόμου πλέον, που έπλητταν αδύναμες επαγγελματικές ομάδες.

Το τελευταίο lifting περιορίζει, σύμφωνα  με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη τους ελέγχους σε 30.000 επαγγελματίες δινοντας τη σκυτάλη των ελέγχων  ΑΑΔΕ στα μεγάλα ψάρια!

Το πώς θα λειτουργήσει τελικά ο νόμος, πόσο θα προστατευτούν συγκεκριμένες ομάδες προς τις οποίες έκλεισε το μάτι την έσχατη ώρα έστω ο κ. Χατζηδάκης ή τελικά ο νόμος θα αποδειχθεί οδοστρωτήρας για τους πραγματικά αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες θα φανεί στην πράξη.

* Το τεκμήριο των ταξί θα μειώνεται κατά 50% εφόσον ο επαγγελματίας ελέγχει ποσοστό κάτω του 25% στο ταξί χωρίς ομως να μειώνει την προμήθεια των τραπεζών σε περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής (πάγιο αίτημα των οδηγών)  μετα και τη σύνδεση τους με τα pos.
* Στα περίπτερα, θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από το κριτήριο του τζίρου (σ.σ προσαυξάνει το τελικό φορολογητέο εισόδημα ανάλογα με τα έσοδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του κλάδου) για να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα περίπτερα ανεβάζουν τα έσοδά τους λόγω της πώλησης καπνικών προϊόντων που όμως διατίθενται με χαμηλό περιθώριο κέρδους.
* Δεν θα επιβάλλεται τεκμαρτό εισόδημα για τα καφενεία σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιά με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους.
* Θα υπάρχει ειδική εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με έως και 2 εταιρείες.

Την ίδια ωρα μειώνεται τα τεκμήρια για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων οπως: 

– Νέους επαγγελματίες
– Όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μικρό πληθυσμό
– Μονογονείς με ανήλικα τέκνα – Πολύτεκνους
– Άτομα με αναπηρία 67% έως 79%
– Γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%

Παράλληλα όμως σύμφωνα με τους λογιστές, ανησυχία υπαρχει στους φορολογούμενους διότι οι διατάξεις αυτές αναμένεται να εφαρμοστούν στο εισόδημα του 2023, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες που δήλωναν από 8000 ευρώ για παράδειγμα στο εισόδημα τους  και τώρα θα δηλώνουν 15000 ευρώ φαίνεται να μην έχουν καλύψει το 30% των δαπανών!

Τέλος βοηθητικός είναι ο προσθετικός συντελεστής για τους γιατρούς, δικηγόρους, τα εστιατόρια κλπ, ο οποίος έκλεισε στο 5% στη διαφορά του τζίρου από 25% ή και 70%.

Την ίδια ώρα όμως σύμφωνα με τον καθηγητή νομικό Αλέξη Μητροπουλο «7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στον ΕΦΚΑ, 6 στους 10 χρωστούν στις τράπεζες και 5 στους 10 χρωστούν στην εφορία, με αποτέλεσμα 320.000 επαγγελματίες αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη διότι έχουν χρέη πανω από το πλαφόν!»

Ο ιδιος τονίζει οτι σε αυτό το φορολογικο μίγμα να έρχεται η τεκμαρτή φορολόγηση κατα τον τρόπο που επιβληθεί … δηλαδή να εφαρμόζεται τον  τον ίδιο χρόνο που ψηφίστηκε  συνιστά παραβίαση της συνταγματικότητας και της έννομης τάξης !

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, το νέο φορολογικό «θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα φυγής επαγγελματικής μετανάστευσης στο εξωτερικό», διότι δεν θα αντέξουν αυτόν τον σκληρό φορολογικό νόμο με βάση τη τεκμαρτή φορολόγηση οι νέοι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ – POS: Μετάθεση προθεσμιών υποβολής Δήλωσης για την επικαιροποίηση ή διόρθωση της εικόνας στο Μητρώο

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει σήμερα η προθεσμία – Κοντά στο ένα εκατομμύριο οι αιτήσεις

ΕΝΦΙΑ: Ξαφνική επιβάρυνση για 220 χιλιάδες ιδιοκτήτες, λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:48