search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 04:43
MENU CLOSE

Eurostat: Το 16,7% των Ελλήνων δεν μπορεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις

11.12.2023 19:27
iatreio
Eurokinissi

στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής Αρχής, Eurostat, για το 2022 «φωτογραφίζουν» μια θλιβερή πραγματικότητα της Ελλάδας στις ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις που μένουν ακάλυπτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2022 η Ελλάδα – μαζί με την Φιλανδία και τη Ρουμανία – συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό των πολιτών που δεν μπόρεσαν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις για είτε για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής είτε εξαιτίας της απόστασης.

Πιο συγκεκριμένα, την περυσινή χρονιά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό των ανθρώπων που έπρεπε να κάνουν ιατρικές εξετάσεις και δεν μπορούσαν για οικονομικούς λόγους, επειδή υπήρχαν μεγάλες λίστες αναμονής ή λόγω απόστασης ήταν 3,3%. Συγκριτικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα με 16,7%, τη Φινλανδία, που ακολουθεί με αισθητή διαφορά με 9,6%, τη Ρουμανία με 7,9% και στη Λεττονία με 7,1%.

Στο άλλο άκρο, βρίσκονται η Γερμανία, όπου το ποσοστό των ακάλυπτων αναγκών για ιατρικές εξετάσεις ήταν μόλις 0,5%, η Τσεχία με το ακόμη χαμηλότερο 0,3% και η Κύπρος με ποσοστό μόλις 0,1%.

Το ποσοστό των ατόμων στην ΕΕ που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και ανέφεραν τέτοιες ανεκπλήρωτες ανάγκες ήταν 6,1%, διπλάσιο από το ποσοστό εκείνων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια (2,8%).

Παρόμοια μοτίβα ήταν ορατά σε όλη την ΕΕ, με εξαιρέσεις την Ισπανία (όπου το 2,0% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες έναντι 1,6% των ατόμων που κινδυνεύουν) και την Ολλανδία (0,8% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν και 0,6% εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια).

Στην Ελλάδα, το αναφερόμενο ποσοστό ήταν 14,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια (28,8%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κινδυνεύουν (14,3%).

Υψηλές αποκλίσεις εμφανίστηκαν επίσης στη Ρουμανία, όπου η διαφορά ήταν 9,4 π.μ (15,5% έναντι 6,1%) και στην Πορτογαλία, με 8,5 π.μ. (11,7% έναντι 3,2%).

Διαβάστε επίσης:

Νέα αλλαγή στο ρεύμα: «Τίτλοι τέλους» στους έναντι λογαριασμούς από το 2024

Δρεπανοκυτταρική αναιμία: Εγκρίθηκαν δυο νέες θεραπείες από τον FDA- Τα «αγκάθια» στην πρόσβαση των ασθενών

Αράχωβα: Ανατροπή με τα αίτια θανάτου του Όλιβερ – Ενδέχεται να κακοποιήθηκε από αγέλη σκύλων ή άγρια ζώα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46