search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:54
MENU CLOSE

Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Ποια τα συμπτώματα – Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση

13.12.2023 08:00
xeiroyrgeio-new

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας.

Ρόλος της είναι να λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος της χολής, μιας ουσίας που παράγεται από το ήπαρ. Αφού λοιπόν αυτή η ουσία αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, στη συνέχεια απελευθερώνεται στο πεπτικό σύστημα (δωδεκαδάκτυλο), έτσι ώστε να βοηθήσει στην πέψη των τροφών και κυρίως, των λιπαρών.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, η χολυδόχος κύστη είναι πιθανό να παρουσιάσει διάφορα προβλήματα. Κάποια από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, ενώ για άλλα είναι πιθανό να χρειαστεί η χειρουργική αφαίρεση της χολυδόχου κύστης, γνωστή και ως χολοκυστεκτομή.

Οι πολύποδες αποτελούν ένα από τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ασθενής, ενώ συχνά διαγιγνώσκεται η χολολιθίαση (πέτρες στη χολή), φλεγμονή και άλλες παθήσεις της χολυδόχου κύστης.

Τι είναι πολύποδες χοληδόχου κύστης

«Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης είναι βλεννογονικές προσεκβολές οι οποίες προβάλλουν μέσα στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης και δομικά σχηματίζονται είτε από υπερπλασία, δηλαδή αύξηση του μεγέθους των κυττάρων του ίδιου του οργάνου, είτε από εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις και συχνά ανακαλύπτονται κατά τύχη κατά τη διάρκεια ενός απλού υπερηχογραφήματος στην κοιλιά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολύποδες χοληδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως απόφραξη του αυλού της χοληδόχου κύστης, πόνο στην περιοχή της και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Η συχνότητα εμφάνισης πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 1% και 7%»
εξηγεί ο κ. Αλέξανδρος Δαρώμ Διευθυντής Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Τα συχνότερα είδη πολυπόδων χολής είναι:

  • χοληστερινικοί πολύποδες (60% του συνόλου)
  • αδενομυώματα (25%)
  • φλεγμονώδεις πολύποδες (10%)
  • αδενώματα (5%)

Aίτια εμφάνισης – Πότε μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι

Ορισμένα από τα κυριότερα αίτια εμφάνισής τους είναι:

  • Η ηλικία
  • Η παχυσαρκία
  • Η κληρονομική προδιάθεση
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Ένας απο τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να αποτελέσει προδιάθεση για την εμφάνιση ενός κακοήθους πολύποδα χοληδόχου κύστης αποτελεί η μεγάλου (κυρίως) μεγέθους πέτρα (χολόλιθος) που παραμένει για χρόνια, προκαλώντας χρόνιο ερεθισμό του εσωτερικού τοιχώματος της χοληδόχου κύστης.

Πολύποδες χολής: Προσοχή στα συμπτώματα

Αν οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι μικρού μεγέθους, σχεδόν πάντα δεν προκαλούν συμπτώματα με τον ασθενή να μη νιώθει καμία ενόχληση. Για τον λόγο αυτό, η διαδρομή τους θα μπρούσε να χαρακτηριστεί «ύπουλη», καθώς είναι πιθανό να μεγαλώσουν αρκετά, προκαλώντας φαινόμενα απόφραξης του αυλού της χοληδόχου κύστης με συμπτώματα όπως:

  • έντονος μεταγευματικός μετεωρισμός (φούσκωμα στην κοιλιά)
  • με ή χωρίς πόνο κυρίως στο επιγάστριο και στο δεξιό υποχόνδριο (δεξιά κάτω από τα πλευρά)
  • με ή χωρίς συνοδό ναυτία και έμετο

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε πολύποδες χολής

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης ανακαλύπτονται κατά τύχη κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων ρουτίνας, κυρίως μέσω υπερηχογραφήματος.

Εφόσον εντοπιστούν στον οργανισμό, ο γιατρός αξιολογεί την κάθε περίπτωση και προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης. Οι τρόποι αυτοί μπορεί να αφορούν σε:

  • απλή παρακολούθηση της κατάστασης
  • διενέργεια πρόσθετων εξετάσεων, ώστε να εξακριβωθεί η σοβαρότητα του θέματος
  • αφαίρεση της χοληδόχου κύστης

Πόσο επικίνδυνοι είναι για την υγεία μας

Ο βαθμός σοβαρότητας σε έναν ασθενή που έχει διαγνωστεί με πολύποδες χοληδόχου κύστης έχει να κάνει τόσο με το μέγεθος αυτών όσο και με τον χρόνο διπλασιασμού τους. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη αυτοί να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Συνήθως οι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν είναι επικίνδυνοι. Μεγέθη κάτω των 6-7 χιλιοστών σε πολύποδες θεωρούνται ακίνδυνοι. Ωστόσο, η επικινδυνότητα σχετίζεται κυρίως με το μέγεθος και το χρόνο διπλασιασμού αυτού του μεγέθους, αλλά και με χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία του ασθενή (αν είναι πάνω από 50 ετών), αν ο πολύποδας συνυπάρχει με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα και αν το εστιακό πάχος του τοιχώματος είναι πάνω από 4 χιλιοστά. Γι’ αυτόν το λόγο, ακόμη και οι πολύ μικροί πολύποδες πρέπει υποχρεωτικά να ελέγχονται με υπέρηχο σε τακτά χρονικά διαστήματα και αν παρατηρηθεί ότι μεγαλώνουν και ειδικά αν μεγαλώνουν με ρυθμό πάνω από 2 χιλιοστά το εξάμηνο, χρειάζονται άμεσα χειρουργική αντιμετώπιση» τονίζει ο χειρουργός.

Πότε επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν χειρουργικά

Η αφαίρεση ενός χολικού πολύποδα προσδιορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη σύστασή του. Συγκεκριμένα:

  • Όταν ο πολύποδας έχει διάμετρο 20 χιλιοστά, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος κακοήθειας, κάτι που σημαίνει πως απαιτείται άμεση χολοκυστεκτομή
  • Χολοκυστεκτομή συνιστάται και για πολύποδες με διάμετρο από 7 έως 20 χιλιοστά, καθώς θεωρούνται ως δυνητικά κακοήθεις
  • Αν το μέγεθος των πολυπόδων είναι μέχρι 7 χιλιοστά συνήθως είναι καλοήθεις, οπότε δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους. Ωστόσο, ο επαναληπτικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος, για τα δύο πρώτα χρόνια απο τη διάγνωσή τους με υπερηχογράφημα ανά εξάμηνο και στη συνέχεια, ανά έτος.

Ποια χειρουργική μέθοδος επιλέγεται

«Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (αφαίρεση χοληδόχου κύστης λαπαροσκοπικά), αποτελεί μια εξαιρετικά ασφαλή διαδικασία. Η επέμβαση γίνεται πάντα υπό γενική αναισθησία και ο χειρουργός χρησιμοποιεί μικρή κάμερα και εξειδικευμένα εργαλεία για να αποκολλήσει και να αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη μέσω μικρών οπών», εξηγεί ο κ. Δαρώμ.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του παραδοσιακού χειρουργείου, με σημαντικότερη την άνευ πόνου μετεγχειρητική πορεία του ασθενή.

Συγκεκριμένα, μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα χρειαστεί νοσηλεία μόνο 24 ωρών ή και λιγότερο, ενώ είναι σε θέση να κινηθεί αμέσως μετά την επέμβαση. Επιπλέον, μπορεί να τραφεί από το πρώτο κιόλας βράδυ με ένα ελαφρύ και κυρίως, μη λιπαρό γεύμα ενώ μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή του ρουτίνα σε περίπου 3 ημέρες από την επέμβαση.

Δεν υφίσταται μετεγχειρητικό πόνο και δεν υπάρχουν μόνιμοι διατροφικοί περιορισμοί, παρά μόνο μια ειδική διατροφή για τις πρώτες δυο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομική έρευνα για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα: Οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν θέρμανση και λογαριασμούς

Κοιμάσαι λιγότερο από 7 ώρες; Από τι κινδυνεύεις

Καρδιά: Ποιες τροφές την προστατεύουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:54