search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:35
MENU CLOSE

Σινέ Ελευσίς: Ένας ιστορικός χώρος πολιτισμού ανοίγει ξανά τις πόρτες του

20.12.2023 11:56
Άποψη κτηρίου «Σινέ Ελευσίς» – εσωτερικός χώρος
Άποψη κτηρίου «Σινέ Ελευσίς» - εσωτερικός χώρος

Στηρίζει τον Πολιτισμό με όλη της την… ενέργεια και το αποδεικνύει έμπρακτα. Η HELLENiQ ENERGY, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, δίνει ξανά πνοή σε ένα τοπόσημο της πολιτιστικής ζωής της Ελευσίνας.

Το Σινέ Ελευσίς πρόβαλε την πρώτη του ταινία το 1963 και από τότε ψυχαγώγησε χιλιάδες πολίτες της Ελευσίνας. Έχοντας τελέσει για 25 χρόνια ως τόπος αναφοράς και συνάντησης των κατοίκων της πόλης, το 1988 έκλεισε τις πόρτες του οριστικά, ώσπου τον Δεκέμβριο του 2022 το ιστορικό αυτό κτήριο παραχωρήθηκε στον Δήμο.

Η HELLENiQ ENERGY ανέλαβε την πρωτοβουλία να δώσει νέα πνοή στο Σινέ Ελευσίς και να συνεισφέρει με αυτόν τον τρόπο στην αναβίωση της πολιτιστικής ζωής της πόλης, με αφορμή την ανακήρυξης της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Τον Ιούνιο του 2023 κηρύχθηκε επίσημα η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του κτηρίου και σε χρόνο ρεκόρ (μόλις 6 μήνες) ο πρώτος κλειστός πολυχώρος πολιτισμού στην Ελευσίνα επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Σωτηρίου είναι πλέον γεγονός!

Εξωτερικό πλάνο κτηρίου «Σινέ Ελευσίς»

Με συνολικό εμβαδόν 1.109 m2 και χωρητικότητα πάνω από 800 θεατές, ο νέος αυτός πολυχώρος, είναι πλέον έτοιμος για να στεγάσει θεατρικά, κινηματογραφικά, χορευτικά και παντός είδους πολιτιστικά δρώμενα που θα συναρπάσουν τόσο τους κατοίκους της Ελευσίνας και της Δυτικής Αττικής, όσο και τους επισκέπτες της ιστορικής πόλης.

Στο πλαίσιο του έργου ανακατασκευής, πέρα από τις στατικές ενισχύσεις που πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένο συνεργείο, δημιουργήθηκαν βοηθητικοί χώροι σύμφωνα με τις αυξημένες απαιτήσεις των σύγχρονων πολυχώρων πολιτισμού. Με γνώμονα τη διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας του κτηρίου πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αισθητικές παρεμβάσεις, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, που ανέδειξαν περαιτέρω τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του, ενώ με στόχο τη μείωση κατανάλωσης της ενέργειας του κτηρίου υλοποιήθηκαν οι ανάλογες παρεμβάσεις. Επιπλέον, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα κλιματισμού, θέρμανσης εξαερισμού και πυρόσβεσης εκσυγχρονίστηκαν πλήρως, ακολουθώντας τα διεθνή και εθνικά πρότυπα.

Η εκ νέου παράδοση του κτηρίου στην πόλη της Ελευσίνας γιορτάστηκε με μία λαμπερή εκδήλωση εγκαινίων τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος και Αθανάσιος Μπούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Νίκος Βιλλιώτης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Κωνσταντίνος Πανάς, ενώ χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνος. 

 Στιγμιότυπο από το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων. Διακρίνονται (από αριστερά) ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Κωνσταντίνος Πανάς, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της «2023 Ελευσίς» Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κα Νανά Σπυροπούλου και ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Νίκος Βιλλιώτης.

Οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν την παιδική χορωδία του Δήμου Ελευσίνας και μια χορευτική παράσταση που απέδιδε την ιστορία του κτηρίου, την ακμή, την παρακμή και την νέα πνοή που δίδεται στο χώρο από την χορηγία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Το Σινέ Ελευσίς είναι πλέον έτοιμο για ένα νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη ιστορία του και νέες πολιτιστικές διαδρομές, και η πρώτη εκδήλωση που θα φιλοξενήσει, θα είναι η τελετή λήξης της «2023 Ελευσίς» Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξή της στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, η HELLENiQ ENERGY είναι σταθερά παρούσα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελευσίνας και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια διάσωσης της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, στοχεύοντας στη διεύρυνση και αναβάθμιση της κοινωνικής της ζωής, ανανεώνοντας ριζικά το προφίλ της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:32