search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:12
MENU CLOSE

Δεκατρία παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλον τον κόσμο (videos)

27.12.2023 10:24
christmas

Τα Χριστούγεννα είναι για κάποιους η πιο μαγική γιορτή. Οι δρόμοι είναι στολισμένοι, οι πόλεις κάνουν διαγωνισμό για το ποια έχει το πιο εντυπωσιακό δέντρο, παντού γλυκά, συγκεντρώσεις, άνθρωποι που αναζητούν τα τέλεια δώρα για τους αγαπημένους τους… Όπως κάθε θρησκευτική γιορτή συνοδεύεται από ορισμένα έθιμα παρόμοια ή διαφορετικά για κάθε χώρα. Kάποια είναι γλυκά και αστεία και κάποια άλλα τρομακτικά! Ποια είναι τα πιο περίεργα έθιμα σε ολόκληρο τον κόσμο;

Χριστούγεννα με KFC (Ιαπωνία)

Για την πλειοψηφία των χωρών, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στρώνεται με την γαλοπούλα να έχει την τιμητική της. Όμως στην Ιαπωνία ανήμερα των Χριστουγέννων, οι χριστιανοί Ιάπωνες τηρούν το έθιμο του KFC. Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970, η αμερικανική αλυσίδα fast food σε διαφημιστικό σποτ παρότρυνε τους Ιάπωνες να δειπνήσουν ανήμερα Χριστούγεννα στα εστιατόριά της γιατί «έτσι κάνουν στη Δύση». Παρά το γεγονός ότι μόλις το 1% του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι Χριστιανοί, όλη η χώρα έχει υιοθετήσει τη γιορτή καθώς αποτελεί μια μεγάλη εμπορική γιορτή.

Ο δαίμονας Krampus (Αυστρία, Βαυαρία, Ουγγαρία)

Ο δαιμονικός δίδυμος αδερφός του Αγίου Νικόλα (σ.σ. Άγιος Βασίλης – Santa Claus), ένα τέρας με μεγάλα κέρατα. Το έθιμο γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου.  Σύμφωνα με τον μύθο, ο Krampus πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι το βράδυ (Krampusnacht) και ψάχνει να βρει τα άτακτα παιδιά, Μόλις τα εντοπίσει, τα βάζει στον σάκο του για να τα πάρει μαζί του στην κόλαση. Νέοι άντρες τιμώντας το έθιμο μεταμφιέζονται σε Krampuses και τριγυρνάνε στην πόλη κρατώντας αλυσίδες και κουδούνες ενώ δεν διστάζουν να πειράξουν τους περαστικούς ή τους χτυπάνε ελαφρά με κλαδιά!

Ιστοί αράχνης για καλή τύχη (Ουκρανία)

Όπως στην Ελλάδα έχουμε το φλουρί της βασιλόπιτας, που φέρνει καλή τύχη σε όποιον το κερδίσει, κάπως έτσι έχουν στην Ουκρανία τους ιστούς της αράχνης. Αν βρεθεί ιστός αράχνης πάνω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο θεωρείται σημάδι καλοτυχίας, ενώ πλέον συνηθίζουν να στολίζουν από μόνοι τους τα δέντρα τους με διακοσμητικούς ιστούς.

Το εν λόγω έθιμο βασίζεται σε ένα ντόπιο παραμύθι, σύμφωνα με το οποίο μια οικογένεια δεν είχε λεφτά για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και μια αράχνη το κάλυψε με τους ιστούς της, οι οποίοι μεταμορφώθηκαν μαγικά σε χρυσό και ασήμι.

Κρύψιμο της σκούπας (Νορβηγία)

Στη Νορβηγία, πιστεύεται ότι η παραμονή των Χριστουγέννων συμπίπτει με την άφιξη των κακών πνευμάτων και των μαγισσών. Σε μια προσπάθεια να προστατευθούν, οι οικογένειες κρύβουν όλες τις σκούπες και τις σφουγγαρίστρες τους πριν πάνε για ύπνο.

Δείπνο με δέρμα φώκιας (Γροιλανδία)

Αν πιστεύετε ότι τα έχετε δοκιμάσει όλα τότε κάνετε λάθος. Μια από τις πιο περίεργες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές της Γροιλανδίας είναι το το kiviak, φτιαγμένο από auk (ένα μικρό πουλί) το οποίο τυλίγεται σε δέρμα φώκιας, θάβεται για αρκετούς μήνες και στη συνέχεια τρώγεται μόλις αποσυντεθεί. Οι Γροιλανδοί το τρώνε την ημέρα των Χριστουγέννων για καλή τύχη.

Το παπούτσι της ανύπαντρης (Τσεχία)

Παραμονή Χριστουγέννων στην Τσεχία οι ανύπαντρες κοπέλες μπορούν, σύμφωνα με το έθιμο, να μάθουν αν θα παντρευτούν τη νέα χρονιά.

Την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε ανύπαντρη κοπέλα στέκεται όρθια με την πλάτη στην πόρτα του σπιτιού της και πετάει ένα παπούτσι προς τα πίσω. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με την μύτη προς την πόρτα, τότε η κοπέλα θα παντρευτεί μέσα στην ερχόμενη χρονιά. Αν το παπούτσι πέσει με το τακούνι, τότε θα μείνει ανύπαντρη για άλλη μια χρονιά.

Κορμοί που αφοδεύουν (Καταλονία)

Στην Καταλονία εντοπίζονται ίσως οι περισσότερες παράξενες Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Μεταξύ αυτών και το caga tio ή «κούτσουρο αφόδευσης». Το δεκαπενθήμερο πριν από τα Χριστούγεννα, ένα κούτσουρο δέντρου με πρόσωπο που χαμογελάει τοποθετείται στο σαλόνι. Το κούτσουρο πρέπει να “ταΐζεται” κάθε μέρα με φρούτα, ξηρούς καρπούς και γλυκά, προτού –την παραμονή των Χριστουγέννων– οι οικοδεσπότες το σπάσουν με ράβδους βοηθώντας το να αποβάλλει τα καλούδια του. Πλέον το Caga Tio παίρνει τη θέση του δέντρου όπως στην Ελλάδα το καραβάκι.

Το κρανίο αλόγου (Ουαλία)

Αν βρεθείτε στην Ουαλία την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μπορεί να συναντήσετε το Mari Lwyd, ένα αληθινό κρανίο αλόγου διακοσμημένο με κορδέλες και καμπανάκια, με το οποίο παρελαύνουν ομάδες ανθρώπων στις πόλεις και τραγουδούν περιμένοντας το κέρασμα.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο με παγανιστικές καταβολές, που είναι συνδεδεμένο κυρίως με τα Χριστούγεννα, όμως σε διάφορες περιοχές της Ουαλίας το χρησιμοποιούν και σε άλλες γιορτές, όπως το Halloween ή την Πρωτομαγιά.

Πρωινό με τους νεκρούς (Πορτογαλία)

Στην Πορτογαλία το χριστουγεννιάτικο δείπνο σερβίρεται εθιμοτυπικά το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει μπακαλιάρο και βραστές πατάτες. Το πρωί των Χριστουγέννων, στη γιορτή γνωστή ως Consoda, συνηθίζεται να μπαίνουν επιπλέον σερβίτσια στο τραπέζι και για τις ψυχές των νεκρών. Πιστεύουν ότι προσφέροντας φαγητό στους νεκρούς τους, θα έχει ευλογία το νοικοκυριό τους για το νέο έτος.

Οι 13 Άι Βασίληδες (Ισλανδία)

Στην Ισλανδία δεν έχουν έναν Άι Βασίλη, αλλά 13! Συγκεκριμένα οι 13 Yule Lads, όπως λέγονται, είναι μικρόσωμοι, ασχημούληδες, αλλά χαριτωμένοι καλικάντζαροι, οι οποίοι λέγεται ότι από τις 12 Δεκεμβρίου και για όλο τον μήνα επισκέπτονται τα σπίτια της χώρας. Σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό κάνοντας σκανταλιές και μικρές φάρσες και αφήνουν δώρα μέσα στα παπούτσια των παιδιών, ενώ σε όσα ήταν άτακτα παιδιά αφήνουν μια πατάτα.

Η μάγισσα Befana με τα δώρα (Ιταλία)

Τη νύχτα μεταξύ 5 και 6 Ιανουαρίου στην Ιταλία πιστεύουν ότι έρχεται η καλή μάγισσα Befana και αφήνει δώρα στα παιδιά. Λέγεται ότι ζούσε την εποχή που γεννήθηκε ο Χριστός, όμως δεν είχε καταφέρει να του πάει τα δώρα της. Έτσι κάθε χρόνο εκείνη τη μέρα τριγυρνάει στη χώρα ψάχνοντας το θείο βρέφος και αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες των καλών παιδιών, ενώ των «κακών» παιδιών τις γεμίζει με κάρβουνα.

Σκάλισμα ραπανιού (Μεξικό)

Κάθε χρόνο στη μεξικανική πόλη Οαχάκα, οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα σηματοδοτούνται με μια εκδήλωση γνωστή ως Νύχτα των Ραπανιών. Πρόκειται για μια γιορτή σκαλίσματος ραπανιών όπου οι συμμετέχοντες βγάζουν όλη τους τη δημιουργικότητα χρησιμοποιώντας την φαντασία τους. Κανείς μπορεί να βρει σκηνές της γέννησης έως φανταστικά τέρατα ενώ χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν στην πόλη για να παρακολουθήσουν το έθιμο.

Πέταγμα πουτίγκας (Σλοβακία)

Στη Σλοβακία, κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου δείπνου, η παράδοση θέλει το πιο ηλικιωμένο μέλος της οικογένειας να ρίχνει λίγη από την πουτίγκα (συνήθως φτιαγμένη από γάλα, ψωμί, σπόρους παπαρούνας και κάτι γλυκό) στο ταβάνι. Η ποσότητα που θα κολλήσει δείχνει το μέγεθος της τύχης που θα λάβει η οικογένεια όλη την επόμενη χρονιά

Διαβάστε επίσης:

Lee Sun-Kyun: Νεκρός ο πρωταγωνιστής από τα oσκαρικά «Παράσιτα» – Αυτοκτονία δείχνουν οι έρευνες

Δυτική Όχθη: Έξι νεκροί Παλαιστίνιοι από επιδρομή του Ισραήλ

OHE: «Ανησυχία» για τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:10