search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:24
MENU CLOSE

«Θηλειά» στο λαιμό η μη πληρωμή δικαιούχων ΕΣΠΑ από το κράτος – Παράταση ζητούν οι εργοληπτικές εταιρείες

28.12.2023 17:46
epixeirisi_new

Παράταση  των έργων, που δεν έχουν αποπληρωθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση της Ιδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», εξαιτίας του ξαφνικού παγώματος των πληρωμών από το κράτος , ώστε να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις χωρίς προβλήματα, ζητούν οι εν δυνάμει επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ με  ώριμες πληρωμές, τα οποία έως και το τέλος του 2023 θα έπρεπε να τα έχουν και ολοκληρώσει!

Για πρώτη στα χρονικά παρατηρείται να ολοκληρώνεται η προγραμματική περίοδος και τα ταμεία να μην έχουν καθόλου ρευστότητα τινάζοντας στον αέρα την βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και εναγωνίως αναμέναν  τις εκταμιεύσεις τις οποίες δεν είδαν ποτέ! 

Τονίζεται ότι πρόκειται  για την τελική υλοποίηση των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020) ώστε να εκκινηθεί και  η υλοποίηση των νέων έργων (2021-2027)

Την ίδια ώρα χωρίς ρευστότητα παραμένουν και άλλες δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παπαθανάση πως με την ολοκλήρωση των έργων θα έχει πιστοποιηθεί το σύνολο των δαπανών στο 100%.

Το κράτος έχει κάνει στάση πληρωμών στα αναπτυξιακά κονδύλια από τα τέλη Οκτωβρίου σε όλους όσους  υλοποίησαν επενδυτικά σχέδια, με αποτέλεσμα η έλλειψη ρευστότητας να τους έχει γίνει πλέον   «θηλιά» στο λαιμό.

Οι συνέπειες είναι τεράστιες και έχουν ήδη «μετρήσει»… αφού οι επιταγές σκάνε η μια μετά την άλλη ενώ την ίδια ωρα το κόστος του χρήματος (του δανεισμού και της εξυπηρέτησης δανείων) έχει αυξηθεί απαγορευτικά, λόγω της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων του ευρώ, αλλά και της ακρίβειας στις οικοδομικές εργασίες.

Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινότατη οικονομική θέση (χωρίς δική τους ευθύνη) αφού δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει (μισθοδοσίες, Δώρο Χριστουγέννων, προμηθευτές, υπεργολάβους, φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές).

Το μόνο που μένει προκειμένου να μην παρατηρηθούν διαδικασίες διακοπής εργασιών και διάλυσης εργολαβιών σε εκτεταμένη κλίμακα είναι να δοθεί  παράταση τελικής υλοποίησης των έργων.   

Ωστόσο, η κυβέρνηση προς ώρας και αγνοώντας τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της δεν έχει μεριμνήσει για το θέμα, αλλά ούτε έχει επικαλεσθεί κανένα «δημοσιονομικό λόγο» για το πάγωμα των πληρωμών με αποτέλεσμα να μην ξεκάθαρο  αν η κίνηση αυτή αφορά  την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το έλλειμμα ή απλώς την εξάντληση των κονδυλίων – ή και κάτι  άλλο!

Διαβάστε επίσης:

Πώς διαμορφώνεται το 2024 ο μισθολογικός χάρτης

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι την Παρασκευή (29/12) – Οι δικαιούχοι

Golden visa: Ρεκόρ πωλήσεων το 2023, απλησίαστα τα ακίνητα για τους Έλληνες – Τι εθνικότητες αγοράζουν σπίτια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:14